Wanneer en tegen wie speelt het Nederlands elftal haar tweede wedstrijd tijdens het WK vrouwenvoetbal 2023?

De Oranje Leeuwinnen trappen deze week het WK vrouwenvoetbal 2023 in Nieuw-Zeeland en Australië af. Van 20 juli tot en met 20 augustus strijden 32 landenteams om de felbegeerde wereldtitel. Ook ‘onze’ dames zijn volop in de race voor de grote beker. Veel kijkers zijn dan ook benieuwd wanneer en tegen wie het Nederlands elftal tijdens de tweede wedstrijd van het WK in actie komt. In dit artikel zetten we de datum en het tijdstip voor je op rij en lees je meer over het 2e voetbalteam waartegen Oranje het opneemt. De wedstrijden van de Nederlandse voetbaldames worden live op tv uitgezonden, waardoor ze onder andere online te kijken zijn via NLZIET.

Tegen wie speelt het Nederlands elftal het tweede duel tijdens het WK vrouwenvoetbal?

Het wereldkampioenschap begint traditiegetrouw met de groepsfase, waaraan in totaal 32 nationale teams meedoen. Deze elftallen zijn opgedeeld in acht poules, met ieder vier landen. In de herfst van vorig jaar in het Aotea Centre in Auckland (Nieuw-Zeeland) vond de loting hiervoor plaats, waarbij de FIFA-wereldranglijst centraal stond. Nederland zat hierbij in de tweede pot. De Oranjeleeuwinnen kwamen uiteindelijk terecht in groep E, waar het moet strijden om een plek in de knock-outfase tegen Vietnam, Portugal en de Verenigde Staten.

Nederland trapt het WK af tegen Portugal, maar wie is de volgende tegenstander tijdens de poulefase? De Oranje vrouwen spelen hun tweede wedstrijd tegen wellicht wel de grootste concurrent voor de wereldtitel, namelijk de Verenigde Staten. Het team van Vlatko Andonovski wist al vier keer eerder het wereldkampioenschap binnen te slepen en is daarmee de absolute recordhouder en succesvolste ploeg in het vrouwenvoetbal. Het elftal is geen onbekende tegenstander voor onze Oranje Leeuwinnen. Op het wereldkampioenschap in 2019 stonden Nederland en de USA al eerder tegenover elkaar in de finale van het eindtoernooi. De beker werd toen na een eindstand van 2-0 gewonnen door de VS.

De selectie is inmiddels ook bekend. Voor de onthulling werd de hulp ingeschakeld van niet de minste bekende Amerikanen. Zo maakten onder andere president Joe Biden, zangeres Taylor Swift, voormalig basketbalspeler Shaquille O’Neal en skiester Mikaela Shiffrin de namen van de 23 speelsters bekend die hun voetbaltas mogen pakken voor het WK in Nieuw-Zeeland en Australië. Zo mogen keepsters Aubrey Kingsbury, Casey Murphy en Alyssa Naeher de ballen uit het doel houden. Recht voor hen staat de verdediging klaar, bestaande uit Alana Cook, Emily Fox, Crystal Dunn, Naomi Girma, Sofia Huerta, Kelley O’Hara en Emily Sonnett. Het middenveld wordt gevormd door Savannah Demelo, Julie Ertz, Lindsey Horan, Rose Lavelle, Kristie Mewis, Ashley Sanchez en Andi Sullivan. In de aanval staan Alex Morgan, Megan Rapinoe, Trinity Rodman, Sophia Smith, Alyssa Thompson en Lynn Williams.

Wanneer speelt Oranje haar tweede wedstrijd tijdens het WK vrouwenvoetbal?

Nu rest de enige grote vraag nog: Wanneer speelt Oranje tegen de Verenigde Staten in de poulefase van het WK vrouwenvoetbal? Als alles volgens planning verloopt, trappen de voetbalsters deze wedstrijd op donderdag 27 juli om 03:00 uur Nederlandse tijd af in het Wellington Regional Stadium in Nieuw-Zeeland. Het wordt dus vroeg opstaan of tot laat opblijven om het duel te volgen. Omdat het WK in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gehouden, is er namelijk sprake van een groot tijdsverschil. Zo is alleen al Australië verdeeld in drie verschillende tijdzones. In West-Australië is het zeven uur later dan in Nederland. Zuid-Australië heeft de klok op acht en een half uur verschil staan met ons, terwijl het in Queensland maar liefst negen uur later is. In de zomer is het in Nieuw-Zeeland zelfs tien uur later. Doordat de wedstrijden in de middag en avond (lokale tijd) worden gespeeld, wordt het vroeg de wekker zetten of erg laat opblijven om het gehele WK te volgen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.