WK Waterpolo 2024: locatie, poules en speelschema

Het EK Waterpolo is nog maar net uitgespeeld, of het volgende kampioenschap staat al op de planning. Ditmaal mogen alle teams schitteren op het wereldpodium tijdens het WK Waterpolo. In totaal strijden bij de mannen en vrouwen ieder zestien landen voor het wereldkampioenschap. Ook de Nederlandse waterpolovrouwen zullen hun wereldtitel gaan verdedigen. Van de locatie en poules, tot aan het speelschema: we zetten alles over het WK Waterpolo voor je op een rij.

Locatie van het wereldkampioenschap waterpolo in 2024

In 2023 vond het wereldkampioenschap plaats in Fukuoka, Japan. Tijdens het WK Zwemmen werd er bij de mannen en vrouwen door zestien landen gestreden om de wereldtitel. Naast deze prestatie, stond er nog een ander belangrijk doel op het spel. De twee finalisten kwalificeerden zich namelijk voor de Olympische Spelen. Na een zenuwslopende shoot-out wonnen de Nederlandse waterpolovrouwen van Spanje. Naast titelverdedigsters schitteren de dames dus ook aankomende zomer op de Spelen.

Na het winnen van het EK in januari, mogen de Nederlandse waterpolovrouwen zich wederom opmaken voor het wereldkampioenschap. Helaas hebben de mannen van TeamNL zich niet gekwalificeerd voor dit toernooi. De dames hoeven minder ver te reizen, want het WK Waterpolo wordt van 4 tot en met 16 februari in Tsjechië georganiseerd. In Tábor om precies te zijn. Hier zal de ploeg van Evangelos Doudesis er alles aan doen om de wereldtitel te verdedigen.

Poules

Bij de vrouwen en mannen doen ieder zestien landen mee. Zij zijn voorafgaand aan het toernooi opgedeeld in ieder vier poules van vier teams. Landen konden zich via verschillende toernooien kwalificeren. De Nederlandse waterpolovrouwen deden dit samen met de Verenigde Staten tijdens de Wereldbeker in 2023. Ook tijdens het EK Waterpolo afgelopen januari konden landen zich plaatsen voor het aankomende wereldkampioenschap.In de groepsfase is Nederland terechtgekomen in poule A. Daar strijden zij tegen de Verenigde Staten, Brazilië en Kazachstan. In de schema’s hieronder zijn alle poules van de mannen en vrouwen terug te vinden.

Vrouwen

Poule A
1🇧🇷 Brazilië
2🇺🇸 Verenigde Staten
3🇰🇿 Kazachstan
4🇳🇱 Nederland
Poule B
1🇪🇸 Spanje
2🇬🇷 Griekenland
3🇨🇳 China
4🇫🇷 Frankrijk
Poule C
1🇦🇺 Singapore
2🇭🇺 Hongarije
3🇦🇺 Australië
4🇳🇿 Nieuw-Zeeland
Poule D
1🇮🇹 Italië
2🇿🇦 Zuid-Afrika
3🇬🇧 Groot-Brittannië
4🇨🇦 Canada

Mannen

Poule A
1🇦🇺 Australië
2🇿🇦 Zuid-Afrika
3🇭🇷 Kroatië
4🇪🇸 Spanje
Poule B
1🇬🇷 Griekenland
2🇧🇷 Brazilië
3🇨🇳 China
4🇫🇷 Frankrijk
Poule C
1🇷🇸 Servië
2🇲🇪 Montenegro
3🇯🇵 Japan
4🇺🇸 Verenigde Staten
Poule D
1🇰🇿 Kazachstan
2🇷🇴 Roemenië
3🇮🇹 Italië
4🇭🇺 Hongarije

Speelschema en opzet

Alle groepswedstrijden zijn bekend. Ieder land speelt binnen zijn eigen poule een keer tegen elkaar. Het is van groot belang om bovenaan te eindigen. Alleen de nummer één plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales. Alle teams die op plek twee en drie zijn geëindigd stromen door naar de play-offs. De winnaar van deze wedstrijd stroomt alsnog door naar de volgende ronde. Alle landen op plek vier spelen voor plek 13 t/m 16. Ook voor de andere plekken wordt gespeeld. In het overzicht hieronder staat het speelschema met alle data vermeld.

DatumWie?Ronde
4-8 februari 2024🤽‍♀️ VrouwenGroepsfase
5-9 februari 2024🤽‍♂️ MannenGroepsfase
10 februari 2024🤽‍♀️ VrouwenPlay-offs
11 februari 2024🤽‍♂️ MannenPlay-offs
12 februari 2024🤽‍♀️ Vrouwen¼ Kwartfinales
13 februari 2024🤽‍♂️ Mannen¼ Kwartfinales
14 februari 2024🤽‍♀️ Vrouwen½ Halve finales
15 februari 2024🤽‍♂️ Mannen½ Halve finales
16 februari 2024🤽‍♀️ Vrouwen🏆 Finale
17 februari 2024🤽‍♂️ Mannen🏆 Finale

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.