Deze wielrenners wonnen het vaakst de Tour de France

Het is een van de drie Grote Rondes uit het wielrennen en misschien wel de bekendste. We hebben het uiteraard over de populaire Franse wielerkoers, de Tour de France. Eerder zochten we al uit welke Nederlandse pedaleurs deze ronde ooit op hun naam mochten schrijven, maar welke renners wisten deze beruchte meerdaagse wielerwedstrijd het vaakst te winnen? Tijd om de geschiedenisboeken open te slaan.

Deze wielrenners scheurden meermaals als eerste over de finish tijdens de Tour de France

De Tour de France, ook wel Ronde van Frankrijk genoemd, is een meerdaagse wielerwedstrijd die zoals de naam al verklapt voor het grootste gedeelte in Frankrijk wordt verreden. Opvallend is dat bijna alle grote wedstrijden zijn ontstaan door tijdschriften of kranten, zo ook het Franse wielertoernooi. In 1903 werd het evenement voor het eerst georganiseerd door de hoofdredacteur van het tijdschrift L’Auto-Vélo, Henri Desgrange.

Naast de Giro d’Italia en de Vuelta a España behoort de Tour de France tot de drie zogeheten Grote Rondes. De Ronde van Frankrijk wordt door velen als het beroemdste toernooi gezien en trekt dan ook vele duizenden toeschouwers per dag. Het is een droom van vele profs om deel te nemen aan de Franse wielerrace. Hoewel veel pedaleurs eens in hun carrière hebben deelgenomen aan de tour, hebben maar weinig de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hieronder zetten we alle namen op een rij die sinds het ontstaan van de meerdaagse wielerwedstrijd de race het vaakst wisten te winnen.

3. Greg LeMond, Louison Bobet, Philippe Thys

Op de derde plek vinden we de wielrenners Greg LeMond, Louison Bobet en Phillippe Thys. Alle drie de heren wonnen de Tour de France in totaal drie keer. De voormalig Amerikaanse renner Greg LeMond deed dit in 1986, 1989 en 1990. Hij was de eerste niet-Europese pedaleur die de Ronde van Frankrijk aan zijn cv mocht toevoegen.

Louison Bobet zette van 1953 t/m 1955 een winning streak in. Door deze zeges was hij lang de tweede persoon ooit die de wielerrace drie keer wist te winnen. De eerste renner die dat deed was Phillipe Thys. De Belgische pedaleur won in 1913, 1914 en in 1920. Zijn eerste overwinning is dus al 110 jaar geleden.

2. Chris Froome

Op de tweede plaats staat de Britse wielrenner Chris Froome. De ervaren pedaleur won maar liefst vier keer de Tour de France en heeft zeven etappezeges behaald. In 2013 was het voor het eerst raak. Slechts twee jaar later begon hij een streak en trapte hij er drie overwinningen op een rij bij (2015, 2016, 2017).

Naast zijn vele eindzegens in de Franse race heeft de huidige rijder voor Israel-Premier Tech ook tweemaal de Vuelta a España gewonnen en wist hij één keer de eerste podiumplaats te pakken van de Giro d’Italia.

1. Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain

Het absolute record ligt in handen van meerdere renners. Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain wisten de Tour de France allemaal vijf keer te winnen. Een absoluut indrukwekkende prestatie. De Fransman Jacques Anquetil is de allereerste pedaleur ooit die dit record behaalde. In 1957 won hij de Franse wielerkoers voor het eerst. Naast zijn vele eindoverwinningen heeft de oud-wielrenner maar liefst 16 etappezeges op zijn naam staan.

De Belg Eddy Merckx is de eerste pedaleur die de Fransman kon evenaren. Hij won de Tour de France in 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974. Niet alleen deze Grote Ronde werd vaak gewonnen. De prof behaalde eveneens vijf keer de eerste podiumplaats van de Giro d’Italia. Ook de Vuelta mocht hij op zijn lijst afvinken. Eddy Merckx wordt met 521 (!) overwinningen ook wel als de beste wielrenner aller tijden gezien.

Het record bleef echter niet lang van de twee heren. In 1978 begon Bernard Hinault aan zijn winning streak. De Fransman is een van de meest veelzijdige renners die het peloton heeft gekend. Alleen Miguel Indurain kon zich tot op heden nog aan de lijst toevoegen. De voormalig renner was van 1991 tot en met 1995 tot vijfmaal toe ongeslagen in de Tour de France. Een record dat sindsdien niet is verbroken.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.