Speelschema van Nederland op het WK Waterpolo (vrouwen)

Het is tijd voor de Nederlandse waterpolovrouwen om hun wereldtitel te verdedigen. Van 4 tot en met 16 februari 2024 is het namelijk tijd voor het WK Waterpolo. In totaal gaan zestien landen met elkaar de strijd aan. Het wereldkampioenschap vindt tijdens het WK Zwemmen plaats, waar nog veel meer disciplines voorbij komen. Maar hoe ziet het speelschema voor de Nederlandse waterpolovrouwen eruit? Tegen welke landen nemen zij het op in de groepsfase? Als de NOS weer lineair beelden van het toernooi uit zal zenden, dan zullen deze ook online via NLZIET te streamen zijn.

WK Waterpolo ook in 2024 op de planning

Van 4 tot en met 16 februari 2024 staat het WK Waterpolo weer op de sportkalender. Ditmaal wordt het mondiale toernooi in Doha, Qatar georganiseerd. Tijdens het WK Zwemmen in Japan afgelopen juli vond ook al een wereldkampioenschap plaats. Oorspronkelijk zou deze competitie al plaatsvinden in 2021. Door de coronapandemie werden de Olympische Spelen van Tokio verschoven, waardoor het WK ook een jaar werd uitgesteld.

In 2022 bleef de situatie echter onzeker, waardoor het toernooi naar 2023 werd verplaatst. Om toch een wereldkampioenschap te organiseren, werd er een mondiaal evenement in 2022 gehouden. In 2024 kunnen we dus voor de derde keer op rij genieten van alle landenteams tijdens het WK Waterpolo. Nog beter nieuws, want in 2025 staat het toernooi ook op de agenda. Hierna wordt het ‘oude’ schema weer aangehouden, waardoor we in 2027 weer kunnen rekenen op een nieuw wereldkampioenschap waterpolo.

Speelschema van Nederland tijdens het WK Waterpolo 2024

In totaal doen er 16 landen mee aan het WK Waterpolo. Nederland heeft zich middels de Wereldbeker in 2023 gekwalificeerd voor het toernooi. Voorafgaand aan het wereldkampioenschap zijn alle teams opgedeeld in vier poules met ieder vier landen. ‘Onze’ Nederlandse waterpolovrouwen zijn terechtgekomen in poule A. Daar spelen zij tegen de Verenigde Staten, Brazilië en Kazachstan.

Het is belangrijk om op de eerste plaats te eindigen, want alleen de nummers één stromen rechtstreeks door naar de kwartfinales. Plek twee en drie spelen eerst nog de play-offs. In deze kruiswedstrijden neemt de nummer drie uit poule A het op tegen de nummer twee uit poule B. De winnaar speelt eveneens de kwartfinale. Alle landen die als laatste zij geëindigd in de poulefase spelen voor plek 13 t/m 16. Ook voor de andere plekken wordt gespeeld, waardoor er aan het einde van het toernooi een ranglijst is. Hieronder zijn alle wedstrijden inclusief tijden te vinden.

RondeDatumWeekdagWedstrijdTijdUitslag
Groep 14 februariZondag🇺🇸 Verenigde Staten – 🇳🇱 Nederland 17:00 uur🔴 10-8
Groep 26 februariDinsdag🇳🇱 Nederland – 🇰🇿 Kazachstan14:30 uur🟢 27-4
Groep 38 februariDonderdag🇧🇷 Brazilië – 🇳🇱 Nederland 13:00 uur🟢 5-27
Play-off10 februariZaterdag🇳🇱 Nederland – 🇨🇳 China10:00 uur🟢 16-14
Kwartfinale12 februariMaandag🇭🇺 Hongarije – 🇳🇱 Nederland17:00 uur…?
Halve finale14 februariWoensdag🇳🇱 / 🇭🇺 – 🇬🇷 / 🇮🇹15:30 uur…?
Finale16 februariVrijdag…? – …?15:30 uur…?

Selectie van de Nederlandse waterpolovrouwen

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn de huidige titelverdedigster op het WK Waterpolo. Na een zenuwslopende penalty shoot-out versloegen zij Spanje in de finale met 17-16. De reguliere speeltijd was namelijk in 12-12 geëindigd. Door deze overwinning mocht Nederland zich na 32 jaar weer bekronen tot wereldkampioen. Naast deze uitmuntende prestaties heeft het bereiken van de finale ervoor gezorgd dat de vrouwen zich hebben geplaatst voor de Olympische Spelen.

De ploeg van Evangelos Doudesis zal er op gebrand zijn om de wereldtitel te verdedigen. In de selectie zijn de volgende speelsters opgenomen: Laura Aarts, Vivian Sevenich, Simone van de Kraats, Kitty Lynn Joustra, Brigitte Sleeking, Marit van der Weijden, Maartje Keuning, Sabrina van der Sloot, Bente Rogge, Lieke Rogge, Nina ten Broek, Iris Wolves, Lola Moolhuijzen, Sarah Buis en Maxine Schaap.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.