WK-overzicht: kansen op plek in achtste finale voor elke poule

De tweede speelronde van het WK Voetbal 2022 in Qatar loopt vandaag ten einde, wat betekent dat we kunnen beginnen met het uitdenken van allerlei verschillende scenario’s. Wij vroegen ons namelijk af: Bij welke uitslag haalt welke ploeg in elke WK-poule de achtste finale? In het onderstaande overzicht hebben we alle mogelijke opties uitgeschreven in tabellen.

Kans van elke WK-ploeg op de achtste finale na speelronde 3

De nummers 1 en 2 van elke WK-poule zullen doorgaan naar de achtste finale. In de onderstaande tabel vind je wat er gebeurt als elk van de vier ploegen per poule in de derde en laatste speelronde wint, gelijkspeelt of verliest. Wanneer de eerste of tweede positie in de poule bekend is, staat er een één of twee voor de vlag. Wanneer er een slash tussen de twee vlaggen staat, betekent het dat de eindstand afhankelijk is van het aantal goals dat door alle teams gemaakt wordt. Ook vind je in een extra artikel de voorspellingen van elke achtste finale.

Groep A: Nederland, Ecuador, Senegal en Qatar

PositieTeamPuntenDoelsaldo
1🇪🇨 Ecuador4+2
2🇳🇱 Nederland4+2
3🇸🇳 Senegal30
4🇶🇦 Qatar0-4

Gastland Qatar is al volledig uitgeschakeld, terwijl Senegal alleen bij eigen winst verzekerd is van de volgende ronde. Ecuador moet niet verliezen om de volgende ronde met zekerheid te bereiken en als dat wel gebeurt, dan slinken de kansen op een WK-vervolg ineens heel snel. En ten slotte: als Nederland niet verliest van de Midden-Oosterse oliestaat, dan zullen we ongetwijfeld de volgende ronde bereiken. Maar of dat als eerste of tweede in de poule is? Dat is afhankelijk van de uitslag van ECU – SEN.

Laatste wedstrijden op het programma: Ecuador – Senegal en Nederland – Qatar, beiden op dinsdag 29 november om 16:00 uur Nederlandse tijd.

Ecuador wintGelijkspelSenegal wint
Nederland wint🇳🇱 / 🇪🇨1 🇳🇱
2 🇪🇨
1 🇳🇱
2 🇸🇳
Gelijkspel1 🇪🇨
2 🇳🇱
🇳🇱 / 🇪🇨1 🇸🇳
2 🇳🇱
Qatar wint1 🇪🇨
2 🇳🇱
1 🇪🇨
2 🇳🇱 / 🇸🇳
1 🇸🇳
2 🇳🇱 / 🇪🇨

Groep B: Engeland, Iran, Verenigde Staten en Wales

PositieTeamPuntenDoelsaldo
1🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland4+4
2🇮🇷 Iran3-2
3🇺🇸 Verenigde Staten20
4🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Wales1-2

Engeland staat er duidelijk het best voor, voorafgaand aan de slotronde. Zij maken namelijk in elk mogelijk scenario nog kans om de volgende ronde te behalen. Zo lang ze niet verliezen van Wales, zijn ze van een plek in de achtste finales in ieder geval verzekerd. Voor Iran wordt het al moeilijker: winst is voor hun belangrijk. Bij gelijkspel is het enkel hopen dat hun groepsgenoot uit Wales niet wint van de Engelsen. Enkel in dat geval maakt de laatstgenoemde ploeg namelijk nog kans op een plek in de ronde van 16. Ook voor de Verenigde Staten is winst tegen Iran een vereiste. In dat geval zijn ze verzekerd van de volgende ronde, maar bij gelijkspel of verlies zal de groepsfase niet worden overleefd.

Laatste wedstrijden op het programma: Iran – Verenigde Staten en Wales – Engeland, beiden op dinsdag 29 november om 20:00 uur Nederlandse tijd.

