WK-finale 2022 in Qatar: datum, tijd en voorspelling

Het wereldkampioenschap is bijna ten einde, want alleen de WK-finale van 2022 in Qatar staat samen met de troostfinale nog op het programma. Argentinië en Frankrijk gaan strijden om de titel. In dit artikel vind je de datum en meer informatie over de eindstrijd.

Wanneer is de finale van het WK Voetbal 2022 in Qatar?

Toen het schema van het WK Voetbal 2022 in Qatar bekendgemaakt werd, bleek direct dat er een zondag was gekozen om de finale te gaan spelen. Dit zal gebeuren om 16:00 uur Nederlandse tijd, zodat wereldwijd zo veel mogelijk mensen live de partij kunnen volgen. Ook het stadion is al bekend (zoals te zien op de bovenstaande afbeelding van het zogeheten Lusail Iconic Stadium), net als de geschatte prijzenpot van maar liefst 42 miljoen dollar voor de wereldkampioen en $30 miljoen voor de verliezend finalist.

Als duidelijk overzicht publiceren we hieronder graag een wie-wat-waar-tabel. Daarin vind je de momenteel beschikbare informatie over de WK-finale. Er staat ook een aantal van de beschikbare kijkopties in weergegeven. Door de tv- en live stream-uitzending van de NOS is de eindstrijd ook volledig te volgen via lineaire televisie en hierdoor onder andere via streamingdiensten als NLZIET reclamevrij tot 7 dagen terug te kijken.

⚽️ Wie?🇦🇷 Argentinië – 🇫🇷 Frankrijk
🏆 Wat?Finale van het WK Voetbal 2022
📍 Waar?Lusail Iconic Stadium in Qatar
Wanneer?Zondag 18 december 2022 om 16:00 uur Nederlandse tijd
💰 Waarom?Prijzenpot van $42 miljoen voor de wereldkampioen en $30 miljoen voor de verliezend finalist
👀 Online kijkenHier bij NLZIET live online te zien en tevens tot 7 dagen reclamevrij terug te kijken
📺 Op tv kijkenHier bij Ziggo en hier bij KPN via NPO 1

Voorspelling: de teams die de meeste kans hebben om de WK-finale te bereiken in 2022

We wisten natuurlijk pas vlak voor de finale welke teams het wisten te schoppen tot de laatste wedstrijd van het toernooi. Hiervóór hadden we echter al wel de WK-voorspelling van bookmakers geraadpleegd, omdat zij op basis van een brede selectie aan datamodellen konden inschatten welke partijen de meeste kans maken op de wereldtitel in het toernooi van Qatar 2022.

Voorafgaand aan het toernooi lieten bookmakers weten te verwachten dat Brazilië de meeste kans maakt om kampioen te worden tijdens het WK van 2022, waarna de top 10 van kanshebbers wordt afgemaakt door Argentinië (✅), Frankrijk (✅), Engeland, Spanje, Duitsland, ons eigen Nederlands elftal, Portugal, België en Denemarken. Naarmate het toernooi vorderde, bleek dat deze berekeningen voor een groot deel klopten.

Teams die tijdens de vorige 21 wereldkampioenschappen op het podium wisten te belanden

De felbegeerde gouden beker werd tijdens de vorige 21 wereldkampioenschappen door allerlei verschillende landen gewonnen. De teams die het vaaks met de prijs naar huis mochten gaan waren Brazilië (5 keer), Duitsland (4 keer) en Italië (4 keer). Ook Argentinië en Uruguay wonnen het toernooi beiden tweemaal. Brazilië bezit ook het record van de meeste deelnames met 20 van de 21 gespeelde toernooien, terwijl Duitsland met 8 finales het vaakst het volledige schema door wist te komen tot de laatste ronde.

In de onderstaande video vind je een animatie van alle podiums van het WK voetbal sinds de eerste editie in 1930. Hierin midden de edities van 1942 en 1946, want deze toernooien werden afgelast vanwege de Tweede Wereldoorlog.


Veelgestelde vragen