WK Rugby 2023: schema, wedstrijden, poules en deelnemers op een rij

Wie dacht dat het klaar was met alle grote sportevenementen van deze zomer, heeft het goed mis. Nog net op de valreep staat namelijk anderhalve maand lang het WK Rugby 2023 op de planning, van 8 september tot en met 28 oktober. Verspreid over negen stadions in Frankrijk zullen twintig landenteams gaan strijden voor de felbegeerde wereldtitel.

Alles wat je moet weten over het WK Rugby in 2023

Met nog minder dan een maand voordat het wereldkampioenschap van start gaat, is het tijd om alle poules, deelnemers en wedstrijden op een rij te zetten. In Nederland heeft Ziggo Sport momenteel de uitzendrechten van het rugby in handen. Hierdoor kun je via kanaal 14 alle wedstrijden direct volgen, zoals je later kunt zien in de programmagids.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is het WK Rugby?
🏟 Deelnemende landen
🎟 Poules
🏈 Wedstrijden

In het kort: wat is het WK Rugby?

Het wereldkampioenschap rugby is een mondiaal eindtoernooi dat iedere vier jaar wordt georganiseerd door de International Rugby Board. Jaren voordat het eerste kampioenschap in 1987 plaatsvond, was er al sprake van een idee om een WK te organiseren. Het waren de Australische en Nieuw-Zeelandse rugbybond die uiteindelijk met een plan kwamen, waardoor de organisatie het startsein kon geven voor het eindtoernooi.

Aan het eerste kampioenschap deden zestien landen mee. Nieuw-Zeeland bleek in de finale te sterk voor Frankrijk, waardoor zij nu bekend staan als eerste wereldkampioen rugby aller tijden. Tijdens de vorige editie in 2019 ging Zuid-Afrika er met de winst vandoor.

Dit zijn de deelnemende landen aan het wereldkampioenschap

Op het WK Rugby is in totaal plek voor twintig landen. Eerder moesten alle teams zich kwalificeren via wedstrijden, maar tegenwoordig zijn twaalf ploegen al automatisch geplaatst op basis van hun prestaties tijdens het voorgaande wereldkampioenschap. Zo zijn de eerste drie landen uit elke groep verzekerd van een plek op het volgende eindtoernooi.

Alle andere ploegen moeten via vijf continentale toernooien en een intercontinentale play-off vechten voor de laatste acht plaatsen op het wereldpodium. Frankrijk is als gastland deze editie automatisch gekwalificeerd voor het kampioenschap. In het overzicht hieronder zijn alle overige deelnemers terug te vinden. Nederland heeft zich helaas niet gekwalificeerd.

🇦🇷 Argentinië🇳🇦 Namibië
🇦🇺 Australië🇳🇿 Nieuw-Zeeland
🇨🇱 Chili🇵🇹 Portugal
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland🇷🇴 Roemenië
🇫🇯 Fiji🇼🇸 Samoa
🇫🇷 Frankrijk🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland
🇬🇪 Georgië🇿🇦 Zuid-Afrika
🇮🇪 Ierland🇹🇴 Tonga
🇮🇹 Italië🇺🇾 Uruguay
🇯🇵 Japan🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Wales

Poules van het WK Rugby in 2023

Nu we alle twintig deelnemende landen weten, is het tijd om de poules op een rij te zetten. Het wereldkampioenschap rugby start zoals bij veel sporten eerst met de groepsfase, voordat er over wordt gegaan op een knock-outsysteem.

Tijdens de eerste fase van het eindtoernooi zijn de landen opgedeeld in vier poules van ieder vijf teams. De verdeling van de groepen vond op 14 december 2020 plaats in Parijs. De eerste twaalf gekwalificeerde landen werden verdeeld over de eerste drie poules. De overige acht ploegen plaatsten zich pas na de loting voor het WK en belandden daardoor in de laatste twee potten. In het schema hieronder zijn alle vijf poules terug te vinden.

Poule A

PositieLand
1🇫🇷 Frankrijk
2🇮🇹 Italië
3🇳🇦 Namibië
4🇳🇿 Nieuw-Zeeland
5🇺🇾 Uruguay

Poule B

PositieLand
1🇮🇪 Ierland
2🇷🇴 Roemenië
3🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland
4🇿🇦 Zuid-Afrika
5🇹🇴 Tonga

Poule C

PositieLand
1🇦🇺 Australië
2🇫🇯 Fiji
3🇬🇪 Georgië
4🇵🇹 Portugal
5🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Wales

Poule D

PositieLand
1🇦🇷 Argentinië
2🇨🇱 Chili
3🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland
4🇯🇵 Japan
5🇼🇸 Samoa

Schema met alle wedstrijden tijdens het WK Rugby

Het complete programma voor het WK Rugby 2023 stond al van tevoren vast in de vorm van een speelschema. Dit eindtoernooi begint zoals altijd met een groepsfase. Deze start op 8 september, waarna de laatste wedstrijd op 8 oktober op de planning staat. Na deze eerste ronde stromen de twee beste teams uit iedere poule direct door naar de kwartfinales op 14 en 15 oktober. De halve finales staan vervolgens gepland op 20 en 21 oktober.

Na anderhalve maand knokken is het tijd voor de grote finale op zaterdag 28 oktober. Een dag eerder wordt de troostfinale gespeeld tussen de nummer drie en vier. Hieronder vind je een kort overzicht van wat je ongeveer kunt verwachten per fase van het wereldkampioenschap rugby.

Ronde StartdatumEinddatum
👬 Groepsfase8 september8 oktober
¼ Kwartfinales14 oktober15 oktober
½ Halve finales20 oktober21 oktober
🥉 Troostfinale27 oktober
🏆 Finale28 oktober

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.