Is het verhaal uit de oorlogsfilm ‘Wil’ (2023) waargebeurd?

Op zondag 31 januari werd de Vlaamse oorlogsfilm Wil aan het aanbod van Netflix toegevoegd. In de film volgen we de twee hulpagenten Wilfried en Lodewijk die door de Duitsers worden gedwongen om opzoek te gaan naar Joodse onderduikers. Kijkers zijn na het zien van de film diep onder de indruk en vragen zich af of het verhaal waargebeurd is. Wij zochten het voor je uit.

Is ‘Wil’ gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Het verhaal van Wil speelt zich af in 1942. Antwerpen is bezet door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wilfried en Lodewijk werken als hulpagenten, maar worden gedwongen op jacht te gaan naar Joodse onderduikers. Tegelijkertijd steunen ze het verzet. Deze dubbele agenda brengt keuzes met zich mee. Veel oorlogsfilms bestaan uit een waargebeurd verhaal. Netflix claimt dan ook dat dit aan de hand is met Wil. Toch ligt de realiteit net wat anders.

De film is namelijk gebaseerd op het gelijknamige boek (zie hier bij Bol) uit 2016 van Jeroen Olyslaegers. Dit boek valt onder de categorie historische fictie. Het verhaal uit de film is dus niet waargebeurd, maar speelt zich wel af in een waargebeurde setting. Op 18 mei 1940 werd Antwerpen bezet door de Duitsers. Acht dagen daarvoor werd de Belgische stad voor het eerst gebombardeerd. De Duitse bezetting duurde tot 4 september 1944. Vooral het realistische aspect van de film kan rekenen op lovende reacties van kijkers.

Bekijk hieronder direct de trailer

Twee jongen politieagenten worden verscheurd door de keuze tussen collaboreren of het verzet helpen in het door nazi’s bezette Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie over ‘Wil’

TitelWil
Jaar2023
SoortFilm
TaalNederlands
CategorieOorlog
IMDb7.1 uit 2.400 stemmen
RegisseurTim Mielants
CastStef Aerts, Matteo Simoni, Annelore Crollet, Gene Bervoets, Jan Bijvoet, Pierre Bokma, Pit Bukowski, Koen de Bouw, Jan Decleir, Sofie Decleir, Valentijn Dhaenens

Synopsis: Netflix

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.