Wanneer en tegen wie speelt het Nederlands elftal haar eerste wedstrijd tijdens het WK vrouwenvoetbal 2023?

Eind deze week trappen de Nederlandse voetbaldames af tijdens het WK vrouwenvoetbal 2023 in Nieuw-Zeeland en Australië. Van 20 juli tot en met 20 augustus 2023 strijden 32 landenteams om de felbegeerde wereldtitel. Ook ‘onze’ Oranje Leeuwinnen doen een gooi naar de grote beker. Veel kijkers zijn dan ook benieuwd wanneer en tegen wie het Nederlands elftal tijdens de eerste wedstrijd van het WK in actie komt. In dit artikel zetten we de datum en het tijdstip voor je op rij en lees je meer over het eerste voetbalteam waartegen Oranje het opneemt. De wedstrijden van de Nederlandse voetbaldames worden live op tv uitgezonden, waardoor ze onder andere online te kijken zijn via NLZIET.

Tegen wie speelt het Nederlands elftal de eerste wedstrijd tijdens het WK vrouwenvoetbal?

Het mondiale eindtoernooi begint traditiegetrouw met een groepsfase. Aan de start doen er in totaal 32 nationale teams mee die zijn opgedeeld in acht poules, met ieder vier landen. In de herfst van vorig jaar in het Aotea Centre in Auckland (Nieuw-Zeeland) vond de loting hiervoor plaats, waarbij de FIFA-wereldranglijst centraal stond. Nederland zat hierbij in de tweede pot. De Oranje Leeuwinnen kwamen uiteindelijk terecht in groep E, waar het moet strijden om een plek in de knock-outfase tegen Vietnam, Portugal en de Verenigde Staten.

Maar tegen wie van de drie landen staat de eerste wedstrijd op het programma? Het Nederlands elftal trapt het WK af tegen Portugal, zo blijkt uit het speelschema van de Oranje Leeuwinnen. Dit elftal wist zich in eerste instantie, in tegenstelling tot Oranje, niet direct te kwalificeren voor het WK. Via de intercontinentale play-offs stelde het Portugese team het ticket voor het grote eindtoernooi echter wel veilig. Nooit eerder speelde de ploeg een WK, waardoor deze eerste wedstrijd op het grote wereldtoneel voor Portugal extra bijzonder zal aanvoelen. De ploeg van bondscoach Andries Jonker stond tevens tijdens de groepsfase van het EK vrouwenvoetbal 2022 in Engeland tegenover Portugal. Die wedstrijd werd met 3-2 gewonnen door de Oranje Leeuwinnen.

De Portugese ploeg maakte als een van de eerste nationale teams de selectie voor het WK bekend. Francisco Neto is de hoofdtrainer die het elftal naar de grote overwinning moet leiden. Om deze droom te verwezenlijken neemt hij keepsters Rute Costa (SL Benfica), Inês Pereira (Servette FC) en Patrícia Morais (SC Braga) mee om de ballen uit het net te houden. Recht voor hen staat de verdediging klaar, bestaande uit Ana Seiça (SL Benfica), Carole (SL Benfica), Catarina Amado (SL Benfica), Diana Gomes (Sevilla FC), Joana Marchão (Parma Calcio 2022), Lúcia Alves (SL Benfica) en Sílvia Rebelo (SL Benfica). Het middenveld wordt gevormd door Ana Rute (SC Braga), Andreia Norton (SL Benfica), Andreia Jacinto (Real Sociedad), Dolores Silva (SC Braga), Fátima Pinto (Deportivo Alavés), Kika Nazareth (SL Benfica) en Tatiana Pinto (Levante UD). In de aanval staan Ana Borges (Sporting CP), Ana Capeta (Sporting CP), Carolina Mendes (SC Braga), Diana Silva (Sporting CP), Jéssica Silva (SL Benfica) en Telma Encarnação (CS Marítimo).

Van de Donk beslist duel op prachtige wijze! | samenvatting Nederland - Portugal | EK 2022

Wanneer speelt Oranje de eerste wedstrijd uit de poulefase van het WK vrouwenvoetbal?

Nu rest de enige grote vraag nog: Wanneer speelt Oranje de eerste wedstrijd uit de poulefase van het WK vrouwenvoetbal? Als alles volgens planning verloopt, trappen de voetbalsters deze wedstrijd op zondag 23 juli om 09:30 uur Nederlandse tijd af in het Dunedin Stadium in Nieuw-Zeeland. Omdat het WK in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gehouden, is er sprake van een groot tijdsverschil. Zo is alleen al Australië verdeeld in drie verschillende tijdzones. In West-Australië is het zeven uur later dan in Nederland. Zuid-Australië heeft de klok op acht en een half uur verschil staan met ons, terwijl het in Queensland maar liefst negen uur later is. In de zomer is het in Nieuw-Zeeland zelfs tien uur later. Doordat de wedstrijden in de middag en avond (lokale tijd) worden gespeeld, wordt het vroeg de wekker zetten of erg laat opblijven om het WK te volgen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.