Alles wat je wilt weten over het WK Handbal voor vrouwen in 2023

De Oranje handbalsters hebben er het hele jaar op moeten wachten, maar dan start op 30 november 2023 eindelijk het WK Handbal voor vrouwen. Het wereldkampioenschap duurt tot en met 17 december en wordt verspreid over Denemarken, Noorwegen en Zweden georganiseerd. Aan het toernooi zullen 32 teams gaan strijden voor de wereldtitel, waaronder ons eigen Nederland.

Alles over het WK Handbal voor vrouwen 2023

Tijd om alle informatie over het WK Handbal voor vrouwen op een rij te zetten en meer te weten te komen over de opzet van het wereldkampioenschap, de deelnemende landen en het speelschema tijdens het mondiale eindtoernooi. Matches van Nederland tijdens het wereldkampioenschap worden live door Viaplay uitgezonden.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Wat is het WK Handbal voor vrouwen?
🌍 Deelnemende landen
🤾‍♀️ Speelschema en opzet

In het kort: wat is het WK Handbal voor vrouwen?

Het wereldkampioenschap handbal is het belangrijkste eindtoernooi voor alle internationale handbalsters. Dit evenement wordt om de twee jaar gehouden en de organisatie ligt in handen van de Internationale Handbalfederatie. Negentien jaar later bij dan de mannen vond de competitie in 1957 voor het eerst plaats. Tsjecho-Slowakije werd dat jaar de allereerste winnaar ooit. Noorwegen is met vier gouden medailles, vier zilveren en drie bronzen plakken de absolute recordhouder. Nederland is met drie podiumplaatsen op de tiende plek in de medaillespiegel terug te vinden.

Het vorige WK in 2021 werd eveneens gewonnen door Noorwegen. Zij organiseren samen met Denemarken en Zweden het aankomende wereldkampioenschap. Vorig jaar was Spanje nog verantwoordelijk voor het hosten van het eindtoernooi. De locatie voor 2025 en 2027 staat ook al vast. Samen met Duitsland zal Nederland het denkbeeldige organisatiestokje overnemen. Twee jaar later is het de beurt aan Hongarije.

Deelnemende landen

Aan de 26e editie van het WK Handbal voor vrouwen doen in totaal 32 landen mee. Denemarken, Noorwegen en Zweden waren als gastlanden automatisch verzekerd van een plek op het eindtoernooi. De overige teams moesten zich via verschillende rondes weten te kwalificeren. Nederland deed dit samen met Frankrijk en Montenegro op het EK in 2022. Hieronder zijn alle deelnemende landen terug te vinden.

LandenKwalificatie
🇩🇰 DenemarkenGastland
🇳🇴 NoorwegenGastland
🇸🇪 ZwedenGastland
🇨🇱 ChiliZuid- en Centraal Amerikaans kampioenschap handbal 2022
🇵🇾 ParaguayZuid- en Centraal Amerikaans kampioenschap handbal 2022
🇦🇷 ArgentiniëZuid- en Centraal Amerikaans kampioenschap handbal 2022
🇧🇷 BraziliëZuid- en Centraal Amerikaans kampioenschap handbal 2022
🇨🇳 ChinaAziatisch kampioenschap handbal vrouwen 2022
🇮🇷 IranAziatisch kampioenschap handbal vrouwen 2022
🇯🇵 JapanAziatisch kampioenschap handbal vrouwen 2022
🇰🇿 KazachstanAziatisch kampioenschap handbal vrouwen 2022
🇰🇷 Zuid-KoreaAziatisch kampioenschap handbal vrouwen 2022
🇫🇷 FrankrijkEuropees kampioenschap 2022
🇲🇪 MontenegroEuropees kampioenschap 2022
🇳🇱 NederlandEuropees kampioenschap 2022
🇦🇴 AngolaAfrikaans kampioenschap handbal vrouwen 2022
🇨🇬 CongoAfrikaans kampioenschap handbal vrouwen 2022
🇨🇲 KameroenAfrikaans kampioenschap handbal vrouwen 2022
🇸🇳 SenegalAfrikaans kampioenschap handbal vrouwen 2022
🇬🇱 GroenlandNoord-Amerikaans kampioenschap handbal 2023
🇭🇷 KroatiëEuropese kwalificatie
🇨🇿 TsjechiëEuropese kwalificatie
🇩🇪 DuitslandEuropese kwalificatie
🇭🇺 HongarijeEuropese kwalificatie
🇵🇱 PolenEuropese kwalificatie
🇷🇴 RoemeniëEuropese kwalificatie
🇷🇸 ServiëEuropese kwalificatie
🇸🇮 SloveniëEuropese kwalificatie
🇪🇸 SpanjeEuropese kwalificatie
🇺🇦 OekraïneEuropese kwalificatie
🇦🇹 OostenrijkWildcard
🇮🇸 IJslandWildcard

Speelschema en opzet van de competitie

Het mondiale eindtoernooi gaat van start met een groepsfase. Op 6 juli 2023 vond de verdeling voor deze ronde plaats. Alle landen werden tijdens deze loting opgesplitst in acht poules met ieder vier landen. De drie beste teams uit iedere groep kwalificeren zich voor de hoofdronde van het toernooi. Alle ploegen die op de vierde plaats eindigen, zullen tijdens de Presidents Cup spelen om de verdeling van de laatste plekken.

De 24 landen die doorstromen naar de volgende ronde, worden vervolgens wederom verdeeld onder vier poules van ieder zes landen. Deze splitsing is niet gebaseerd op de prestaties uit de vorige groepsfase. De landen worden per poule in een nieuwe groep ingedeeld. De drie landen uit groep A komen bij de drie beste teams uit poule B terecht. Zo komt C bij D, E bij F en G bij H. Wel komen de ploegen alleen in actie tegen de landen waar zij nog niet eerder tegen hebben gespeeld.

Enkel en alleen de beste twee teams uit iedere groep stromen door naar de kwartfinales. In tegenstelling tot andere sporten, spelen de verliezende landen nog om plek vijf tot en met acht. De winnaars strijden in de halve finale tegen elkaar. Na heel veel matches wordt op 17 december 2023 uiteindelijk de wereldkampioen gekroond. In het overzicht hieronder is het speelschema inclusief data van alle rondes opgenomen.

DatumRonde
29 november – 5 december1️⃣ Groepsfase eerste ronde
6-11 december🏅 Presidents Cup
6-11 december💪 Hoofdronde
12-13 december¼ Kwartfinales
13 december🏅 25, 27, 29, 31e plek
15 december½ Halve finales plek 5 t/m 8
17 december🥉 3, 5, 7e plek
17 december🏆 Finale

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.