Alles wat je moet weten over het WK Waterpolo voor vrouwen 2023

Kijkers voelen zich als een vis in het water deze maand, want naast de start van het WK voetbal voor vrouwen en het wielergeweld van de Tour de France is het nu de beurt aan het wereldkampioenschap zwemmen. Tijdens dit mondiale evenement strijden sporters van over de hele wereld in 6 verschillende disciplines voor het eremetaal en de felbegeerde wereldtitels. Zo doen ook de Nederlandse waterpolodames een gooi naar de hoogste podiumplekken.

Alles over het WK Waterpolo voor vrouwen 2023

Tijd om alle informatie van het WK Waterpolo voor vrouwen op een rij te zetten en meer te weten te komen over de wedstrijden van de groepsfase en de speelsters van TeamNL. Het wereldkampioenschap wordt uitgezonden op tv door de NOS, waardoor het onder andere online via NLZIET live en terug te kijken is.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat houdt het WK Waterpolo is?
🇳🇱 Nederlandse speelsters
🤽 Wedstrijden op een rij
🌍 Deelnemende landen

In het kort: wat is het WK Waterpolo voor vrouwen?

Het wereldkampioenschap waterpolo behoort tot een van de belangrijkste toernooien van de sport en wordt sinds 1973 georganiseerd tijdens het WK Zwemmen. Het kampioenschap staat sinds 2001 iedere twee jaar op de planning voor alle internationale teams. Dit jaar moeten de Nederlandse waterpolodames strijden in de stad Fukuoka in Japan. Van 16-29 juli vinden de wedstrijden plaats tijdens het 20e wereldkampioenschap.

In eerste instantie zou het het 19e wereldkampioenschap zijn dat in Japan georganiseerd werd en zou dit al veel eerder plaatsvinden, namelijk in de zomer van 2021. Door de coronapandemie werd het destijds echter een jaar uitgesteld. Toch bleek de situatie in 2022 nog steeds onzeker te zijn op het gebied van gezondheid in Japan en werd het evenement naar 2023 verplaatst. Om toch een WK te organiseren nam Boedapest de organisatie over, waardoor tussendoor het negentiende wereldkampioenschap in Hongarije werd gehouden. Dit jaar kunnen de zwemmers wel in Fukuoka neerstrijken, maar inmiddels zijn we dus al wel bij het 20e WK beland.

De Nederlandse waterpolodames staan op het moment van schrijven op plek vier op de medaillespiegel van de tien beste landen. Zo wisten de vrouwen in 1991 de eerste prijs mee naar huis te nemen, vier keer de tweede plek te verzilveren en tijdens de laatste editie in Hongarije brons te pakken. Alleen Italië, Hongarije en de Verenigde Staten staan nog boven ons kleine kikkerlandje. Laatstgenoemde land is met tien podiumplaatsen, waarvan zeven keer (!) de eerste plaats, de absolute recordhouder.

Welke Nederlandse speelsters zien we in actie tijdens het WK Waterpolo 2023?

Nederland is er ook tijdens deze editie van het WK Waterpolo voor vrouwen gewoon weer bij. Voor TeamNL zijn er vijftien speelsters door bondscoach Evangelos Doudesis geselecteerd om af te reizen naar het Japanse Fukuoka.

Het Nederlandse team bestaat uit Laura Aarts (Dunaujvaros, Hongarije, doel), Sarah Buis (UZSC, doel), Vivian Sevenich (CN Mataró, Spanje), Simone van de Kraats (CN Mataró, Spanje), Marit van der Weijden (GZC Donk), Maartje Keuning (CN Sabadell, Spanje), Sabrina van der Sloot (CN Sabadell, Spanje), Nina ten Broek (CN Terrassa, Spanje), Iris Wolves (Glyfada, Griekenland), Maxine Schaap (Pebliscito Padova, Italië), Kitty Lynn Joustra (Vouliagmeni NC, Griekenland), Brigitte Sleeking (Vouliagmeni NC, Griekenland), Bente Rogge (ZV De Zaan), Lieke Rogge (ZV De Zaan) en Lola Moolhuijzen (Polar Bears). Deze Oranje waterpolodames zullen de grote WK-droom werkelijkheid moeten maken.

