Simpel uitgelegd: dit is de nieuwe Women’s Nations League

Het WK vrouwenvoetbal is nog maar net afgelopen of het volgende belangrijke toernooi staat alweer op de planning voor de Oranje Leeuwinnen. Ons eigen Nederlands elftal komt namelijk in actie tijdens de eerste editie van de Women’s Nations League. Een spiksplinternieuw toernooi waarbij er belangrijke plekken voor de Olympische Spelen in 2024 op het spel staan.

Alles over de Women’s Nations League

De eerste groepswedstrijden van de Women’s Nations League starten al in september 2023. Reden genoeg om meer te weten te komen over de opzet, divisies, poules, landen en uiteraard het speelschema van ‘onze’ Oranje Leeuwinnen. Alle wedstrijden van het Nederlands elftal worden op tv via de NOS uitgezonden, waardoor deze online via NLZIET live en terug te kijken zijn.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat houdt de Women’s Nations League in?
🏟 Opzet
🎫 Divisie A, B en C
🇳🇱 Speelschema van Nederlands elftal

Wat houdt de Women’s Nations League in?

Dit seizoen 2023/24 wordt voor het eerst de Women’s Nations League georganiseerd. Deze nieuwe competitie is vergelijkbaar met de Nations League voor mannen, een toernooi dat in 2018 van start ging. Voorafgaand hieraan hadden alle 55 landen die zijn aangesloten bij de UEFA tot 23 maart 2023 de kans om zich in te schrijven voor het internationale kampioenschap. Uiteindelijk nemen er 51 landen deel aan het toernooi.

Hoewel er geen rechtstreeks toegangsbewijs voor het EK of WK veilig gespeeld kan worden, zijn de prestaties tijdens de Women’s Nations League wel degelijk van belang voor de indeling van de kwalificatietoernooien. Tevens kunnen de twee teams die de finale bereiken een ticket bemachtigen voor de Olympische Spelen in 2024.

Opzet van de Women’s Nations League

Alle 51 deelnemende teams worden in de eerste fase opgesplitst in drie divisies. Deze scheiding is gebaseerd op de rangschikking op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. De twee hoogste divisies (A en B) bestaan ieder uit 16 landen die zijn verdeeld in vier potten. In divisie C zitten de overige landen. Zij worden in groepen van 4 of 5 landen gescheiden. In divisie A kwalificeren de vier groepswinnaars zich voor de finaleronde. De nummers drie moeten hun plek in de hoogste divisie veilig stellen middels play-off wedstrijden. Het land dat na de groepsfase op plek 4 eindigt is definitief gedegradeerd naar divisie B.

De vier groepswinnaars uit divisie B promoveren direct naar de hoogste divisie. Nummers twee kwalificeren zich voor de promotie play-offs. De laagste twee landen degraderen naar de laagste divisie. Voor de beste drie nummers drie is er echter nog een kans weggelegd om hun plek in groep B veilig te stellen. Ook in divisie C promoveren de landen die op de eerste plek zijn geëindigd. De drie beste nummers twee spelen tevens play-offs om volgend toernooi een divisie hoger te voetballen.

Divisie A, B en C

Alle 51 landen zijn verdeeld over drie divisies. Nederland speelt in divisie A en is terechtgekomen in pot 2. Uit elke pot wordt een land getrokken voor de poules tijdens de eerste ronde van de Women’s Nations League. Dit betekent dat het team van Andries Jonker in de groepsfase Noorwegen, Denemarken en huidig wereldkampioen Spanje ontloopt. In de schema’s hieronder zijn alle divisies terug te vinden.

Divisie A

PositieLandPot
1🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland1
2🇩🇪 Duitsland1
3🇫🇷 Frankrijk1
4🇸🇪 Zweden1
5🇪🇸 Spanje2
6🇳🇱 Nederland2
7🇳🇴 Noorwegen2
8🇩🇰 Denemarken2
9🇮🇹 Italië3
10🇧🇪 België3
11🇦🇹 Oostenrijk3
12🇮🇸 IJsland3
13🇨🇭 Zwitserland4
14🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Wales4
15🇵🇹 Portugal4
16🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland4

Divisie B

PositieLandPot
1🇮🇪 Ierland1
2🇵🇱 Polen1
3🇨🇿 Tsjechië1
4🇫🇮 Finland1
5🇷🇸 Servië2
6🇸🇮 Slovenië2
7🇬🇧 Noord-Ierland2
8🇷🇴 Roemenië2
9🇺🇦 Oekraïne3
10🇧🇦 Bosnië en Herzegovina3
11🇸🇰 Slowakije3
12🇭🇺 Hongarije3
13🇬🇷 Griekenland4
14🇭🇷 Kroatië4
15🇷🇺 Wit-Rusland4
16🇦🇱 Albanië4

Divisie C

PositieLandPot
1🇲🇹 Malta1
2🇮🇱 Israël1
3🇦🇿 Azerbeidzjan1
4🇹🇷 Turkije1
5🇲🇰 Noord-Macedonië1
6🇽🇰 Kosovo2
7🇲🇪 Montenegro2
8🇱🇺 Luxemburg2
9🇪🇪 Estland2
10🇲🇩 Moldavië2
11🇱🇹 Litouwen3
12🇰🇿 Kazachstan3
13🇱🇻 Letland3
14🇧🇬 Bulgarije3
15🇨🇾 Cyprus3
16🇫🇴 Faeröer4
17🇬🇪 Georgië4
18🇦🇲 Armenië4
19🇦🇩 Andorra4

Speelschema van het Nederland elftal tijdens de Women’s Nations League

De loting voor de groepsfase van iedere divisie vond op 2 mei 2023 plaats. Nederland kwam samen met Spanje, Noorwegen en Denemarken in pot twee van divisie A terecht. Uit elke pot wordt een land getrokken voor de poules tijdens de eerste ronde van de Women’s Nations League. De ploeg van Andries Jonker is tijdens de loting in groep 1 terechtgekomen. Daarom moeten de Oranje Leeuwinnen strijden tegen Engeland (pot 1), België (pot 3) en Schotland (pot 4).

Op vrijdag 22 september staat de eerste wedstrijd tegen onze zuiderburen op het programma. De aftrap staat gepland om 20:30 uur. Slechts een paar dagen later staat het Nederlands elftal oog in oog met het Engelse team van Sarina Wiegman. Deze wedstrijd zal op papier het zwaarst zijn voor de oranje vrouwen. Op 5 december staat de laatste match op de agenda. Hieronder zijn alle wedstrijden, inclusief Nederlandse tijden, uit de groepsfase in een overzichtelijk schema te vinden.

DatumWeekdagWedstrijdTijd (NL)
22 septemberVrijdag🇧🇪 België – 🇳🇱 Nederland20:30 uur
26 septemberDinsdag🇳🇱 Nederland – 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland20:00 uur
27 oktoberVrijdag🇳🇱 Nederland – 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland…?
31 oktoberDinsdag🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland – 🇳🇱 Nederland20:45 uur
1 decemberVrijdag🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland – 🇳🇱 Nederland20:45 uur
5 decemberDinsdag🇳🇱 Nederland – 🇧🇪 België…?

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.