Is de nieuwe ‘Wonka’-film een musical?

Op woensdag 13 december 2023 verscheen Wonka op het witte doek. In het gloednieuwe verhaal volgen we de jongere jaren van Willy Wonka. Uiteraard kunnen de Oempa Loempa’s in deze wereld niet ontbreken. De film wordt door veel kijkers enthousiast ontvangen. Toch zijn er ook mensen die na het zien van Wonka in verwarring zijn. Veel van hen vragen zich namelijk af of de nieuwe Wonka-film kan worden beschouwd als een musical. Wij zochten het voor je uit.

📺 Je vindt een overzicht van alle verwachte titels in onze lijsten met nieuwe films en series op HBO Max elke maand. Ook updaten we wekelijks het artikel met titels die binnenkort op HBO Max zullen verschijnen.

‘Wonka’ duikt terug in de tijd

Wie heeft er vroeger niet naar het verhaal van Sjakie en de Chocoladefabriek gekeken? Alleen al de trailer van de nieuwe Wonka-film zorgt voor een nostalgisch gevoel. In de film duiken we terug de tijd in. Naar de jeugd van Willy Wonka om precies te zijn. Zo krijg je als kijker alle hoogte- en dieptepunten mee. Timothée Chalamet brengt deze jongere versie van het personage tot leven. Uiteraard kunnen de Oempa Loempa’s in deze wereld niet ontbreken. Hugh Grant mag deze iconische rol op zich nemen.

Is de nieuwe ‘Wonka’-film een musical?

De nieuwe Wonka-film is al bijna een maand wereldwijd op het witte doek te bewonderen. Veel mensen hebben dan ook al een bezoek aan de bioscoop gebracht. Hoewel de film op veel positieve reviews kan rekenen, vinden kijkers dat de trailer een vertekend beeld geeft. In de trailer wordt namelijk niet gezongen, terwijl er in de film aan de lopende band muzikale nummers voorbij komen.

Hierdoor krijgen veel kijkers de indruk dat Wonka meer op een musical lijkt, dan op een ‘normale’ speelfilm. Toch is er nog steeds een discussie of de film nu echt als musical beschouwd kan worden. In september 2023 zei regisseur Paul King namelijk dat Wonka meer een film met liedjes was, dan een musical. Er komt weliswaar veel muziek in de film voor, maar de dialogen van de personages worden daarentegen niet gezongen.

Toch liet King later weten terug te komen op zijn standpunt. Hij omarmt nu het label ‘musical’ en legt daarbij uit dat de film een extra toevoeging moest zijn aan de originele film. De twee voorgangers Willy Wonka en de Chocoladefabriek en Sjakie en de Chocoladefabriek waren namelijk ook musicals. Door de vele muzikale elementen en het antwoord van regisseur Paul King kunnen we dus concluderen dat Wonka eveneens als musical gezien kan worden.

Meer informatie over de film

Als jonge Willy Wonka treedt Timothée Chalamet in de voetsporen van Gene Wilder (Willy Wonka & The Chocolate Factory) en Johnny Depp (Charlie and the Chocolate Factory). Het verhaal speelt zich in tijd af vóór de andere twee films, op het moment dat Willy Wonka zijn Oempa Loempa’s nog moet leren kennen en de extravagante chocolademaker nog geen goedlopende business heeft.

TitelWonka
Jaar2023
SoortFilm
Duur1 uur en 56 minuten
TaalEngels
CategorieDrama, Komedie, Musical
RegisseurPaul King
CastOlivia Colman, Timothée Chalamet, Hugh Grant

Synopsis: Warner Bros. Pictures

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.