WK Snooker 2024: alles wat je moet weten over de sport en het wereldkampioenschap

Op zaterdag 20 april 2024 gaat het belangrijkste evenement voor alle snookerfans van start: het WK Snooker 2024. Liefhebbers kunnen tot en met maandag 6 mei de absolute wereldtop zien schitteren en genieten van alle wedstrijden. Maar wat maakt dit kampioenschap zo bijzonder? Reden genoeg om dieper op het evenement te duiken. Alle matches worden live uitgezonden via discovery+ en Eurosport. Daarnaast kun je sommige uitzendingen tevens volgen via de lineaire tv-zender BBC One, onder andere te ontvangen via NLZIET Extra.

Wat is het WK Snooker 2024?

Het WK wordt al sinds 1927 gehouden en is het belangrijkste toernooi in de snookerwereld. Het evenement vindt traditiegetrouw plaats in het Crucible Theatre in Sheffield. Het toernooi is opgedeeld in verschillende rondes en finales en wordt gespeeld via een knock-out systeem. Het wereldkampioenschap gaat van start met de eerste ronde, waarin de helft van de spelers afvalt. Ook tijdens de tweede ronde valt de helft van de spelers af. In de kwartfinales staan uiteindelijk de 8 beste snookerspelers tegenover elkaar. Na een lange reeks matches wordt ten slotte op 6 mei in de finale de opvolger van de Belg Luca Brecel bekend, die in 2023 voor het eerst wereldkampioen werd.

Hoe werken de wedstrijden?

Snooker is een vorm van biljart dat wordt gespeeld op een tafel met aan de zijkanten zes randen. Het spel heeft 22 ballen die bestaan uit verschillende kleuren. Zo is er een witte stootbal, een gele, groene, bruine, blauwe, roze en zwarte bal en 15 rode ballen. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk punten te scoren en zo je concurrent uit te schakelen. Een speler kan op twee verschillende manieren punten verdienen: door zelf te scoren of door een fout van de tegenstander.

De eerste optie is door een gekleurde bal in één van de gaten te krijgen. Dit wordt ook wel potten genoemd. Een speler moet eerst een rode bal scoren, voordat diegene een willekeurige gekleurde bal mag spelen. Lukt het niet om de gekleurde bal in het netje te krijgen? Dan moet eerst weer een rode bal worden gepot, voordat het spel verder kan gaan. Als alle rode ballen zijn weggespeeld, wordt er een vaste volgorde aangehouden waarop de resterende gekleurde ballen moeten worden gescoord. Deze volgorde is als volgt: geel, groen, bruin, blauw, roze, zwart. De kleuren van de ballen geven het aantal punten aan dat een speler toegekend krijgt wanneer hij de bal pot.

KleurWaarde
🔴 Rood1 punt
🟡 Geel2 punten
🟢 Groen3 punten
🟤 Bruin4 punten
🔵 Blauw5 punten
💗 Roze6 punten
⚫️ Zwart7 punten

Wanneer krijg je strafpunten?

De tweede optie om punten te verdienen is door een fout van de tegenstander. Wanneer een speler een fout maakt, krijgt hij strafpunten. Het aantal strafpunten wordt meegerekend bij de score van de tegenspeler. Als de witte stootbal in één van de zes zijkanten belandt, krijgt de speler de waarde van de bal die gespeeld moest worden omgezet in strafpunten. Het minimum aantal punten is hierbij vier. Deze regel gaat ook op als er geen enkele bal wordt geraakt.

Ook het raken van de verkeerde bal wordt afgestraft. Stel dat een tegenstander een roze bal had moeten spelen, maar vervolgens geel raakt. Dan krijgt hij de waarde van de eerst geraakte bal als strafpunten. Hierbij geldt wederom een minimum van vier punten. Mocht het voorkomen dat er eerst een goede bal wordt gepot en vervolgens toch nog een andere kleur bal in het zijnet verdwijnt, dan worden er ook minimaal vier strafpunten verrekend.

Klimaatactivisten klimmen op de snookertafels tijdens wedstrijden 2023

Het WK Snooker 2023 kwam in het nieuws door een opvallende gebeurtenis tijdens het evenement. Zo klom er tijdens de match tussen Robert Milkins en Joe Perry een klimaatactivist op de tafel. Hij strooide vervolgens oranje poeder in het rond. Bij de tweede tafel waar Mark Allen en Fan Zhengyi speelden werd ook een poging gedaan om op de tafel te klimmen, maar dit werd op tijd gestopt door de alerte scheidsrechters. De klimaatactivisten uit Groot-Brittanië verstoorden eerder al meerdere Premier League-wedstrijden en het circuit van Silverstone.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.