WK Wielrennen 2023: alles wat we weten over de route, deelnemers, locatie en meer

Fietsliefhebbers over de hele wereld moeten nog heel even geduld hebben, maar dan begint het wereldkampioenschap wielrennen 2023 in Glasgow. Van 3-13 augustus strijden de renners om de felbegeerde titels en regenboogtruien. Extra speciaal: het mondiale evenement wordt dit jaar een groots ‘Super WK’ met wedstrijden uit meerdere wielerdisciplines. De wedstrijden zijn onder andere live te volgen via Eurosport en discovery+, onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal via Amazon Prime Video. Ook worden ze doorgaans via NPO 1 op tv uitgezonden, waardoor je ook online kunt kijken via NLZIET.

Wereldkampioenschap wielrennen op 3-13 augustus 2023

Ieder jaar organiseert de Internationale Wielerunie de wereldkampioenschappen wielrennen. Tijdens dit evenement worden er wegwedstrijden en tijdritten voor verschillende categorieën georganiseerd. Zo zijn er wedstrijden voor eliterenners, beloften en junioren. In 1921 konden er nog amateursporters meedoen, maar dit werd zes jaar later alweer teruggebracht naar enkel professionele pedaleurs. Ook wordt er sinds 1994 een apart wereldkampioenschap gehouden voor de discipline tijdrijden.

Vorig jaar nog vond het wielerfestijn plaats in het Australische Wollongong. Het wereldkampioenschap strijkt dit jaar echter neer in het Schotse Glasgow. Het evenement is net ná de Tour de France en vlak vóór de Vuelta a España. De wereldwijde wielerorganisatie Union Cycliste Internationale heeft eerder bekendgemaakt dat het dit jaar een groot ‘Super WK’ wordt, waar meerdere wielerdisciplines strijden om de titel en de regenboogtruien. Zo staan onder andere het wegwielrennen, baanwielrennen, mountainbiken en BMX op het programma. Fietsliefhebbers kunnen hun geluk dus niet op met alle wedstrijden die eraan zitten te komen.

De renners strijden ook dit jaar weer voor de regenboogtrui. Dit wielershirt mag de kampioen het hele jaar door dragen totdat het volgende wereldkampioenschap van start gaat. Deze iconische trui wordt als sinds 1927 aan de WK-winnaars uitgereikt.

Men Elite Road Race Highlights | 2022 UCI Road World Championships

Route van het WK wielrennen dit jaar

De mannen van de wegwedstrijd starten de tocht van maar liefst 281,4 kilometer in Edinburgh, vlakbij de slapende vulkaan Arthur’s Seat. Na een ruime 133 kilometer fietsen, belanden de renners op het parcours van Glasgow. Deze is in totaal 14,4 kilometer lang en moet tien keer worden afgereden. Wie denkt dat deze route de pedaleurs gemakkelijk afgaat, heeft het goed mis. De rit tijdens het wereldkampioenschap is meestal heuvelachtig en heeft daarom iets weg van de vele heuvelklassiekers, zoals de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl.

In Glasgow komen de renners dan ook meerdere korte klimpartijen tegen, onder andere op weg naar Park Circus. Per ronde staan er zo’n 193 hoogtemeters op het programma. Het totaal aantal ligt dan ook op 3.167 meter de hoogte in. De vrouwen trotseren 2.000 van deze beproevingen en fietsen een afstand van 157,4 kilometer. De rensters starten langs de oevers van Loch Lomond, om vervolgens aan het lokale parcours deel te nemen. Deze moeten de dames 6 keer racen, voordat ze over de Schotse finishlijn mogen rijden. Hieronder staat een tweet van de organisatie met daarin de routes met verschillende kleuren aangegeven. De groene lijn links is die van de vrouwen en de blauwe lijn rechts volgt de weg van de mannen.

Programma en Nederlandse deelnemers van het WK Wielrennen 2023

Vanwege het speciale ‘Super WK’ staan er veel meer wedstrijden in verschillende wielerdisciplines op de planning. Het festijn wordt ook wel het grootste wielerevenement ooit genoemd, waarin de beste renners ter wereld het in 13 individuele UCI-wereldkampioenschappen tegen elkaar opnemen. De organisatie heeft het voorlopige schema van alle disciplines alvast op de website gezet, waardoor de verschillende data van de wielerwedstrijden nu al bekend zijn. De mannelijke wielerprofs strijden op 6 augustus 2023 al voor de regenboogtrui, terwijl de vrouwelijke rensters dit op de laatste dag (13 augustus) van het evenement doen.

Hoewel het gebruikelijk is om voor een merk te rijden, ligt dit tijdens het WK anders. De renners rijden namelijk in teams per land. Van de tien hoogste genoteerde wielerlanden in de UCI World Tour-ranglijst mogen negen pedaleurs meedoen. Voor de overige landen wordt gebruikgemaakt van een rangschikking per continent. Het is nog even spannend wie er straks voor Nederland in Glasgow verschijnen. We houden je natuurlijk via onze website en social media kanalen natuurlijk op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen rondom dit wereldkampioenschap wielrennen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.