WK judo 2024: locatie, programma en Nederlandse deelnemers

Zondag 19 mei is het dan eindelijk zover, dan gaat het WK judo 2024 van start. Vijf dagen lang, tot en met 24 mei, strijden alle judoka’s om de felbegeerde titel. De olympische sport wordt wereldwijd door veel mensen beoefend en is dan ook ontzettend populair. Tijd om dieper op het toernooi te duiken. Alle wedstrijden zijn live te volgen via Eurosport en discovery+, onder andere te ontvangen als add-on kanaal bij Amazon Prime Video, waardoor je geen elke match hoeft te missen.

In het kort: dit moet je weten over het WK judo 2024

Het wereldkampioenschap judo wordt dit jaar in Abu Dhabi gehouden, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Alle wedstrijden zijn in de Mubadala Arena. Op het toernooi kunnen de sporters zich kwalificeren voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Het wereldkampioenschap wordt georganiseerd door de International Judo Federation. Voordat we dieper op de wedstrijden en het tijdschema ingaan, kijken we eerst even naar hoe de sport werk. Van oorsprong is judo een Japanse zelfverdedigingskunst die in 1882 is bedacht door Jigoro Kano. Het woord betekent ook wel ‘zachte weg’, wat past bij de respectvolle manier waarop de judoka’s met elkaar om moeten gaan. Zo begroeten de sporters elkaar als teken van respect voordat de wedstrijd begint.

De sport wordt wereldwijd door veel mensen beoefend. Ook in Nederland wordt de verdedigingssport zowel op amateur als professioneel niveau beoefend. In 1964 kwam judo voor het eerst op de planning van de Olympische Spelen, maar de sport ontbrak vier jaar later weer in het programma in Mexico-Stad. Sinds 1972 is de discipline opnieuw opgenomen in het schema. Vrouwen mogen sinds 1992 ook op de spelen hun judo-talent op de mat vertonen.

Gewichtsklassen judo mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen gaan de concurrentie met elkaar aan in zeven verschillende gewichtsklassen. Zo zijn er voor de mannen de categorieën tot 60 kg, tot 66 kg, tot 73 kg, tot 81 kg, tot 90 kg, tot 100 kg en boven de 100 kg. Voor de vrouwen ligt dit net iets anders en zijn de gewichten tot 48 kg, tot 52 kg, tot 57 kg, tot 63 kg, tot 70 kg, tot 78 kg en boven de 78 kg.

Wedstrijdprogramma van het WK judo 2024

Op het WK judo 2024 staan veertien gewichtsklassen op het programma, waarvan zeven bij de mannen en zeven bij de vrouwen. Ook staat er een wedstrijd in teamverband op de planning waarin alle verschillende landen tegen elkaar strijden. Het toernooi start eerst met de lichtgewichten en bouwt op naar de zwaargewichten. Iedere dag van het toernooi komen er verschillende gewichtsklassen in actie die los van elkaar strijden voor een podiumplek. Op 24 mei staat de landenwedstrijd in teamverband op de planning.

Het WK vindt plaats in de vorm van een knock-outsysteem. Alle sporters worden in verschillende poules opgedeeld. Wie een wedstrijd verliest, moet helaas de mat verlaten. Verliest een judoka echter in de kwartfinale? Dan heeft hij of zij nog steeds zicht op een mogelijke bronzen plak via herkansingswedstrijden. Alle data met bijbehorende gewichtsklassen die in actie komen staan in het overzicht hieronder.

DataWeekdagGewichtsklasse mannenGewichtsklasse vrouwen
19 mei 2024Zondag💪 -60 kg.💪 -48 kg., -52 kg.
20 mei 2024Maandag💪 -66 kg., -73 kg. 💪 -57 kg.
21 mei 2024Dinsdag💪 -81 kg. 💪 -63 kg.
22 mei 2024Woensdag💪 -90 kg. 💪 -70 kg., -78 kg.
23 mei 2024Donderdag💪 -100 kg., +100 kg. 💪 +78 kg.
24 meiVrijdag🌍 Landenwedstrijd🌍 Landenwedstrijd

Een gemiddelde match duurt op het hoogste niveau van judo doorgaans maximaal 4 minuten. Je wint de strijd op de mat door een tegenstander op zijn rug te werpen. Dit heet ook wel een ippon. Ook door verwurging of iemand in de houdgreep te nemen kun je dit punt scoren. Als je een persoon op zijn zij gooit, verdien je een waza-ari. Twee van deze worpen tellen samen ook als een ippon. Mocht er nog niet zijn gescoord, dan is er een verlenging totdat iemand een punt weet te verdienen.

Nederlandse deelnemers tijdens het wereldkampioenschap dit jaar

Aan het wereldkampioenschap doen in 2024 maar liefst 536 judoka’s uit 95 verschillende landen mee. Uiteraard wordt ook Nederland weer goed vertegenwoordigd dit WK. Vorig jaar schreven de sporters geschiedenis door op het teamonderdeel de allereerste Nederlandse WK medaille te winnen. In 2024 reizen maar liefst 17 sporters, waarvan 9 vrouwen en 8 mannen, af naar Abu Dhabi om in allerlei gewichtsklassen de strijd aan te gaan voor het goud en de titel. Buiten alle individuele prestaties om doen ‘we’ ook mee aan het mixed teams event dat op de laatste dag plaatsvindt. Alle Nederlandse deelnemers vind je in het overzicht hieronder terug.

GewichtsklasseNederlandse vrouwen
💪 -52 kg🇳🇱 Naomi van Krevel
💪 -57 kg🇳🇱 Julie Beurskens
💪 -63 kg🇳🇱 Joanne van Lieshout, Geke van den Berg
💪 -70 kg🇳🇱 Hilde Jager, Sanne van Dijke
💪 -78 kg🇳🇱 Guusje Steenhuis
💪 +78 kg🇳🇱 Marit Kamps, Karen Stevenson
GewichtsklasseNederlandse mannen
💪 -60 kg🇳🇱 Emiel Jaring, Tornike Tsjakadoea
💪 -81 kg🇳🇱 Frank de Wit
💪 -90 kg🇳🇱 Noël van ’t End
💪 -100 kg🇳🇱 Simeon Catharina, Michael Korrel
💪 +100 kg🇳🇱 Jelle Snippe, Jur Spijkers

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.