Dit is het speelschema van Nederland tijdens het WK Handbal voor vrouwen in 2023

Nog net op de valreep voor het nieuwe kalenderjaar staat er een spannend wereldkampioenschap op de planning. Dit keer is het de eer aan de Oranje handbalsters tijdens het WK Handbal voor vrouwen. Verspreid over drie landen strijden 32 teams van 29 november tot en met 17 december 2023 om de felbegeerde wereldtitel. Maar hoe ziet het speelschema voor Nederland eruit en wat is het gehele programma van het wereldkampioenschap? We zetten het allemaal voor je op een rij. Alle matches kijk je live en terug bij Viaplay.

Locatie van het WK Handbal voor vrouwen 2023

Het wereldkampioenschap handbal is het belangrijkste eindtoernooi voor alle internationale handbalsters. Het evenement wordt om de twee jaar organiseerd door de Internationale Handbalfederatie. Negentien jaar later dan bij de mannen vond de competitie in 1957 voor het eerst plaats.

Het vorige WK in 2021 werd gewonnen door Noorwegen. Zij hosten samen met Denemarken en Zweden het aankomende wereldkampioenschap. Vorig jaar was Spanje nog verantwoordelijk voor de organisatie van het eindtoernooi. De locaties voor 2025 en 2027 staan ook al vast. Samen met Duitsland zal Nederland eerst het stokje overnemen. Twee jaar later is het de eer aan Hongarije.

Speelschema groepsfase Nederland tijdens het WK Handbal 2023

Aan de 26e editie van het WK Handbal voor vrouwen doen in totaal 32 landen mee. Nederland heeft zich tijdens het EK in 2022 gekwalificeerd voor het evenement. De gastlanden zijn daarnaast automatisch verzekerd van een plek op het wereldkampioenschap.

Het mondiale eindtoernooi begint met een groepsfase. Op 6 juli 2023 vond de verdeling voor deze ronde plaats. Alle landen werden tijdens deze loting opgesplitst in acht poules met ieder vier landen. De drie beste teams uit iedere groep kwalificeren zich voor de hoofdronde van het toernooi. Alle ploegen die op de vierde plaats eindigen, spelen tijdens de Presidents Cup om de laatste plekken.

Nederland is in Groep H terechtgekomen, waar het tegen Tsjechië, Argentinië en Congo moet strijden voor een plaats in de volgende ronde. De matches gedurende de groepsfase worden in het Deense Fredrikshavn gespeeld. Hieronder zijn alle wedstrijden inclusief tijden te vinden. Omdat de matches in Denemarken gepland staan, is er geen sprake van een tijdsverschil.

DatumWeekdagWedstrijdTijdUitslag
30 novemberDonderdag🇳🇱 Nederland – 🇦🇷 Argentinië18:00 uur41-26
2 decemberZaterdag🇨🇬 Congo – 🇳🇱 Nederland18:00 uur20-40
4 decemberMaandag🇳🇱 Nederland – 🇨🇿 Tsjechië20:30 uur33-20

Speelschema hoofdronde Nederland op het wereldkampioenschap

Na de groepsfase gaan de drie beste teams uit iedere poule door naar de hoofdronde van het wereldkampioenschap. Nederland heeft zich als groepswinnaar dubbel en dwars geplaatst voor deze fase. Omdat de Oranje handbalsters in groep H zaten, treffen zij nu in de nieuwe poule IV de drie beste landen uit groep G. Dit zijn Oekraïne, Spanje en Brazilië. Ook Tsjechië en Argentinië hebben zich geplaatst. Omdat Nederland al in de eerste groepsfase tegen deze teams heeft gespeeld, hoeven zij het niet nogmaals tegen deze tegenstanders op te nemen. Hieronder zijn alle wedstrijden inclusief tijden uit de hoofdronde te vinden.

RondeDatumWeekdagWedstrijdTijd
Hoofdronde 16 decemberWoensdag🇳🇱 Nederland – 🇧🇷 Brazilië20:30 uur
Hoofdronde 28 decemberVrijdag🇺🇦 Oekraïne – 🇳🇱 Nederland20:30 uur
Hoofdronde 310 decemberZondag🇳🇱 Nederland – 🇪🇸 Spanje16:30 uur
Kwartfinale12 decemberDinsdag🇳🇱 Nederland – 🇳🇴 Noorwegen20:30 uur
Eindstrijd 115 decemberVrijdag🇳🇱 Nederland – 🇲🇪 Montenegro14:30 uur
Eindstrijd 217 decemberZondag🇩🇪 Duitsland – 🇳🇱 Nederland13:00 uur

Programma van het WK Handbal 2023

De 24 landen die doorstromen naar de volgende ronde, worden vervolgens weer verdeeld in vier poules van ieder zes landen. Deze verdeling is niet gebaseerd op de prestaties uit de vorige groepsfase. Elk land wordt per poule in een nieuwe groep ingedeeld. De drie landen uit groep A komen bij de drie beste teams uit poule B terecht. Zo komt C bij D, E bij F en G bij H. Wel komen de ploegen alleen in actie tegen de landen waar zij nog niet eerder tegen hebben gespeeld.

Enkel de beste twee teams uit iedere groep stromen uiteindelijk door naar de kwartfinales. In tegenstelling tot veel andere sporten, spelen de verliezende landen nog om plek vijf tot en met acht. De winnaars strijden in de halve finale tegen elkaar. Na heel veel matches wordt op 17 december 2023 uiteindelijk de grote wereldkampioen bekend. In het overzicht hieronder is het speelschema inclusief data van alle rondes opgenomen.

DatumRonde
29 november – 5 december1️⃣ Groepsfase eerste ronde
6-11 december🏅 Presidents Cup
6-11 december💪 Hoofdronde
12-13 december¼ Kwartfinales
13 december🏅 25, 27, 29, 31e plek
15 december½ Halve finales plek 5 t/m 8
17 december🥉 3, 5, 7e plek
17 december🏆 Finale

Selectie van Nederlandse speelsters

Nu ben je uiteraard benieuwd welke speelsters er namens Nederland naar het wereldkampioenschap afreizen. Tijdens het Europese eindtoernooi kwamen Laura van der Heijden, Debbie Pont, Pipy Wolfs, Bo van Wetering, Kelly Dulfer, Merel Freriks, Inger Smits, Zoë Sprengers, Angela Malestein, Nikita van der Vliet, Rinka Duijndam, Kelly Vollebregt, Yara ten Holte, Harma van Kreij, Maxime Struijs, Dione Housheer, Estavana Polman en Kim Molenaar in actie. Onder leiding van bondscoach Per Johansson bereikten zij de knappe zesde plaats. Momenteel is de selectie voor het WK 2023 echter nog niet bekend. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze website, social media kanalen en via je mail.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.