Wat wint de winnaar van de KNVB Beker?

Na alle wedstrijden uit de knock-out fase is het bijna tijd voor de finale van de KNVB Beker. Op zondag 21 april staan Feyenoord en N.E.C. oog in oog met elkaar. De aftrap staat gepland om 18:00 uur. De winnende club gaat naar huis met de felbegeerde beker. Maar wat wint de winnaar van de KNVB Beker nog meer? Tijd om alle prijzen op een rij te zetten. De finale wordt net als alle andere wedstrijden uit het bekertoernooi uitgezonden via ESPN. Die kanalen zijn onder andere gratis te ontvangen via de streamingdienst CANAL+.

Wat is de KNVB Beker?

De KNVB Beker is een bekertoernooi dat al sinds 1899 wordt georganiseerd. Daarmee is het toernooi de oudste nog bestaande voetbalcompetitie in Nederland. Vergelijkbare competities uit het buitenland zijn de FA Cup in Engeland en de Copa del Rey in Spanje. Sinds 1989 wordt de finale traditiegetrouw gespeeld in de Kuip. Aan het bekertoernooi doen zowel amateurteams als betaald voetbalclubs mee. Het format bestaat uit een knock-outsysteem. Ploegen die ook meedoen aan Europese competities zijn automatisch vrijgesteld van de eerste ronde. Zij doen pas mee vanaf de tweede ronde.

Deze prijzen staan er op het spel

De winnaar van de KNVB Beker gaat, hoe kan het ook anders, er vandoor met de beker. Deze beker staat bekend als de ‘zilveren dennenappel’. Deze bijnaam heeft de trofee te danken aan zijn vorm. Maar wat staat er naast de sportieve prestatie én beker eigenlijk op het spel? Uiteraard wordt de winnaar beloond met een flink bedrag aan prijzengeld. Een club kan door het winnen namelijk €350.000 op zijn rekening bijschrijven. De verliezend finalist krijgt €200.000 uitgekeerd. Ook speelt de bekerwinnaar tegen de landskampioen om de Johan Cruijff Schaal.

Europees ticket

Maar dat is nog niet alles, want de winnaar wordt ook beloond met een Europees ticket. Afgelopen seizoenen plaatste de winnende club zich voor de laatste voorronde van de Europa League. De verdeling van de Europese plekken zijn door de goede prestaties van Nederland veranderd. Volgend seizoen (2024/25) krijgt Nederland er namelijk een extra ticket voor de Champions League bij. Deze gaat naar de nummer twee uit de Eredivisie. Door het extra kaartje voor het miljoenenbal verdient de winnaar van de KNVB Beker een directe plaats in de groepsfase van de Europa League.

Ajax hoopt dat Feyenoord de KNVB Beker wint

Feyenoord en N.E.C. staan in de finale van de KNVB Beker én maken dus kans op een ticket voor de groepsfase van de Europa League. Op het moment van schrijven staat de ploeg van Arne Slot echter op de tweede plek in de Eredivisie. De Rotterdammers hebben met deze positie recht op een plaats in de groepsfase van de Champions League. Mocht Feyenoord ervandoor gaan met de KNVB Beker, dan schuift het ticket voor de Europa League door naar een andere club. Dit is waar Ajax, maar ook FC Twente en AZ profijt van kunnen hebben.

Stel dat Feyenoord het bekertoernooi wint én in de top drie van de Eredivisie eindigt, dan verschuift het gewonnen ticket naar de nummer vier uit de competitie. Op dit moment zou AZ de gelukkige club zijn. In plaats van de play-offs mag de nummer vijf (Ajax) door naar de tweede voorronde van de Europa League. Plek zes tot en met negen speelt in dit scenario de nacompetitie tegen elkaar. Ajax zal dus voor hun Rotterdamse voetbalrivaal juichen in de finale.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.