Dit moet je weten over het WK Atletiek 2023

Sprint aanstaande zaterdag, op 19 augustus 2023, naar je televisie, want dan staat een van de grootste sportevenementen van deze zomer in de startblokken. We hebben het natuurlijk over de 19e editie van het WK Atletiek 2023. Bij dit festijn strijdt de absolute wereldtop in verschillende disciplines tegen elkaar, waarbij ook Nederland uiteraard een gooi doet naar de hoogste podiumplaatsen.

Alles over het WK Atletiek 2023

Reden genoeg dus om meer te weten te komen over het evenement, welke disciplines er op het programma staan en niet te vergeten welke Nederlandse deelnemers er meedoen aan het wereldkampioenschap. Er zijn twee manieren waarop je niks hoeft te missen van alle atletiekonderdelen. Zo is het WK Atletiek onder andere volledig te volgen via de tv-zenders van Eurosport en de bijbehorende streamingdienst discovery+, onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Amazon Prime Video. Naar alle waarschijnlijkheid zal de NOS ook deze editie verslag doen op tv, waardoor (hoogtepunten van) wedstrijden onder andere online via NLZIET live en terug te kijken zijn. Dit laatste is echter op het moment van schrijven nog niet officieel bevestigd.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Uitleg WK Atletiek
🗒 Programma en onderdelen
🇳🇱 Nederlandse deelnemers

In het kort: wat houdt het wereldkampioenschap atletiek in?

Het WK Atletiek worden iedere twee jaar door de World Athletics georganiseerd en behoort naast de Olympische Spelen door de omvang en vele disciplines tot een van de grootste sportevenementen die er zijn. Net als bij het WK Voetbal werd het kampioenschap vanaf 1983 om de vier jaar gehouden, maar dit format werd al snel naar een tweejaarlijks evenement omgegooid. De 19e editie staat dit jaar gepland van zaterdag 19 augustus tot en met zondag 27 augustus in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waarbij atleten in verschillende onderdelen zullen strijden voor de medailles. Dafne Schippers en Sifan Hassan presteerden het beiden al twee keer eerder om wereldkampioen te worden.

Programma van het WK Atletiek: welke onderdelen zijn er?

Aan het WK Atletiek zullen ruim 2.000 atleten uit meer dan 200 verschillende landen meedoen. Deze profs hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: een uitmuntende sportieve prestatie neerzetten én daarmee de hoogste podiumplek veroveren. Met zo veel deelnemers en verschillende onderdelen is het niet gek dat dit wereldkampioenschap tot een van de grootste sportevenementen ter wereld behoort. Benieuwd welke onderdelen allemaal voorbij komen tijdens het wereldkampioenschap? In het lijstje hieronder kun je ze allemaal rustig bekijken.

 • 🏃🏻‍♂️ Loopafstanden
 • ➖ Hordelopen
 • 🚶 Snelwandelen
 • 👬 Estafettes
 • 🙋 Hoogspringen
 • 🪡 Polsstokhoogspringen
 • 🆙 Verspringen
 • 🎱 Kogelslingeren
 • 👟 Hink-stap-springen
 • ⚫️ Kogelstoten
 • 🥏 Discuswerpen
 • 🥢 Speerwerpen
 • 💪 Meerkamp

Nederlandse deelnemers tijdens het WK Atletiek 2023

Aan het wereldkampioenschap atletiek doen dus rond de 2.000 atleten mee en daar is Nederland dit toernooi natuurlijk ook weer bij van de partij. Vanuit ons koude kikkerlandje reizen in totaal 41 Nederlandse sporters af naar het oosten. Zij komen uit in verschillende disciplines in Boedapest. Tijdens de vorige editie in de Verenigde Staten wist TeamNL er met vier medailles vandoor te gaan.

