Het nieuwe wielerseizoen zoeft inmiddels in de zevende versnelling voorbij. Voor alle fans hebben we echter goed nieuws, want er staan nog heel veel meer wedstrijden op de wielerkalender voor dit jaar. Hoog tijd dus om alle wielertermen eens bij te spijkeren. Want weet je bijvoorbeeld wat chasse patate, waaier rijden en aan de boom schudden betekent? Voor alle wedstrijden kun je op tv bij Eurosport en online bij discovery+ terecht, onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Amazon Prime Video. Tevens gebeurt het vaker dat er een deal is gesloten met de NOS, waardoor onder andere op tv via de NPO en hierdoor online via NLZIET naar wedstrijden gekeken kan worden.
5x De belangrijkste wielertermen eenvoudig uitgelegd
Wie wel eens langs wielrennen is gezapt, heeft vast een hoop uitdrukkingen voorbij horen komen. In de loop der jaren is het wielerjargon flink uitgebreid met zowel Nederlandse als Vlaamse, Franse en Italiaanse gezegdes. We bespreken hieronder je 5 belangrijke termen die je iedere koers vast en zeker een keer terug gaat horen in de uitzendingen. Want of je nu net naar wielerwedstrijden begint te kijken of alle koersen al ruimschoots van tevoren in je agenda hebt staan, deze wielertermen komen altijd van pas. Bij iedere uitdrukking staat uiteraard een duidelijke uitleg hoe je het woord zelf kunt gebruiken.
1. Chasse patate
Deze uitdrukking betekent in het Nederlands letterlijk patattenjacht. Als je deze term hoort, betekent het meestal niet veel goeds. Het wordt gebruikt als een renner vanuit het peloton naar de kopgroep probeert te rijden, maar halverwege blijft steken. Wanneer de pedaleur de achtervolging inzet zonder zicht op aansluiting bij de voorste groep, wordt hij of zij ook wel een chasse patate genoemd. Hierin is patate een figuurlijke verwijzing naar onnozelaar of dombo. Je begrijpt dat renners deze benaming liever ontwijken.
2. Aan de boom schudden
Een klassieke term die je vast al eens eerder hebt gehoord. Wanneer een renner ‘aan de boom schudt’ zet hij extra aan om zo zijn medepedaleurs kwijt te raken en een voorsprong te pakken. Vooral aan het einde van de koers, wanneer de finish in zicht is, gebruiken renners deze strategie om zo aan de grote groep te ontsnappen.
3. Overnemen
De betekenis van dit woord spreekt voor zich, maar heeft bij het wielrennen een extra lading. Zo gebruiken commentatoren deze term als een pedaleur de koppositie van een andere renner overneemt. Als je zelf overgenomen wilt worden, kun je dit op een speciale manier aangeven. Zo doen de wielerprofs dit door hun elleboog heen-en-weer te bewegen, waardoor het gelijk duidelijk is wat hij of zij bedoelt.
4. Waaier rijden
Deze uitdrukking zul je niet altijd voorbij horen komen, maar vooral tijdens koersen waarin het weer nogal onstuimig is. Het waaier rijden wordt gezien als de beste techniek bij tegenwind. Renners rijden zo dicht mogelijk schuin achter elkaar om luchtweerstand te vermijden. De perfecte methode om uit de wind te blijven als je niet voorop rijdt. Je kunt je voorstellen dat de pedaleur voorop af en toe van positie wilt wisselen.
5. De bus
De groep renners achterin het peloton wordt ook wel ‘de bus’ genoemd. Dit zijn meestal de sprinters of zwaardere renners die het tempo van de lichte klimmers tijdens een bergrit niet kunnen bijhouden.
Afbeelding ter illustratie