WK judo 2023: locatie, tijdschema en Nederlandse deelnemers

Zondag 7 mei is het dan eindelijk zover, dan gaat het WK judo 2023 van start. Een week lang, tot en met 14 mei, strijden alle judoka’s om de felbegeerde titel. Net als de eerste ronde van de Diamond League atletiekwedstrijd wordt het wereldkampioenschap judo in Doha (Qatar) gehouden. De olympische sport wordt wereldwijd door veel mensen beoefend en is dan ook ontzettend populair. Tijd om dieper op het toernooi te duiken. Alle wedstrijden zijn live te volgen via Eurosport en discovery+, onder andere te ontvangen als add-on kanaal bij Amazon Prime Video, waardoor je geen elke match hoeft te missen.

In het kort: dit moet je weten over het WK judo 2023

Het wereldkampioenschap judo wordt dit jaar in Doha gehouden, de hoofdstad van Qatar. Alle wedstrijden zijn in de Ali Bin Hamad al-Attiyah Arena. Het toernooi vindt ieder jaar plaats wanneer er geen Olympische Spelen zijn en wordt georganiseerd door de International Judo Federation. Voordat we dieper op de wedstrijden en het tijdschema ingaan, kijken we eerst even naar hoe de sport werk. Van oorsprong is judo een Japanse zelfverdedigingskunst die in 1882 is bedacht door Jigoro Kano. Het woord betekent ook wel ‘zachte weg’, wat past bij de respectvolle manier waarop de judoka’s met elkaar om moeten gaan. Zo begroeten de sporters elkaar als teken van respect voordat de wedstrijd begint.

De sport wordt wereldwijd door veel mensen beoefend. Ook in Nederland wordt de verdedigingssport zowel op amateur als professioneel niveau beoefend. In 1964 kwam judo voor het eerst op de planning van de Olympische Spelen, maar de sport ontbrak vier jaar later weer in het programma in Mexico-Stad. Sinds 1972 is de discipline opnieuws opgenomen in het schema. Vrouwen mogen sinds 1992 ook op de spelen hun judo-talent op de mat vertonen.

Gewichtsklassen judo mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen gaan de concurrentie met elkaar aan in zeven verschillende gewichtsklassen. Zo zijn er voor de mannen de categorieën tot 60 kg, tot 66 kg, tot 73 kg, tot 81 kg, tot 90 kg, tot 100 kg en boven de 100 kg. Voor de vrouwen ligt dit net iets anders en zijn de gewichten tot 48 kg, tot 52 kg, tot 57 kg, tot 63 kg, tot 70 kg, tot 78 kg en boven de 78 kg.

Eerste judomedaille voor Nederland is binnen | #Tokyo2020

Wedstrijdprogramma van het WK judo 2023

Op het WK judo 2023 staan veertien gewichtsklassen op het programma, waarvan zeven bij de mannen en zeven bij de vrouwen. Ook staat er een wedstrijd in teamverband op de planning waarin alle verschillende landen tegen elkaar strijden. Het toernooi start eerst met de lichtgewichten en bouwt op naar de zwaargewichten. Iedere dag van het toernooi komen er twee gewichtsklassen in actie die los van elkaar strijden voor een podiumplek. Op 14 mei staat de landenwedstrijd in teamverband op de planning.

Het WK vindt plaats in de vorm van een knock-outsysteem. Alle sporters worden in verschillende poules opgedeeld. Wie een wedstrijd verliest, moet helaas de mat verlaten. Verliest een judoka echter in de kwartfinale? Dan heeft hij of zij nog steeds zicht op een mogelijke bronzen plak via herkansingswedstrijden. Vanaf 09:30 uur Nederlandse tijd vinden de wedstrijden tot en met de kwartfinales plaats. Om 17:00 uur is het tijd voor de halve finales, herkansingen en de grote finale. Alle data met bijbehorende gewichtsklassen die in actie komen staan in het overzicht hieronder.