Zo verzilverden Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Tony van Diepen, Femke Bol en Eveline Saalberg op de 4x 400 meter estafette de tweede plaats. Jessica Schilder mocht de bronzen plak bij het kogelstoten voor haar rekening nemen, terwijl Anouk Vetter de zilveren plek op de zevenkamp voor haar rekening nam. Tot slot zette Femke Bol een knappe prestatie neer op de 400 meter horden door eveneens de tweede positie te pakken. De pas 23-jarige verbeterde onlangs het Europees record tijdens de Diamond League wedstrijd in Londen. In het schema hieronder zijn alle deelnemers per discipline terug te vinden die in het oranje tijdens dit wereldkampioenschap in actie komen.

Vrouwen

DisciplineNederlandse vrouwen
🏃🏻‍♀️ 4x 100 m. estafette, 100 m.N’ketia Seedo
🏃🏻‍♀️ 4×100 m. estafette, 200 m.Tasa Jiya
🏃🏻‍♀️ 400 m., 4x 100 m. estafette, 4x 400 m. estafetteLieke Klaver
🏃🏻‍♀️ 100 m. hordenMaaike Tjin-A-Lim
🏃🏻‍♀️ 100 m. horden, 4x 100 m. estafetteNadine Visser
🏃🏻‍♀️ 400 m. horden, 4x 400 m. estafetteFemke Bol
🏃🏻‍♀️ 400 m. horden, 4x 400 m. estafetteCathelijn Peeters
🏃🏻‍♀️ 1.500 m., 5.000 m., 10.000 m.Sifan Hassan
🏃🏻‍♀️ 5.000 m.Maureen Koster
🏃🏻‍♀️ 10.000 m.Diane van Es
🙋‍♀️ VerspringenPauline Hondema
⚫️ KogelstotenJessica Schilder
⚫️ Kogelstoten & 🥏 DiscuswerpenJorinde van Klinken
⚫️ KogelstotenAlida van Daalen
💪 MeerkampAnouk Vetter
💪 MeerkampEmma Oosterwegel
💪 MeerkampSofie Dokter
🏃🏻‍♀️ 4x 100 m. estafetteJamile Samuel
🏃🏻‍♀️ 4x 100 m. estafetteMarije van Hunenstijn
🏃🏻‍♀️ 4x 400 m. estafetteEveline Saalberg
🏃🏻‍♀️ 4x 400 m. estafetteZoë Sedney
🏃🏻‍♀️ 4x 400 m. estafetteLisanne de Witte

Mannen

DisciplineNederlandse mannen
🏃🏻‍♂️ 100 m., 4x 100 m. estafetteRaphael Bouju
🏃🏻‍♂️ 200 m., 4x 400 m. estafetteTaymir Burnet
🏃🏻‍♂️ 400 m., 4x 400 m. estafette Liemarvin Bonevacia
🏃🏻‍♂️ 400 m. horden, 4x 400 m. estafetteNick Smidt
🏃🏻‍♂️ 1.500 m.Niels Laros
🏃🏻‍♂️ 5.000 m.Mike Foppen
👟 MarathonAbdi Nageeye
🙋‍♂️ HoogspringenDouwe Amels
🪡 PolsstokhoogspringenMenno Vloon
⚫️ KogelslingerenDenzel Comenentia
💪 MeerkampRik Taam
🏃🏻‍♂️ 4x 100 m. estafetteXavi Mo-Ajok
🏃🏻‍♂️ 4x 100 m. estafetteNsikak Ekpo
🏃🏻‍♂️ 4x 100 m. estafetteHensley Paulina
🏃🏻‍♂️ 4x 100 m. estafetteChurandy Martina
🏃🏻‍♂️ 4x 400 m. estafetteIsayah Boers
🏃🏻‍♂️ 4x 400 m. estafetteIsaya Klein Ikkink
🏃🏻‍♂️ 4x 400 m. estafetteTerrence Agard
🏃🏻‍♂️ 4x 400 m. estafetteRamsey Angela

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.