Alles wat we weten over… het WK Roeien 2023

Het regende medailles voor de Nederlandse roeiers afgelopen mei tijdens het EK Roeien in Slovenië. Na het uitermate succesvolle Europese toernooi werd het sindsdien echter tijd voor alle sporters van TeamNL om zich klaar te maken voor het wereldkampioenschap. Van 3-10 september 2023 vindt het WK Roeien namelijk plaats, waar de absolute internationale top zal strijden voor de felbegeerde titels én… tickets voor de Olympische Spelen.

Alles over het WK Roeien 2023

Alle reden dus om informatie over het WK Roeien 2023 op een rij te zetten. Want waar vindt dit mondiale watersportevenement plaats, hoe ziet het programma van de wedstrijden eruit en welke Nederlandse deelnemers gaan we in actie zien? Zoals bij vrijwel ieder wereldkampioenschap zal NOS Studio Sport ook het WK Roeien in geselecteerde samenvattingen op televisie vertonen, waardoor de beelden onder andere online via NLZIET live en terug te kijken zijn.

— Klik om te springen op deze pagina —
🚣 Wat houdt de sport roeien in?
🌍 Locatie
🇳🇱 Nederlandse deelnemers

Wat houdt de sport roeien eigenlijk in?

Voordat we overgaan op het WK, vertellen we je in volle vaart wat er allemaal bij het roeien komt kijken. Spoiler alert: dat is meer dan je misschien denkt. Er zijn namelijk verschillende roeiboten die ieder worden voortgestuwd door een verschillend aantal roeiers. Zo zijn er variaties waarbij er een stuurman wel en niet aan boord is. Overigens hoeft deze als hij meevaart niet zelf te roeien. Wel heeft de stuurman een andere belangrijke taak, want deze moet er namelijk voor zorgen dat de boot in de juiste baan blijft. De roeiers zitten namelijk met hun rug naar de finish toe, waardoor goede coaching en sturing van cruciaal belang is. De boot wordt voortgestuwd door de riemen door het water te bewegen. Het aantal hiervan wisselt van één enkele tot in totaal twee per roeier.

Waar wordt het WK Roeien 2023 georganiseerd?

Het WK Roeien behoort naast het EK tot de belangrijkste internationale toernooien uit de roeisport. Hoewel een wereldkampioenschap bij de meeste sporten om de vier jaar plaatsvindt, wordt het mondiale evenement sinds 1974 jaarlijks door de FISA georganiseerd. Dit is de internationale World Rowing-organisatie die onder andere verantwoordelijk is voor de drie wedstrijden tijdens de Rowing World Cup.

Sinds het startsein van het WK Roeien in 1962 heeft ons koude kikkerlandje het mondiale toernooi drie keer georganiseerd. Alle Nederlandse deelnemers moeten dit jaar echter iets verder reizen, want het wereldkampioenschap wordt in 2023 georganiseerd in Belgrado, Servië. Ook de komende jaren staat de locatie van het eindtoernooi al vast. In het Olympische jaar 2024 mogen de sporters richting Canada varen, terwijl het WK in 2025 Down Under gaat. In 2026 is het weer eens de prachtige eer aan Amsterdam om het wereldkampioenschap te organiseren.

Nederlandse deelnemers die afreizen naar het WK Roeien 2023

Tijdens het vorige WK Roeien in Tsjechië stonden er 29 onderdelen op het programma. Zo waren er 13 disciplines voor zowel de mannen als vrouwen en 3 paralympische onderdelen. Dit aantal zal vergelijkbaar zijn met het aankomende mondiale eindtoernooi. Na het succesvolle EK afgelopen mei, waarbij TeamNL naar huis ging met twee keer goud, vijf keer zilver en vier keer brons, zullen alle Nederlandse deelnemers erop gebrand zijn om het komende wereldkampioenschap nog meer medailles binnen te slepen. In de schema’s hieronder zijn alle namen terug te vinden.

Wel zijn er ten opzichte van het EK een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo zullen er nieuwe bootformaties op het mondiale eindtoernooi in actie komen, waarbij Simon van Dorp de dubbel vier verruilt voor de skiff. Ook zullen Chantal Haenen en Corné de Koning voor de para mixed dubbeltwee uitkomen. Voor de Nederlandse sporters staat er buiten de sportieve prestaties om veel op het spel, want tijdens het toernooi kunnen er tevens startbewijzen voor de Olympische Spelen worden verdiend. Belangrijk: hierbij plaatst alleen de boot zich en dus niet de roeier zelf.

Deelnemers: de mannen van TeamNL

Type bootDeelnemers
🚣 SkiffSimon van Dorp
🚣 Twee zonderNelson Ritsema en Abe Wiersma
🚣 Dubbel tweeStef Broenink en Melvin Twellaar
🚣 Vier zonderRuben Knab, Rik Rienks, Niki van Sprang en Ralf Rienks
🚣 Dubbel vierKoen Metsemakers, Tone Wieten, Lennart van Lierop en Finn Florijn
🚣 AchtDieuwke Fetter, Jan van der Bij, Jacob van de Kerkhof, Mick Makker, Sander de Graaf, Guus Mollee, Olav Molenaar, Guillaume Krommenhoek en Gert-Jan van Doorn

Deelneemsters: de vrouwen van TeamNL

Type bootDeelnemers
🚣 SkiffKarolien Florijn
🚣 Lichte skiffMartine Veldhuis
🚣 Twee zonderVeronique Meester en Ymkje Clevering
🚣 Dubbel tweeLisa Scheenaard en Nika Vos
🚣 Vier zonderBenthe Boonstra, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Marloes Oldenburg
🚣 Dubbel vierLaila Youssifou, Roos de Jong, Tessa Dullemans en Bente Paulis
🚣 ReserveWillemijn Mulder, Ilse Kolkman

Overige deelnemers van TeamNL

Type bootDeelnemers
🚣 Para mixed dubbel tweeChantal Haenen en Corné de Koning

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.