Alle poules van het WK Handbal voor vrouwen 2023

Het is weer een bomvol jaar met wereldkampioenschappen geweest, maar in de staart van het seizoen is het nog tijd voor een extra mondiaal eindtoernooi. Ditmaal is het de beurt aan de Nederlandse handbalsters tijdens het WK Handbal voor vrouwen 2023. Verspreid over Noorwegen, Denemarken en Zweden gaan 32 teams van 29 november tot en met 17 december de strijd met elkaar aan. Het wereldkampioenschap wordt afgetrapt met de traditionele groepsfase. Maar in welke groep is Nederland terechtgekomen en hoe zien de overige poules eruit? Alle wedstrijden zijn te zien bij Viaplay.

Informatie over het wereldkampioenschap

Het wereldkampioenschap handbal is het belangrijkste eindtoernooi voor alle internationale handbalsters. Dit evenement wordt om de twee jaar georganiseerd door de Internationale Handbalfederatie. Het vorige WK werd gewonnen door Noorwegen in 2021. Zij organiseren nu samen met Denemarken en Zweden het aankomende wereldkampioenschap. Extra leuk nieuws: in 2025 zal Nederland samen met Duitsland het eindtoernooi hosten.

Poule van Nederland

Aan de 26e editie van het WK Handbal voor vrouwen doen in totaal 32 landen mee. Het mondiale eindtoernooi gaat van start met een groepsfase. Op 6 juli 2023 vond de verdeling voor deze ronde plaats. Alle landen werden tijdens deze loting opgesplitst in acht poules met ieder vier landen. De drie beste teams uit iedere groep kwalificeren zich voor de hoofdronde van het toernooi. Alle ploegen die op de vierde plaats eindigen, spelen tijdens de zogeheten ‘Presidents Cup’ om de laatste plekken.

TeamNL is in groep H terechtgekomen met Tsjechië, Argentinië en Congo. De matches worden gedurende de groepsfase in het Deense Fredrikshavn gespeeld. Hieronder zijn alle wedstrijden inclusief tijden te vinden. Omdat de partijen in Denemarken gepland staan, is er geen sprake van een tijdsverschil met Nederland.

DatumWeekdagWedstrijdTijd
30 novemberDonderdag🇳🇱 Nederland – 🇦🇷 Argentinië18:00 uur
2 decemberZaterdag🇨🇬 Congo – 🇳🇱 Nederland18:00 uur
4 decemberMaandag🇳🇱 Nederland – 🇨🇿 Tsjechië20:30 uur

Alle poules van het WK Handbal voor vrouwen in 2023

De 24 landen die doorstromen naar de volgende ronde worden vervolgens weer verdeeld in vier poules van ieder zes landen. Deze verdeling is niet gebaseerd op de prestaties uit de vorige groepsfase. Alle landen worden per poule in een nieuwe groep ingedeeld en de drie landen uit groep A komen bij de drie beste teams uit poule B terecht. Zo komt C bij D, E bij F en G bij H. Overigens komen de ploegen alleen in actie tegen de landen waar zij nog niet eerder tegen hebben gespeeld.

Mocht TeamNL doorgaan naar de hoofdronde, dan is het interessant om te kijken naar groep G. In deze poule zitten Brazilië, Spanje, Oekraïne en Kazachstan. Het kan dus zomaar zijn dat ‘onze’ handbalsters het tegen een van deze landen moeten opnemen.

In het slechtste geval moeten we ook naar groep E en F kijken. Als TeamNL zich namelijk niet kwalificeert voor de volgende groepsfase, nemen zij het tegen een van deze teams op in de Presidents Cup. Zo zouden Denemarken, Roemenië, Servië, Chili, Duitsland, Polen, Japan of Iran ook onze volgende tegenstander kunnen zijn. In de schema’s hieronder zijn alle poules tijdens de eerste groepsfase terug te vinden.

Groep A

PositieLandRonde
🟢 1🇸🇪 ZwedenHoofdronde
🟢 2🇭🇷 KroatiëHoofdronde
🟢 3🇨🇳 ChinaHoofdronde
🔴 4🇸🇳 SenegalPresidents Cup

Groep B

PositieLandRonde
🟢 1🇲🇪 MontenegroHoofdronde
🟢 2🇭🇺 HongarijeHoofdronde
🟢 3🇨🇲 KameroenHoofdronde
🔴 4🇵🇾 ParaguayPresidents Cup

Groep C

PositieLandRonde
🟢 1🇳🇴 NoorwegenHoofdronde
🟢 2🇰🇷 Zuid-KoreaHoofdronde
🟢 3🇬🇱 GroenlandHoofdronde
🔴 4🇦🇹 OostenrijkPresidents Cup

Groep D

PositieLandRonde
🟢 1🇫🇷 FrankrijkHoofdronde
🟢 2🇸🇮 SloveniëHoofdronde
🟢 3🇦🇴 AngolaHoofdronde
🔴 4🇮🇸 IJslandPresidents Cup

Groep E

PositieLandRonde
🟢 1🇩🇰 DenemarkenHoofdronde
🟢 2🇷🇴 RoemeniëHoofdronde
🟢 3🇷🇸 ServiëHoofdronde
🔴 4🇨🇱 ChiliPresidents Cup

Groep F

PositieLandRonde
🟢 1🇩🇪 DuitslandHoofdronde
🟢 2🇵🇱 PolenHoofdronde
🟢 3🇯🇵 JapanHoofdronde
🔴 4🇮🇷 IranPresidents Cup

Groep G

PositieLandRonde
🟢 1🇧🇷 BraziliëHoofdronde
🟢 2🇪🇸 SpanjeHoofdronde
🟢 3🇺🇦 OekraïneHoofdronde
🔴 4🇰🇿 KazachstanPresidents Cup

Groep H

PositieLandRonde
🟢 1🇳🇱 NederlandHoofdronde
🟢 2🇨🇿 TsjechiëHoofdronde
🟢 3🇦🇷 ArgentiniëHoofdronde
🔴 4🇨🇬 CongoPresidents Cup

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.