Het is het grootste sportevenement ter wereld. We hebben het uiteraard over de Olympische Spelen. In 2024 keert het festijn terug op de sportkalender. Tijdens het toernooi strijden 10.500 atleten binnen 32 verschillende disciplines voor de hoogste podiumplekken en het eremetaal. Op het programma zijn ook vier nieuwe sporten te vinden: breakdancing, sportklimmen, skateboarden en golfsurfen. Maar hoe worden sporten eigenlijk gekozen voor de Olympische Spelen? Tijd om antwoord te geven op deze vraag.
Wie kiest de sporten van de Olympische Spelen?
De Olympische Spelen tellen dit jaar 32 sporten. Zo zijn bekende disciplines als atletiek, turnen, wielrennen en zwemmen uiteraard op de lijst terug te vinden. Toch kan het olympische programma iedere editie verschillen. In 2016 stonden er bijvoorbeeld 28 disciplines op de planning en werden golf en rugby aan het rijtje toegevoegd. Tijdens het daaropvolgende evenement werden er 33 sporten beoefend.
Maar wie bepaalt of een sport op het olympische programma verschijnt? Hiervoor zijn twee manieren mogelijk. Ten eerste kan het gastland van de Spelen bepalen welke sport voor één keer aan de planning wordt toegevoegd. In Tokio werd gekozen voor klimmen, surfen en skateboarden. Ten tweede is het Olympisch Comité verantwoordelijk voor het aandragen van sporten. Dit is de organisatie van het wereldwijde sportevenement.
Aan welke eisen moet een sport voldoen om toe te treden tot de Olympische Spelen?
Het is echter niet makkelijk om als sport toe te treden tot de Olympische Spelen. Sommige sporten zijn al jaren bezig om toegelaten te worden. Om op het olympische programma te verschijnen moet een sport aan veel eisen voldoen. Zo moet een sport populair zijn. Om dit te onderzoeken kijkt de organisatie naar bijvoorbeeld het nieuws en sociale media. Ook is het aantal personen dat de sport beoefent van belang.
Daarnaast wordt er uiteraard gekeken of de sport wereldwijd bekend is en hoe vaak er een wereldkampioenschap is georganiseerd. Eveneens wordt er naar de hoeveelheid vrouwelijke en mannelijke sporters gekeken. Uiteraard ontbreekt ook het financiële aspect niet. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te kijken of er een heel nieuw complex of veld moet worden gerealiseerd, of dat er niet veel middelen nodig zijn om de sport te beoefenen.
Naast dat sporten kunnen worden toegevoegd aan het olympische programma, kan een sport natuurlijk ook zijn olympische status verliezen. In 2020 werd voorgesteld om worstelen van de agenda te schrappen. Deze sport staat sinds 1896 steevast op de kalender en wordt zelfs gezien als een van de oudste olympische sporten. Er kwamen dan ook felle tegengeluiden, waardoor de discipline toch mocht blijven.
Sporten niet altijd blij met de Olympische Spelen
Hoewel het een grote droom is van velen om toegelaten te worden tot de Olympische Spelen, staan niet alle sporten hierom te springen. Zo zijn niet alle breakdancers even blij dat de sport op het programma staat in 2024. Zij zijn bang dat het commerciële belang veel groter wordt, dan de uiteindelijke intentie van de sport.
Breakdance is namelijk een kunstvorm. Door de olympische status zou alleen nog maar het winnen belangrijk worden. Wel is er hierdoor meer aandacht voor de sport en kan deze zich verder door ontwikkelen.
Afbeelding ter illustratie