Wales wintGelijkspelEngeland wint
Iran wint1 🇮🇷
2 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 / 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿
1 🇮🇷
2 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿
1 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿
2 🇮🇷
Gelijkspel🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 / 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿1 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿
2 🇮🇷
1 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿
2 🇮🇷
Verenigde Staten wint1 🇺🇸
2 🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 / 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿
🇺🇸 / 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿1 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿
2 🇺🇸

Groep C: Polen, Argentinië, Saoedi-Arabië en Mexico

PositieTeamPuntenDoelsaldo
1🇵🇱 Polen4+2
2🇦🇷 Argentinië3+1
3🇸🇦 Saoedi-Arabië3-1
4🇲🇽 Mexico1-2

Doordat Polen op de eerste plaats in de poule staat, blijkt dat het voor hen genoeg is om de laatste pot in de poule niet te verliezen. Voor zowel Argentinië als Saoedi-Arabië wordt het al lastiger om de volgende ronde te bereiken, want zij zijn alleen bij winst verzekerd van de volgende ronde. Ten slotte staat Mexico voor de lastigste opgave, want zij moeten voor het bereiken van de volgende ronde op zijn minst winnen en vervolgens hopen dat de uitslag van de andere wedstrijd gunstig wordt in aantal doelpunten.

Laatste wedstrijden op het programma: Polen – Argentinië en Saoedi-Arabië – Mexico, beiden op woensdag 30 november om 20:00 uur Nederlandse tijd.

Polen wintGelijkspelArgentinië wint
Saoedi-Arabië wint1 🇵🇱
2 🇸🇦
1 🇸🇦
2 🇵🇱
🇸🇦 / 🇦🇷
Gelijkspel1 🇵🇱
2 🇸🇦
1 🇵🇱
2 🇦🇷
1 🇦🇷
2 🇸🇦 / 🇵🇱
Mexico wint1 🇵🇱
2 🇲🇽
1 🇵🇱
2 🇲🇽 / 🇦🇷
1 🇦🇷
2 🇲🇽 / 🇵🇱

Groep D: Frankrijk, Australië, Denemarken en Tunesië

PositieTeamPuntenDoelsaldo
1🇫🇷 Frankrijk6+4
2🇦🇺 Australië3-2
3🇩🇰 Denemarken1-1
4🇹🇳 Tunesië1-1

De nationale ploeg van Frankrijk heeft zich als eerste van het toernooi in Qatar weten te plaatsen voor de laatste 16, dus zij zijn ongeacht de uitslag verzekerd van de achtste finale. Alleen bij eigen verlies en winst van Australië zouden zij nog op de tweede positie kunnen belanden. Voor Denemarken is winst noodzakelijk om kans te maken op ronde vier, maar niets is zeker. De lastigste opdracht is voor Tunesië, want dit team maakt alleen kans om door te gaan bij winst van Frankrijk. Maar zelfs dan moeten ze hopen op een gelijkspel in de strijd tussen de huidige nummer twee en vier in de poule.

Laatste wedstrijden op het programma: Tunesië – Frankrijk en Australië – Denemarken, beiden op woensdag 30 november om 16:00 uur Nederlandse tijd.

Tunesië wintGelijkspelFrankrijk wint
Australië wint🇦🇺 / 🇫🇷1 🇫🇷
2 🇦🇺
1 🇫🇷
2 🇦🇺
Gelijkspel1 🇫🇷
2 🇹🇳
1 🇫🇷
2 🇦🇺
1 🇫🇷
2 🇦🇺
Denemarken wint1 🇫🇷
2 🇩🇰 / 🇹🇳
1 🇫🇷
2 🇩🇰
1 🇫🇷
2 🇩🇰

Groep E: Spanje, Japan, Costa Rica en Duitsland

PositieTeamPuntenDoelsaldo
1🇪🇸 Spanje4+7
2🇯🇵 Japan30
3🇨🇷 Costa Rica3-6
4🇩🇪 Duitsland1-1

Deze poule kan echt nog alle kanten op gaan, maar Duitsland staat er het minst goed voor op dit moment. Zij móéten winnen om kans te maken op de volgende ronde en zullen vervolgens hopen dat Spanje ook zijn Aziatische tegenstander verslaat. In dat geval is die ploeg ook verzekerd van de volgende ronde, net als bij een gelijkspel. Voor Japan levert winst de #1-positie in de groep op, terwijl de kansen op de achtste finale al snel slinken bij een gelijkspel. Ten slotte kan Costa Rica de volgende ronde bereiken door winst van ‘die Mannschaft’, al zou een gelijkspel ook genoeg zijn zolang Spanje wint van Japan.

