WK Zeilen 2023: alle informatie over het kampioenschap in Scheveningen

Zeilliefhebbers kunnen hun geluk niet op. Na de Ocean Race in juni eerder dit jaar, meert van 8-20 augustus 2023 het WK Zeilen in alle disciplines aan in Den Haag. Tijdens dit grootse zeilevenement in Scheveningen strijden meer dan 1.200 deelnemers verspreid over 900 boten voor de felbegeerde wereldtitels én tickets voor de Olympische Spelen.

Alles over het WK Zeilen 2023 in Scheveningen

Scheveningen is dus meer dan tien dagen dé plek waar de absolute zeiltop in meerdere disciplines samenkomt. Reden genoeg om alle informatie over het wereldkampioenschap op een rij te zetten en meer te weten te komen over alle wedstrijden en Nederlandse deelnemers. Het WK Zeilen is live te kijken via de tv-zenders van Eurosport en de bijbehorende streamingdienst discovery+, dat onder andere verkrijgbaar is als add-on kanaal bij Amazon Prime Video. Via deze kanalen worden de medailleraces uitgezonden.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Algemene informatie
⛵️ Disciplines
🏆 Wedstrijden op een rij
🇳🇱 Nederlandse deelnemers

Wat houdt het WK Zeilen in?

Het wereldkampioenschap zeilen wordt iedere vier jaar georganiseerd door de International Sailing Federation. Tijdens het evenement komen alle olympische zeildisciplines samen, waardoor er ontzettend veel wedstrijden op het programma staan en het een waar zeilwalhalla is voor liefhebbers om naar te kijken. Dit jaar is Scheveningen de plek waar alle deelnemers samenkomen om te strijden voor de hoogste podiumplaatsen. Voor de sporters staat dit jaar veel op het spel, want naast de wereldtitels kunnen zij zich ook direct kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Oorspronkelijk zou het WK al een jaar eerder plaats hebben moeten vinden. Het laatste kampioenschap werd namelijk in 2018 in het Deense Aarhus gehouden. Met oog op de Olympische Spelen volgend jaar vond de organisatie het echter verstandig om het kampioenschap een jaar op te schuiven, zodat alle zeilers zich tijdens dit toernooi goed kunnen voorbereiden op de Spelen in Frankrijk.

Post-Event Summary: Hempel Sailing World Championships | Aarhus 2018

Disciplines tijdens het WK Zeilen

Tijdens het WK Zeilen strijden de deelnemers in tien olympische disciplines. Zo zijn er in totaal vier voor de vrouwen en mannen en twee gemengd. Kijkers krijgen daarmee alvast een voorproefje voor volgend jaar, want alle onderdelen zullen ook op het programma van de Olympische Spelen voorbijvaren. Nieuw op het programma is het kitesurfen en ook de 470-klasse is sinds de Spelen van Tokio gemixt. Daarnaast hebben de Laser en Laser Radial-klasse een naamswijziging ondergaan, waardoor ze voortaan als ILCA 6 en 7 door het leven gaan en wordt de foil als nieuwe surfplank tijdens het windsurfen gebruikt. In het schema hieronder zijn alle disciplines terug te vinden.

DisciplineWie?
🏄‍♂️ IQFoil windsurfenMannen/vrouwen
🪁 Formula KiteMannen/vrouwen
⛵️ ILCA 6 en 7Mannen/vrouwen
⛵️ 49er (FX)Mannen/vrouwen
⛵️ 470Gemengd
⛵️ Nacra17Gemengd

Wedstrijden op het programma van het WK Zeilen

Hoewel de trainingen van het WK Zeilen op 8 augustus van start zijn gegaan, staan de eerste wedstrijden pas op vrijdag 11 augustus op de planning. Zo wordt er op deze eerste racedag gestreden in de olympische disciplines 49er, 470 en Nacra 17. De medailleraces staan vlak voor het einde van het wereldkampioenschap gepland. Het WK wordt op zondag 20 augustus afgesloten met de ILCA 6 en 7 klasse. In het overzicht hieronder is het wedstrijdschema met alle medailleraces per olympische discipline opgenomen.

DatumWeekdagWie?Discipline
17 augustusDonderdagGemengd⛵️ 470
17 augustusDonderdagGemengd⛵️ Nacra 17
18 augustusVrijdagVrouwen⛵️ 49erFX
18 augustusVrijdagMannen⛵️ 49er
19 augustusZaterdagMannen🏄‍♂️ IQFoil windsurfen
19 augustusZaterdagVrouwen🏄‍♂️ IQFoil windsurfen
19 augustusZaterdagMannen🪁 IKA Formula Kite
19 augustusZaterdagVrouwen🪁 IKA Formula Kite
20 augustusZondagMannen⛵️ ILCA 7
20 augustusZondagVrouwen⛵️ ILCA 6

Nederlandse deelnemers aan het WK Zeilen

Aan het WK Zeilen doen in totaal meer dan 1.200 deelnemers mee. Uiteraard is ook Nederland weer goed vertegenwoordigd dit kampioenschap. Zo verdedigen op eigen thuiswater onder andere Bart Lambriex en Floris van der Werken tijdens de 49er en Odile van Aanholt en Annette Duetze in de 49er FX discipline hun wereldtitels. Mochten deze twee teams hierin slagen, dan zal het de derde keer op rij zijn dat de duo’s kampioen in hun klasse worden.

Ook zullen Kiran Badloe, Luuc van Opzeeland en Huig-Jan Tak tijdens het foilsurfen alles geven om de eerste podiumplek te behalen en zien we Marit Bouwmeester weer terug in de absolute wereldtop. Ze wist eerder dit jaar tijdens het EK in Italië de gouden plak te veroveren. Zal ze dit wereldkampioenschap ook in een succes kunnen omzetten? Alle Nederlandse deelnemers per discipline vind je in het schema hieronder terug.

DisciplineWie?Nederlandse deelnemers
💨🏄‍♂️ IQFoil windsurfenMannenLuuc van Opzeeland, Kiran Badloe, Huig-Jan Tak, Max Castelein, Joost Vink
💨🏄‍♂️ IQFoil windsurfenVrouwenLilian de Geus, Sara Wennekes, Fianne van den Brule
🪁 Formula KiteMannenRoderick Pijls, Sven van de Kamp, Jis van Hees, Sam Aben
🪁 Formula KiteVrouwenAnnelous Lammerts, Mariska Wildenberg
⛵️ ILCA 7MannenThomas van Ofwegen, Willem Wiersema, Duko Bos, Niels Broekhuizen, Paul Hameeteman
⛵️ ILCA 6VrouwenMarissa Ijben, Maxime Jonker, Marit Bouwmeester, Mirthe Akkerman
⛵️ 49erMannenBart Lambriex en Floris van de Werken, Robbert Huisman en Jorn Swart, Wiebrand de Vos en Corné Janssen, Olaf Ganzevles en Stijn Gast
⛵️ 49er FXVrouwenOdile van Aanholt en Annette Duetz, Paula van Wieringen en Isis Lodewijk, Marlies Schouten en Maud Lodewijk, Vera ter Horst en Jorien Hin
⛵️ 470GemengdAfrodite Zegers en Pim van Vugt
⛵️ Nacra17GemengdLaila van der Meer en Bjarne Bouwer, Willemijn Offerman en Scipio Houtman, Puck van der Veen en Wouter van Rooijen, Jella-Rike Spijkervet en Bart Kooijman

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.