Dit zijn de verschillen tussen de Nederlandse en Belgische ‘Wie Is De Mol’

De Nederlandse mol is nog maar net ontmaskerd, of we kunnen alweer op jacht naar de volgende saboteur. Vanaf maandagavond 25 maart 2024 kunnen we namelijk op zoek naar de Belgische mol. De twee programma’s kennen hetzelfde concept: een groep van tien kandidaten probeert zoveel mogelijk geld te verdienen in hun jacht naar de mol. Een van hen loopt de boel echter te bedriegen. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de Nederlandse en Belgische Wie Is De Mol?

Ga nu naar NLZIET en kijk 14 dagen gratis naar meer dan 200.000 programma’s, series en films van SBS, RTL, NPO en meer ✅

Ontstaan van ‘Wie Is De Mol’

Het programma Wie Is De Mol is al jaren een ware hit. Vanaf het moment dat het nieuwe seizoen wordt aangekondigd begint de jacht naar de Mol. De oorsprong van het succesvolle programma ligt in België. Het format werd bedacht door Bart de Pauw, Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en Michel Vanhove en werd voor het eerst op 6 december 1998 uitgezonden. Inmiddels is het concept aan meer dan vijftig landen verkocht en zijn er wereldwijd verschillende varianten. In Nederland werd de eerste aflevering op 19 november 1999 uitgezonden. Met 24 reguliere seizoenen en 1 special is het in 2025 tijd voor het 25-jarige jubileum.

Verschillen tussen de Nederlandse en Belgische variant van ‘Wie Is De Mol’

De kern van het programma is door de jaren heen niet veranderd. Een groep van tien kandidaten moet verschillende opdrachten uitvoeren. Deze opdrachten leveren geld op voor de pot. Een van hen loopt echter de boel te saboteren en is aangewezen als de Mol. Deze saboteur heeft de taak om zo min mogelijk geld in de pot te spelen. Hoewel het concept hetzelfde is, zijn er wel degelijk verschillen tussen de Nederlandse en Belgische variant.

Het eerste verschil betreft de deelnemers. Waar er in Nederland alleen maar BN’ers meedoen aan het programma, bestaat de groep in België uit alleen maar onbekende Vlamingen. Ook het aantal seizoenen verschilt. Hoewel het programma in België is ontstaan, heeft de Nederlandse variant veel meer reeksen op zijn naam staan. Bij onze zuiderburen zijn ze namelijk een aantal jaar gestopt met het programma. Pas in 2016 werd de draad weer opgepakt. Hierdoor telt de Vlaamse variant 12 seizoenen en de Nederlandse 24 reeksen plus een jubileumseizoen met oud-kandidaten.

Ook zijn de troeven net iets anders. Vrijstellingen en jokers kunnen deelnemers een stuk verder helpen in het spel. In de Nederlandse variant kennen we ook de zwarte vrijstelling. Dit spelelement zorgt ervoor dat alle andere troeven worden weggespeeld. Wie een troef heeft ingezet, is hem dus kwijt. In België wordt dit spelonderdeel niet gebruikt. Hoewel kijkers genieten van de Nederlandse Wie Is De Mol zijn fans erover uit dat de De Mol België net iets leuker is. Dit komt onder andere door de onbekende kandidaten, bizarre proeven en onverwachtse wendingen. Zo werd de Mol in seizoen zeven pas in de eerste aflevering voor het oog van alle deelnemers gekozen.

Nieuw seizoen ‘De Mol België’ volgen vanuit Nederland

Het Nederlandse seizoen in 2024 is afgelopen. Op zaterdag 9 maart werd wetenschapsjournalist Anna Gimbrère ontmaskerd. Veel tijd om te schakelen is er niet, want het nieuwe seizoen van De Mol België gaat van start. Op zondag 24 maart was de eerste aflevering van seizoen 12 te zien op Play4. Nederlandse kijkers moesten één dagje langer geduld hebben. Hier verschijnt vanaf maandag 25 maart iedere maandagavond een nieuwe aflevering op NPO Start en NLZIET. Om 20:00 uur is het zover.

Het seizoen duurt negen weken. Belangrijk om te weten: in de Belgische Mol vindt in de een-na-laatste aflevering al de onthulling plaats, dus dit is in aflevering 8 op 13 mei. De negende aflevering, op maandag 20 mei, is de reünie. Dit levert het volgende uitzendschema op.

AfleveringWeekdagDatumNederlandse tijd
1Maandag25 maart 202420:00 uur
2Maandag1 april 202420:00 uur
3Maandag8 april 202420:00 uur
4Maandag15 april 202420:00 uur
5Maandag22 april 202420:00 uur
6Maandag29 april 202420:00 uur
7Maandag6 mei 202420:00 uur
8 (Onthulling)Maandag13 mei 202420:00 uur
9 (Reünie)Maandag20 mei 202420:00 uur

Meer informatie over het programma

TitelWie Is De Mol (Nederland)De Mol België (België)
Jaar1999-1998-
SoortSerieSerie
Duur24 seizoenen12 seizoenen
TaalNederlandsNederlands
CategorieSpelshowSpelshow
PresentatorRik van de WestelakenGilles De Coster
Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.