Wedstrijden van de Nederlandse waterpolodames tijdens het WK Waterpolo

Hoewel het WK Zwemmen al op vrijdag 14 juli van start gaat, worden de eerste waterpolowedstrijden pas gespeeld op zondag 16 juli. De Nederlandse waterpolodames zijn in de groepsfase ingedeeld in poule B, waarin ze tegen Spanje, Israël en Kazachstan moeten strijden voor een plek in de volgende ronde. Het team dat de eerste plaats haalt, kwalificeert zich rechtstreeks voor de kwartfinales op maandag 24 juli. Mocht Nederland tweede of derde worden, dan speelt het eerst nog kruisfinales op zaterdag 22 juli tegen de nummers twee en drie uit poule A. Hierin spelen de landen China, Frankrijk, Verenigde Staten en Australië.

Op woensdag 26 juli staan de halve finales gepland en op vrijdag 28 juli is het na vele matches tijd voor de grote eindstrijd. De Nederlandse waterpolodames zullen erop gebrand zijn het WK te winnen. Naast de sportieve prestatie staat er namelijk nog iets belangrijks op het spel. Zo kunnen de nummers één en twee van het wereldkampioenschap een rechtstreeks toegangsbewijs verdienen voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

In het schema hieronder zijn alle wedstrijden inclusief Nederlandse tijden terug te vinden. Voor twee van de drie wedstrijden uit de groepsfase wordt het vroeg opstaan of laat opblijven. Japan loopt namelijk zeven uur voor op ons, waardoor er een groot tijdsverschil is. Gelukkig is het via online tv kijken met NLZIET ook mogelijk om alle lineair uitgezonden matches terug te zien. Update: inmiddels heeft TeamNL de finale bereikt en daarmee hebben ze tevens het eerste ticket voor de Olympische Spelen in de wacht gesleept naast gastland Frankrijk. Hun tegenstander op vrijdag 28 juli om 11:00 uur Nederlandse tijd is Spanje of Australië, afhankelijk van de winnaar van de andere halve finale.

DatumNederlandse tijdWedstrijdUitslag
16 juli05:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇪🇸 Spanje7-6
18 juli02:00 uur🇰🇿 Kazachstan – 🇳🇱 Nederland2-30
20 juli13:30 uur🇮🇱 Israël – 🇳🇱 Nederland8-24
24 juli09:30 uur🇳🇱 Nederland – 🇨🇦 Canada17-10
26 juli10:00 uur🇮🇹 Italië – 🇳🇱 Nederland8-9
28 juli11:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇪🇸 / 🇦🇺…?

Welke andere landen doen mee aan het WK Waterpolo voor vrouwen (in poules)

Aan het WK Waterpolo voor vrouwen 2023 doen in totaal 16 landen mee. De teams zijn ingedeeld in vier groepen met ieder vier landen. De ploeg die na drie wedstrijden op de eerste plek eindigt, kwalificeert zich rechtstreeks voor de kwartfinales op maandag 24 juli. De nummers twee en drie hebben nog steeds zicht op een plek in de volgende ronde, maar moeten tijdens play-offs eerst hun plek veilig spelen. In het overzicht hieronder staan alle landen per poule op een rij.

Poule A

PlaatsLand
1🇨🇳 China
2🇫🇷 Frankrijk
3🇺🇸 Verenigde Staten
4🇦🇺 Australië

Poule B

PlaatsLand
1🇪🇸 Spanje
2🇮🇱 Israël
3🇳🇱 Nederland
4🇰🇿 Kazachstan

Poule C

PlaatsLand
1🇧🇷 Brazilië
2🇬🇷 Griekenland
3🇮🇹 Italië
4🇿🇦 Zuid-Afrika

Poule D

PlaatsLand
1🇨🇦 Canada
2🇳🇿 Nieuw-Zeeland
3🇭🇺 Hongarije
4🇯🇵 Japan

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.