Laatste wedstrijden op het programma: Costa Rica – Duitsland en Japan – Spanje, beiden op donderdag 1 december om 20:00 uur Nederlandse tijd.

Japan wintGelijkspelSpanje wint
Costa Rica wint1 🇯🇵
2 🇨🇷
1 🇨🇷
2 🇪🇸
1 🇪🇸
2 🇨🇷
Gelijkspel1 🇯🇵
2 🇪🇸
1 🇪🇸
2 🇯🇵
1 🇪🇸
2 🇨🇷
Duitsland wint1 🇯🇵
2 🇩🇪 / 🇪🇸
1 🇪🇸
2 🇩🇪 / 🇯🇵
1 🇪🇸
2 🇩🇪

Groep F: Kroatië, Marokko, België en Canada

PositieTeamPuntenDoelsaldo
1🇭🇷 Kroatië4+2
2🇲🇦 Marokko4+2
3🇧🇪 België30
4🇨🇦 Canada0-4

Het is razend spannend in poule F voor elk van de WK-deelnemers, behalve Canada. Met nul punten op zak na twee wedstrijden zijn zij namelijk al uitgeschakeld voor de volgende ronde. Ook voor België wordt de wedstrijd een pittige kluif, want zij zullen moeten winnen van de Kroatische tegenstander voor 100% zekerheid op de achtste finale. Kroatië heeft er echter genoeg aan om niet te verliezen van onze zuiderburen. Ten slotte staat ook Marokko er goed voor: hun doel zal zijn om met een flink aantal doelpunten te winnen voor meer kans op de eerste positie in de poule, maar gelijkspel tegen de Canadezen zal ook al genoeg zijn voor een tweede notering en dus plek in de ronde van 16.

Laatste wedstrijden op het programma: Kroatië – België en Canada – Marokko, beiden op donderdag 1 december om 16:00 uur Nederlandse tijd.

Kroatië wintGelijkspelBelgië wint
Canada wint1 🇭🇷
2 🇲🇦
1 🇭🇷
2 🇧🇪 / 🇲🇦
1 🇧🇪
2 🇲🇦 / 🇭🇷
Gelijkspel1 🇭🇷
2 🇲🇦
1 🇭🇷
2 🇲🇦
1 🇧🇪
2 🇲🇦
Marokko wint🇲🇦 / 🇭🇷1 🇲🇦
2 🇭🇷
1 🇲🇦
2 🇧🇪

Groep G: Brazilië, Zwitserland, Kameroen en Servië

PositieTeamPuntenDoelsaldo
1🇧🇷 Brazilië6+3
2🇨🇭 Zwitserland3+2
3🇨🇲 Kameroen1-1
4🇷🇸 Servië1-4

De absolute titelfavoriet van dit wereldkampioenschap heeft gedaan wat van hem werd verwacht: Brazilië plaatste zich al na twee gewonnen wedstrijden met zekerheid voor de achtste finale. Voor de nummer twee uit de poule—Zwitserland—blijkt een overwinning in de laatste partij genoeg, maar ook een gelijkspel biedt veel kansen om de ronde van 16 te halen. Hun tegenstander uit Servië kan zonder winst geen ronde verder komen, net als Kameroen. Deze laatste ploeg strijdt echter tegen het sterkste team en is zelfs bij winst sterk afhankelijk van de uitslag uit de andere groepswedstrijd.

Laatste wedstrijden op het programma: Kameroen – Brazilië en Servië – Zwitserland, beiden op vrijdag 2 december om 20:00 uur Nederlandse tijd.

