Dutch Podcast Awards 2022: deze 13 podcasts zijn de winnaars

Gisterenavond werden voor de vijfde keer de grootste podcastprijzen van het jaar uitgereikt tijdens de Dutch Podcast Awards 2022. Een recordaantal van ruim 175.000 stemmen werd voor de verkiezing uitgebracht. Hieronder vind je wie de winnaars in alle categorieën zijn.

Deze 13 podcast vielen in de prijzen tijdens de Dutch Podcast Awards 2022

Tijdens de uitreiking van 2022 werd Achter Gesloten Deuren, een podcast van het Financieele Dagblad over de Twentse multimiljonair Gerard Sanderink, bekroond tot beste podcast van het jaar. Ook won deze productie in de categorie ‘Business’. Hieronder vind je alle 13 winnende titels per genre. De meeste podcasts zijn te beluisteren op alle grote podcastapps, maar de aanvullende show Marc-Marie & Aaf Vinden Nog Eens Iets staat exclusief op Podimo.

Winnende podcastCategorie
🏆 Achter Gesloten DeurenBeste Podcast van het Jaar + Business
Marc-Marie & Aaf Vinden IetsMeningen & Maatschappij
De MediameidenMedia, Cultuur & Entertainment
Boekestijn & De WijkNieuws & Politiek
NapleitenTrue Crime
BroersLifestyle
F1 aan TafelSport
DinocastWetenschap & Educatie
BlootgewoonBrandstory
TechgirlTech & Games
De Eeuw van de Amateur200+ afleveringen
KwaadAardigSound Design
GiepArtwork

‘Achter Gesloten Deuren’ verkozen tot Beste Podcast van het Jaar 2022

In vier afleveringen neemt de podcast Achter Gesloten Deuren van het FD de luisteraar mee in de vraag: Wat is er gebeurd met de Twentse multimiljonair Gerard Sanderink? De ondernemer bouwde jarenlang onverstoord aan een imperium van zo’n 15.000 medewerkers en raakte betrokken bij een reeks conflicten met zijn bedrijven Strukton en Centric.

De podcast werd gemaakt door host Paulien Sewuster en journalisten Stijn van Gils en Joris Polman. Zij vertellen de luisteraar over de gebeurtenissen die leidden tot talloze rechtszaken, een uit de hand gelopen beslaglegging, Kamervragen en het opstappen van De Nederlandsche Bank als klant. De jury koos deze podcast als winnaar in 2022 en liet hierover weten: “Het is een onderwerp waar je alles over wilt weten, verpakt in een prachtige constructie waar de makers toegankelijke duiding aan toevoegen. Met het juiste ritme en een goede opbouw. Een duidelijke winnaar!”

Stemproces en categorieën

In totaal werden 65 podcasts genomineerd in 13 categorieën. Daaruit werd in drie genres—beste artwork, beste sound design en 200+ afleveringen—de winnaar volledig door een jury aangewezen. Bij alle andere categorieën telden de 175.000 uitgebrachte stemmen voor 80% mee, terwijl de andere 20% door het oordeel van de jury kwam.