Deze 10 films en series moet je als fan van wielrennen écht gezien hebben

Echte wielerfans zullen al een beetje nerveus worden, want het seizoen zit er alweer bijna op. Parijs-Roubaix is net geweest en de Ronde van Lombardije komt eraan, maar daarna moeten we weer een paar maanden geduld hebben. Bij discovery+ kun je live de wielerwedstrijden bekijken (en terugkijken), maar er zijn ook heel wat films en series gemaakt voor liefhebbers van wielrennen en topsport. Daarom vind je in ons overzicht hieronder 10 films en series over wielrennen die nu onder andere te bekijken zijn op Discovery’s streamingdienst, maar ook op Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, Disney+, Pathé Thuis en NLZIET.

10x De beste films en series over die je als wielerfan echt gezien moet hebben

10. The Racer (film, 2020) – Netflix

Na het dopingschandaal van een ploegmaat krijgt een ambitieuze knecht aan het eind van zijn carrière de kans om deel te nemen aan de Tour de France van 1998.

Wie geen abonnement op Netflix heeft, kan de film ook hier bij Pathé Thuis en hier bij Ziggo on Demand bekijken.

9. De Machinekamer van Tom Dumoulin (film, 2019) – NLZIET

Wat een opmars moest worden naar een overwinningszege in de Giro, kwam voor wielerheld Tom Dumoulin voortijdig ten einde. In de afgelopen maanden volgde PowNed het 28-jarige sporttalent en zijn ploeg Sunweb van dichtbij om te zien wat er allemaal komt kijken bij het klaarstomen van een kampioen. Niemand die had verwacht dat een knieblessure alles zou veranderen in een rollercoaster en persoonlijk drama.

8. The Program (film, 2015) – Pathé Thuis

Hoe kan het dat wielrenner Lance Armstrong opeens het peloton passeert tijdens bergetappes van de Tour de France? Sportjournalist David Walsh verdenkt hem van doping, maar staat alleen in zijn verdenkingen. Tot 2012.

Mocht je een abonnement op Videoland hebben, dan kun je hier op het moment van schrijven ook deze film uit 2015 streamen.

7. The Game Changers (film, 2018) – Netflix

Via gesprekken met visionaire wetenschappers en topatleten onderzoekt een UFC-vechter wat het beste dieet is voor de gezondheid en het prestatievermogen van de mens.

6. Helden van Heerschop (film, 2021) – discovery+

Cabaretier en wielerfanaat Peter Heerschop duikt in de wereld van het baanwielrennen. Peter ploft onder meer thuis op de bank bij zesvoudig wereldkampioen Harrie Lavreysen en traint mee met wereldkampioenen koppelkoers Kirsten Wild en Amy Pieters. Hij verwondert zich over het leven van deze topsporters; hun lichamen, het materiaal, de prestaties die ze neerzetten en de opoffering die daarvoor nodig is.

5. Ventoux (film, 2015) – Disney+

Vier mannen, vrienden van weleer, beklimmen op hun racefiets de Mont Ventoux, zoals ze dat 30 jaar geleden ook deden. En ze doen wat mannen zo goed kunnen: loodzware ernst en slap ouwehoeren moeiteloos afwisselen. Totdat hun jeugdvriendin, de prachtige Laura zich meldt en de spoken uit het verleden zich aandienen. In een hedendaagse en herkenbare mix van hilariteit en weemoed overwint de vriendschap, die juist door dat verleden een vriendschap voor het leven blijkt.

Ventoux is in het aanbod van Disney+ te vinden, maar daarnaast kun je hem ook hier op Pathé Thuis, hier op NLZIET en hier op Videoland bekijken.

4. De Tour van Bauke (film, 2013) – YouTube

Een maand lang altijd en overal camera’s. NOS-verslaggever Kees Jongkind filmde het Belkin Pro Cycling Team 24 uur per dag, tijdens hèt sportevenement van 2013: de Tour de France. In en rond de koers, maar vooral op plekken en momenten waar een cameraploeg normaal gesproken niet wordt toegelaten: in het hotel, in de bus, in de ploegleiderswagen en ’s ochtends vroeg bij een onaangekondigde dopingcontrole. Van het opstaan tot het naar bed gaan. Van de maaltijden tot de teambesprekingen en van de medische verzorging tot de eenzame uren op een smoezelige hotelkamer. De film laat van binnenuit zien hoe de Belkin-mannen er onder leiding van ‘Bau en Lau’ in slaagden het wielrennen in Nederland weer glans te geven. Een unieke kijk achter de schermen!

De volledige documentaire is op YouTube te bekijken, maar ook hier bij Bol.com op schijf te bestellen voor de liefhebber.

3. Wadjda (film, 2012) – Pathé Thuis

De 10-jarige Wadjda woont in een buitenwijk van Rihad. Wanneer ze op een dag een mooie fiets ziet staan bij de speelgoedwinkel in het dorp, wil ze niets liever dan leren fietsen. In Saoedi-Arabië is dat echter verboden voor meisjes.

2. Eat. Race. Win. (serie, 1 seizoen) – Amazon Prime Video

Eat. Race. Win. is een avontuur achter de schermen van het grootste sportevenement ter wereld: de Tour de France. De koningin van showkoken, chef Hannah Grant, neemt je mee op haar race als ze op zoek gaat naar krachtvoedsel voor het pro-wielrenteam van Australië, Orica-Scott. Hannah laat zien wat er nodig is om op de top van het menselijke kunnen te presteren in een uithoudingsrace van 21 dagen.

1. Live wielerwedstrijden – discovery+

Natuurlijk is het leuk om de tofste films en series op het gebied van topsport en wielrennen te streamen, maar een echte wielerfan wil natuurlijk maar één ding: live naar de beste wielerwedstrijden kijken. Gelukkig is de zender Eurosport samen met zenders als Animal Planet, BBC, Discovery, Discovery Science, Food Network, HGTV, Investigation Discovery, MotorTrend en TLC online te streamen op de nieuwe streamingdienst discovery+. Deze kanalen vallen namelijk allemaal onder het aanbod van Discovery’s video on demand-platform, waardoor je de Eurosport-uitzendingen van het wielrennen allemaal live kunt streamen en terug kunt kijken.

Zo stream je via discovery+ wielerwedstrijden als de Tour de France, Giro d’Italia, Parijs-Roubaix en nog heel veel meer. Veel kijkplezier!

Meer sport op discovery+

Bij discovery+ bieden ze jou als wielerfan via de kanalen Eurosport 1 en Eurosport 2 de mogelijkheid om live naar de beste sportwedstrijden te kijken, maar ook kun je op de genrepagina Sport van alles en nog wat vinden om te streamen als sportfanaat. Van schaken tot motorsport en van snooker tot Formule E. Veel kijkplezier!

Alles over deze streamingdienst

Op Streamwijzer vind je allerlei nieuws over discovery+ en vind je het volledige aanbod van discovery+. Ontmoet ook andere liefhebbers van discovery+ om kijktips uit te wisselen en inspiratie op te doen. Via de knop hieronder ga je direct naar de groep van discovery+ fans op Facebook.

Discovery+ in Nederland

Synopsissen: Amazon Prime Video, Bol.com, discovery+, Disney+, Netflix, NLZIET, Pathé Thuis