Dit krijg je allemaal als je de Nations League wint

Binnenkort weten we welke interlandploeg de winnaar is van de Nations League 2023. Nederland was tot de halve finale in de race, maar bleek op woensdag 14 juni niet sterk genoeg voor Kroatië. De volgende dag bleek uit de strijd tussen Spanje en Italië dat de eerstgenoemde ploeg tegen de Kroaten mag voetballen in de grote eindstrijd. Maar wat voor prijzen zijn er eigenlijk te verdienen met het winnen van de Nations League? In dit artikel zetten we het allemaal voor je op rij. Alle finales uit het toernooi worden uitgezonden op tv via de NPO, waardoor ze onder andere online via NLZIET live en terug te kijken zijn.

Wedstrijden van de Nations League strijken neer in Nederland

De laatste fase van de Nations League is aangebroken. Vier landen—Kroatië, Italië, Spanje en Nederland—maakten nog kans op het winnen van het internationale voetbaltoernooi. Al ver van tevoren liet de Europese voetbalbond UEFA weten dat Nederland, België, Polen en Wales de laatste ronde wilden organiseren. Uiteindelijk werd bekendgemaakt dat ons kikkerlandje de finales definitief toegewezen kreeg.

Vanwege evenementen zijn de Johan Cruijf Arena in Amsterdam (van Ajax) en het Philips Stadion in Eindhoven (van PSV) echter niet beschikbaar. Echter openen De Grolsch Veste in Enschede (van FC Twente) en De Kuip in Rotterdam (van Feyenoord) hun voetbaldeuren en verwelkomen daarmee de vier landen.

Op woensdag 14 juni speelde Oranje dus de halve finale tegen Kroatië, terwijl Spanje op donderdag 15 juni in actie kwam tegen Italië. Op zondag 18 juni 2023 wordt om 20:45 uur de grote finale gespeeld in de Kuip in Rotterdam. Maar wat valt er buiten de sportieve prestatie om eigenlijk te winnen tijdens de Nations League?

Zilveren trofee

Uiteraard gaat de winnaar van het toernooi met een beker naar huis. Deze zilveren trofee weegt rond de 7½ kilo en is bijna een meter (!) hoog. Op de prijs staat een wapperende vlag die net wordt gehesen. Dit tafereel symboliseert de Nations League-vlag. Alle kleuren op de vlag staan voor de 55 aan de UEFA aangesloten bonden. Ook aan de binnenkant van de beker zijn alle kleuren terug te vinden.

Voor Oranje zou het dus een mooie gelegenheid zijn geweest om de prijzenkast aan te vullen. Hoewel ons kikkerlandje een rijke voetbalgeschiedenis kent, wisten we tot op heden alleen het EK van 1988 te winnen. Het Nederlands elftal was in 2019 al heel dichtbij een overwinning, toen het samen met Portugal in de finale van de Nations League stond. Helaas bleek het Portugese team nét te sterk en verloren we met 1-0. Ronald Koeman was toen ook de bondscoach van Oranje en wist eveneens als voetballer zelf de enige grote prijs voor Nederland binnen te halen. Maar helaas mocht het niet zo zijn.

Een flinke smak prijzengeld

Naast de zilveren trofee en het bijvullen van de prijzenkast, had de KNVB flink kunnen verdienen aan Ons Oranje als ze de finale wisten te winnen. De prijzenpot van het internationale toernooi bedraagt in totaal €107 miljoen. Nederland ontving al eerder 2,25 miljoen euro als startpremie in de hoogste Nations League-divisie. Ook de winnaar uit de poule ontvangt hetzelfde bedrag, waardoor de voetbalbond nog eens 2,25 miljoen euro op zijn bankrekening zag verschijnen.

Door het behalen van de laatste vier is Nederland echter al verzekert van nog eens €2 miljoen. Wie de bronzen plak mee naar huis neemt krijgt 3,5 miljoen euro. De verliezend finalist ontvangt 4,5 miljoen euro en de grote winnaar mag zich rijk rekenen met nog eens €6 miljoen. Een simpele rekensom wijst uit dat de KNVB zo’n €10,5 miljoen in totaal had kunnen verdienen.

EK-kwalificatie voor het eindtoernooi in Duitsland in 2024

We horen je denken: “De winnaar van de Nations League plaatst zich toch direct voor het aankomende EK 2024 in Duitsland?” Hoewel dit door veel mensen wordt gedacht, ligt de realiteit toch net even anders. De winnaar plaatst zich namelijk niet direct voor het EK. Wel leveren de knappe prestaties van de vier overgebleven landen—Kroatië, Spanje, Italië en Nederland—hen een voordeel op ten opzichte van de andere landen. Zo belandde Nederland tijdens de loting voor het Europees kampioenschap in de sterkste pot, waardoor het op papier veel lastige tegenstanders kon ontlopen. Het elftal van Ronald Koeman zit onder andere met Frankrijk, Ierland, Griekenland en Gibraltar in de poule. Hiervan wordt Frankrijk momenteel door velen als dé grote concurrent gezien.

Ook heeft Oranje een back-up plan voor het geval dat het zich niet via de normale route direct kwalificeert voor het EK. Doordat zij namelijk eerste in de poulefase van de Nations League zijn geworden, zijn ze verzekerd van een plek in de play-offs. Een handig redmiddel, mocht het helemaal mislopen tijdens de EK-kwalificatiereeks.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.