DataGewichtsklasse mannenGewichtsklasse vrouwen
7 mei💪 -60 kg💪 -48 kg
8 mei💪 -66 kg💪 -52 kg
9 mei💪 -73 kg💪 -57 kg
10 mei💪 -81 kg💪 -63 kg
11 mei💪 -90 kg💪 -70 kg
12 mei💪 -100 kg💪 -78 kg
13 mei💪 100+ kg💪 78+ kg
14 mei🌍 Landenwedstrijd🌍 Landenwedstrijd

Dit aantal wedstrijden op een dag lijkt veel, maar een gemiddelde match duurt op het hoogste niveau van judo doorgaans maximaal 4 minuten. Je wint de strijd op de mat door een tegenstander op zijn rug te werpen. Dit heet ook wel een ippon. Ook door verwurging of iemand in de houdgreep te nemen kun je dit punt scoren. Als je een persoon op zijn zij gooit, verdien je een waza-ari. Twee van deze worpen tellen samen ook als een ippon. Mocht er nog niet zijn gescoord, dan is er een verlenging totdat iemand een punt weet te verdienen.

Nederlandse deelnemers tijdens het wereldkampioenschap dit jaar

Aan het wereldkampioenschap doen in 2023 maar liefst 670 judoka’s uit 99 verschillende landen mee. Uiteraard wordt ook Nederland weer goed vertegenwoordigd dit WK. Vorig jaar wisten Sanne van Dijke en Michael Korrel voor TeamNL nog twee bronzen medailles binnen te slepen. In 2023 reizen maar liefst 18 sporters, waarvan 9 vrouwen en 9 mannen, af naar de hoofdstad van Qatar om in allerlei gewichtsklassen de strijd aan te gaan voor het goud en de titel. Buiten alle individuele prestaties om doen ‘we’ ook mee aan het mixed teams event dat op de laatste dag plaatsvindt.

Op het grote podium kunnen we weer een heleboel bekende judoka’s verwachten. Net als in 2022 staan bij de dames Geke van den Berg (-63 kg), Guusje Steenhuis (-78 kg) en Marit Kamps (+78 kg) op de mat. Ook zijn bij de heren Tornike Tsjakadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Jesper Smink en Noël van ‘t End (-90 kg), Simeon Catharina en Michael Korrel (-100 kg) en Roy Meyer (+100 kg) weer van de partij. Naast alle gevestigde namen, zijn er ook heel wat debutanten opgenomen in de selectie van TeamNL. Zo wordt het voor tweevoudig wereldkampioene bij de junioren Joanne van Lieshout haar eerste WK en mogen ook Karel Stevenson en Jelle Snippe zich in Doha gaan bewijzen. Voor de teamwedstrijd zijn debutanten Koen Heg (-73 kg) en Julie Beurskens (-57 kg) geselecteerd. Wie er naast deze twee talenten op de mat zullen staan, is tot dusver nog niet bekend.

GewichtsklasseNederlandse vrouwen
💪 -63 kgJoanne van Lieshout
💪 -63 kgGeke van den Berg
💪 -70 kgKim Polling
💪 -70 kgSanne van Dijke
💪 -78 kgGuusje Steenhuis
💪 -78 kgNatascha Ausma
💪 +78 kgMarit Kamps
💪 +78 kgKaren Stevenson
💪 Team -57 kgJulie Beurskens
💪 Reserve -70 kgHilde Jager
GewichtsklasseNederlandse mannen
💪 -60 kgTornike Tsjakadoea
💪 -81 kgFrank de Wit
💪 -90 kgJesper Smink
💪 -90 kgNoël van ‘t End
💪 -100 kgSimeon Catharina
💪 -100 kgMichael Korrel
💪 +100 kgJelle Snippe
💪 +100 kgRoy Meyer
💪 Team (-73 kg)Koen Heg

Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.