Speelschema WK vrouwenvoetbal in 2023: alle wedstrijden van Oranje

Het is weer een waanzinnige sportzomer, onder meer omdat eindelijk weer het WK voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland op het programma staat. Van 20 juli tot en met 20 augustus strijden 32 landenteams om de felbegeerde wereldtitel, waaronder onze eigen Oranje Leeuwinnen. Veel sportliefhebbers zijn dan ook benieuwd welke wedstrijden er voor het Nederlands elftal op de planning staan en hoe laat de dames in actie komen tijdens het eindtoernooi. In dit artikel vind je precies wanneer onze Oranjeleeuwinnen tegen welk team zullen spelen en op welke Nederlandse tijd.

Speelschema van de Oranje vrouwen tijdens het WK vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland

Aan het WK vrouwenvoetbal doen in totaal 32 nationale teams mee. De eerste ronde van het toernooi bestond uit de groepsfase, waarin er acht poules zijn met in iedere groep vier landen. In de herfst van vorig jaar in het Aotea Centre in Auckland (Nieuw-Zeeland) vond de loting plaats, waarbij de FIFA-wereldranglijst centraal stond. Op dat moment waren er al 29 landen zeker van een plek op het grote wereldtoneel. De drie landen Haïti, Portugal en Panama moesten eerst nog de intercontinentale play-offs winnen, voordat ook zij zeker waren van het WK. Nederland zat tijdens de loting in de tweede pot, met onder andere Canada, Brazilië, Japan, Noorwegen, Italië, China en Zuid-Korea.

De Oranjeleeuwinnen kwamen uiteindelijk terecht in groep E, waar het moest strijden om een plek in de knock-outfase tegen Portugal, de Verenigde Staten en Vietnam. Vooral het tweede land is een geduchte tegenstander voor de Oranje dames. De Amerikaanse vrouwen wonnen eerder al vier (!) WK-titels. Op het wereldkampioenschap in 2019 stonden Nederland en de USA al eerder tegenover elkaar in de finale van het eindtoernooi. De beker werd toen na 2-0 gewonnen door de VS.

De nummers 1 en 2 uit elke poule in de groepsfase stromen direct door naar de achtste finales. Vanaf deze fase wordt er middels een knock-outsysteem gespeeld, waarbij de verliezende spelers hun voetbaltassen moeten pakken. Het speelschema uit de poulefase van de Oranje vrouwen is hieronder in een overzichtelijke tabel weergegeven, inclusief Nederlandse tijden. Australië is namelijk verdeeld in drie verschillende tijdzones. In West-Australië is het zeven uur later dan in Nederland. Zuid-Australië heeft de klok op acht en een half uur verschil staan met ons, terwijl het in Queensland maar liefst negen uur later is. In de zomer is het in Nieuw-Zeeland zelfs tien uur later. Doordat de wedstrijden in de middag en avond (lokale tijd) worden gespeeld, wordt het vroeg de wekker zetten of erg laat opblijven om het WK te volgen.

RondeDatumWeekdagTijd (NL)WedstrijdStadionStad
Poule 123 juliZondag09:30 uur🇳🇱 Nederland – 🇵🇹 PortugalForsyth Barr Stadium🇳🇿 Dunedin
Poule 227 juliDonderdag03:00 uur🇺🇸 Verenigde Staten – 🇳🇱 NederlandSky Stadium🇳🇿 Wellington
Poule 31 aug.Dinsdag09:00 uur🇻🇳 Vietnam – 🇳🇱 NederlandForsyth Barr Stadium🇳🇿 Dunedin
Achtste finale6 aug.Zondag04:00 uur🇳🇱 Nederland – 🇿🇦 Zuid-AfrikaAllianz Stadium🇦🇺 Sydney
Kwartfinale11 aug.Vrijdag03:00 uur🇪🇸 Spanje – 🇳🇱 NederlandSky Stadium🇳🇿 Wellington
Halve finale15 aug.Dinsdag10:00 uur🇪🇸 / 🇳🇱 – 🇯🇵 / 🇸🇪Eden Park🇳🇿 Auckland
Finale20 aug.Zondag12:00 uur…?Accor Stadium🇦🇺 Sydney

Alle tegenstanders op het programma voor de Oranje vrouwen tijdens de poulefase

De eerste wedstrijd van de Oranje vrouwen is op 23 juli om 09:30 uur Nederlandse tijd tegen Portugal. Dit elftal wist zich middels de intercontinentale play-offs voor het eerst te plaatsen voor het eindtoernooi. Nooit eerder speelde het team namelijk een WK, waardoor deze eerste wedstrijd op het grote wereldtoneel voor Portugal extra bijzonder zal aanvoelen. Hoewel de Portugese dames nog nooit eerder meededen, zullen ze van hun eerste WK avontuur zeker een groot succes willen maken. Absoluut niet een tegenstander om te onderschatten dus.

De tweede wedstrijd in de poulefase is op papier voor de Oranjeleeuwinnen het zwaarst. Op 27 juli om 03:00 uur ‘s nachts spelen ze namelijk tegen de nummer 1 op de FIFA wereldranglijst: de Verenigde Staten. Nederland heeft echter nog een appeltje te schillen na de verloren WK-finale in 2019, waardoor de ploeg van Andries Jonker erop gebrand zal zijn revanche te nemen. Hoewel de Oranje dames dus met het sterke Verenigde Staten in de poule zit, kunnen de landen elkaar later pas weer in de grote finale treffen. Ze ontlopen elkaar dus tijdens de rest van het toernooi. Dat kun je wellicht als een voordeel zien.

De laatste wedstrijd in de groepsfase wordt op 1 augustus om 09:00 uur tegen Vietnam gespeeld. Dit team wist zich rechtstreeks te plaatsen en speelt daarmee meteen zijn eerste WK. Samen met Thailand behoort de selectie tot een van de sterkste vrouwenelftallen in Zuidoost-Azië. Nederland heeft nog nooit eerder tegen Vietnam gespeeld, waardoor de Oranje dames op scherp zullen staan.

Alles wat je moet weten over het Amerikaanse elftal

Welke tegenstanders komt Oranje tegen in het schema na de groepsfase?

De Oranje vrouwen zijn door naar de volgende ronde van het WK, wat betekent dat er vier potentiële tegenstanders waren waartegen Nederland de achtste finale kon gaan spelen. Oranje wist eerste te worden in de poule en dus speelt het team op 6 augustus om 04:00 uur tegen de nummer twee uit poule G. In groep G zitten Zweden, Zuid-Afrika, Italië en Argentinië. Uiteindelijk blijkt van deze vier landen de volgende tegenstander het land Zuid-Afrika te zijn, omdat zij na Zweden tweede in de poule zijn geworden.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.