Kameroen wintGelijkspelBrazilië wint
Servië wint1 🇧🇷
2 🇷🇸 / 🇨🇲
1 🇧🇷
2 🇷🇸
1 🇧🇷
2 🇷🇸
Gelijkspel1 🇧🇷
2 🇨🇭 / 🇨🇲
1 🇧🇷
2 🇨🇭
1 🇧🇷
2 🇨🇭
Zwitserland wint🇨🇭 / 🇧🇷1 🇧🇷
2 🇨🇭
1 🇧🇷
2 🇨🇭

Groep H: Portugal, Zuid-Korea, Uruguay en Ghana

PositieTeamPuntenDoelsaldo
1🇵🇹 Portugal6+1
2🇬🇭 Ghana30
3🇰🇷 Zuid-Korea1-1
4🇺🇾 Uruguay1-2

Cristiano Ronaldo’s Portugal heeft het als derde en laatste ploeg weten te presteren om de achtste finale te bereiken na speelronde 2. Er blijft voor hen nog maar weinig kans over op een andere notering dan #1. Gelijkspel is sowieso al genoeg. Tegenstander Zuid-Korea staat er niet al te best voor en zal moeten winnen om de volgende ronde te bereiken, maar zelfs dan is de ploeg afhankelijk van de andere uitslag. Ook Uruguay staat een zware klus te wachten, want zij moeten per se winnen voor kans op een tweede positie in de poule. Voor Ghana is winst genoeg voor een zekere plek in de volgende ronde, al zijn de kansen voor dit team ook nog steeds gunstig wanneer ze er een gelijkspel tegen de Uruguayanen uit weten te slepen.

Laatste wedstrijden op het programma: Zuid-Korea – Portugal en Ghana – Uruguay, beiden op vrijdag 2 december om 16:00 uur Nederlandse tijd.

Zuid-Korea wintGelijkspelPortugal wint
Ghana wint🇬🇭 / 🇵🇹1 🇵🇹
2 🇬🇭
1 🇵🇹
2 🇬🇭
Gelijkspel1 🇵🇹
2 🇬🇭 / 🇰🇷
1 🇵🇹
2 🇬🇭
1 🇵🇹
2 🇬🇭
Uruguay wint1 🇵🇹
2 🇺🇾 / 🇰🇷
1 🇵🇹
2 🇺🇾
1 🇵🇹
2 🇺🇾

Voorspellingen van alle WK-wedstrijden in de derde speelronde

We houden elke wedstrijd bij welke ploeg de meeste kans maakt op winst volgens de berekeningen van de bookmaker en het datasysteem van de zoekmachine Google, maar ook volgens de expertise van analisten. Deze verwachtingen van wedstrijden en uiteindelijke uitslagen houden we bij in ons artikel met alle WK-voorspellingen.

Vandaag staan de laatste vier wedstrijden op het schema van de tweede ronde tijdens het WK in Qatar. Morgen zal de derde en laatste speelronde worden afgetrapt met Ecuador – Senegal & Nederland – Qatar (groep A, beiden om 16:00 uur) en Iran – Verenigde Staten & Wales – Engeland (groep B, beiden om 20:00 uur).

Teams die het Nederlands elftal kan treffen in de achtste finale

Nederland bevindt zich in poule A tijdens de groepsfase. Als we de achtste finale weten te bereiken, dan strijden we tegen een ploeg uit poule B. Bij groepswinst zouden we spelen tegen de #2 uit die poule: Engeland, Iran, Verenigde Staten en Wales. Bij een tweede plek strijden we tegen de #1 uit diezelfde poule.

Mochten we daarna de kwartfinale weten te bereiken, dan zouden we strijden tegen Argentinië, Saudi-Arabië, Mexico, Polen, Frankrijk, Australië, Denemarken of Tunesië. Dat is nogal een lijstje natuurlijk. Hierna dunt de kansberekening van tegenstanders heel snel uit, dus we zullen later moeten zien tegen wie we in de halve finale en finale kunnen belanden.