Is Will Byers gay? (En wat betekent dat voor ‘Stranger Things’ seizoen 5?)

Al vanaf het allereerste seizoen van de Netflix-serie Stranger Things wordt er druk gespeculeerd over de seksualiteit van Noah Schnapps personage Will Byers. De vraag die vaak gesteld wordt is: is Will Byers gay? In dit artikel beantwoorden we deze vraag.

🚨 Let op: dit artikel bevat spoilers over seizoen 4B van Stranger Things. We raden je dus aan om alleen verder te lezen als je dit seizoen al gezien hebt.

Noah Schnapp bevestigt: Will is gay en verliefd op Mike

Al vanaf het eerste seizoen is de seksualiteit van Will Byers een onderwerp van speculaties. Opmerkingen in de serie van Joyce (“Lonnie used to say he was queer”) en Mike (“It’s not my fault that you don’t like girls“) versterkten dit alleen maar. Maar heel lang lieten cast en crew er niks over uit.

Noah Schnapp, de acteur die de rol van Will Byers speelt, liet eerder zelfs weten dat het aan het publiek zelf is om te bepalen wat de seksualiteit van zijn karakter is. In een later interview kwam hij hier echter op terug. Daarin bevestigt hij dat Will inderdaad homoseksueel is én verliefd is op Mike—al kon hij daar na de scène in het busje in seizoen 4B eigenlijk ook niet meer omheen. Tegen Variety zei Schnapp hier het volgende over:

“In het eerste seizoen werd er al duidelijk naar gehint. Het was er altijd al een beetje, maar je wist het nooit echt zeker. […] Nu hij [Will] ouder is, hebben ze het echter en duidelijker gemaakt. Nu is het 100% duidelijk dat hij homoseksueel is en van Mike houdt.”

“Het is overduidelijk dat Will gevoelens heeft voor Mike. Ze hebben dat heel bewust in de vorige seizoenen gestopt. Zelfs in het eerste seizoen hintten ze er al naar en langzaam groeide dat in de verhaallijn. Ik denk dat ik vooral in het vierde seizoen een personage speel dat van zijn beste vriend houdt, maar ermee worstelt of hij geaccepteerd gaat worden of niet. Een personage dat zich voelt alsof hij een vergissing is en er niet bij hoort. Will heeft zich altijd zo gevoeld. Al zijn vrienden hebben relaties en horen bij andere clubs. Will heeft nooit ergens echt bij gepast. Ik denk dat er daarom zoveel mensen naar me toe komen die me vertellen dat ze van Will houden en zich zo met hem kunnen identificeren. Omdat hij zo’n echt personage is.”
– Noah Schnapp

Wat betekent dit voor Stranger Things ‘seizoen 5’?

In datzelfde interview laat Noah Schnapp weten dat de Duffer-broers, de makers van de serie, in het volgende seizoen meer de focus op Will en zijn verhaallijn gaan leggen. Nu de acteur heeft bevestigd dat Will gevoelens heeft voor Mike, hopen veel fans op een coming out-scène. Ook Schnapp zelf geeft aan dat graag te willen.

We zullen echter nog even moeten wachten om te zien hoe de makers dit daadwerkelijk gaan verwerken in het vijfde seizoen. We verwachten het slotseizoen eind 2023, maar hebben natuurlijk ook langer op seizoen 4 moeten wachten. Niets is dus nog met zekerheid te zeggen. Uiteraard houden we je als eerste op de hoogte via je mail zodra er een releasedatum bekend is.

Meer informatie over de serie

In het vierde seizoen is het zes maanden geleden sinds The Battle of Starcourt terreur en verwoesting naar Hawkins bracht. De vriendengroep worstelt met de nasleep van deze gebeurtenis en wordt voor het eerst van elkaar gescheiden. Daarnaast maken de uitdagingen die de middelbare school met zich meebrengt het er niet makkelijker op. Juist in deze lastige periode krijgt de groep te maken met een nieuwe en angstaanjagende bovennatuurlijke dreiging, met een gruwelijk mysterie tot gevolg. Het mysterie oplossen is hun enige kans om eindelijk een einde te maken aan de verschrikkingen van de Upside Down.

TitelStranger Things
Jaar2016–
SoortSerie
Duur4 seizoenen
TaalEngels
CategorieDrama, Fantasie, Horror
IMDb8,7 uit 991.000 stemmen
MakersMatt Duffer, Ross Duffer
CastWinona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Noah Schnapp, Sadie Sink, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Maya Hawke, Priah Ferguson
KijkenBekijk direct op Netflix

Synopsis: Netflix

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.