Tijdschema van de Wereldbeker Shorttrack in Dresden

Na het EK Shorttrack vorige maand, is het weer tijd voor de Wereldbeker Shorttrack. Van 9 tot en met 11 februari 2024 vindt namelijk de vijfde wedstrijd uit de competitie plaats. Dit keer reizen alle profs af naar Dresden in Duitsland, waar weer een hoop races op het programma staan. Veel mensen vragen zich af hoe laat ze elke wedstrijd op tv kunnen kijken dit weekend. In dit artikel zetten we alle tijden en zenders voor je op een rij, zodat je geen enkele minuut van het weekend hoeft te missen.

Wereldbeker Shorttrack in Dresden

De Wereldbeker Shorttrack begon dit seizoen op 20 oktober 2023 in Montreal, Canada. In totaal zullen er zes wedstrijden op het programma staan, waarvan de race in Dresden de vijfde is. De organisatie ligt in handen van de internationale Schaatsunie. Van 9 tot en met 11 februari 2024 worden er verschillende afstanden en disciplines geschaatst en kunnen alle profs weer punten verdienen voor de competitie. De winnaar van het algemeen klassement wordt namelijk beloond met de kristallen bokaal.

Welke afstanden staan er op het programma?

Net als tijdens de Wereldbeker Schaatsen, bestaat het shorttrack ook uit een aantal afstanden. Door zowel de mannen als vrouwen worden er drie individuele afstanden geschaatst. Dit zijn de 500, 1.000 en 1.500 meter. Regelmatig wordt een van deze afstanden twee keer verreden, behalve in een Olympisch jaar. Uit de zes geselecteerde deelnemers mag een aflossingsteam worden samengesteld. Alle profs die in actie komen tijdens de aflossing, moeten daarentegen wel aan de individuele wedstrijden meedoen. Sinds 2018 staat ook de gemengde aflossing op de agenda.

Nederlandse deelnemers aan de Wereldbeker Shorttrack in Duitsland

Uiteraard is Nederland ook dit wereldbekerweekend weer goed vertegenwoordigd. Van de vrouwen zien we Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof, Diede van Oorschot, Michelle Velzeboer en Suzanna Schulting terug. Anne Floor Otter staat reserve en zal niet meereizen naar Duitsland. Bij de mannen komen Teun Boer, Friso Emons, Itzhak de Laat, Daan Kos, Kay Huisman en Hugo Bosma in actie. Bram Steenaart zal reserve staan.

Deze beslissing is gebaseerd op de eerdere resultaten tijdens de eerste vier wedstrijden uit de Wereldbeker. Ook de scores uit het EK Shorttrack van vorige maand tellen mee bij de keuze. Ook de kwalificatiewedstrijden speelden bij de mannen een rol. Tevens zullen alle profs op scherp moeten staan voor het komende WK Shorttrack in maart. Dit wereldkampioenschap wordt van 15 tot en met 17 maart in Ahoy Rotterdam georganiseerd.

Wereldbeker Shorttrack op tv kijken

Alle grote schaatswedstrijden en kampioenschappen worden doorgaans uitgezonden via de NOS via Studio Sport, waardoor onder andere op tv via de NPO en hierdoor online via NLZIET naar wedstrijden gekeken kan worden. Zo doet de zender ook dit jaar weer rechtstreeks verslag van de Wereldbeker Shorttrack, waardoor er op verschillende dagen wedstrijden worden uitgezonden. 👉 Ga direct naar schaatswedstrijden bij NLZIET. Je kunt nu 14 dagen gratis een abonnement uitproberen.

Tijden en zenders waarop je naar de Wereldbeker Shorttrack in Dresden op tv kunt kijken

Tijdens het vijfde weekend uit de Wereldbeker Shorttrack worden er weer verschillende afstanden verreden. Zo komen de mannen twee keer op de 1.000 meter in actie en staan de 500 en 1.500 meter op de agenda. Ten slotte komt ook het onderdeel (gemengde) aflossing aan bod.

Bij de vrouwen zijn dezelfde afstanden opgenomen in het programma. Zij schaatsen ook twee keer de 1.000 meter. De dames rijden alleen niet de 5.000, maar in plaats daarvan de 3.000 meter op het onderdeel aflossing. In het overzicht hieronder staan alle data, inclusief Nederlandse tijden en zenders waarop deze op tv te zien zijn. Omdat de wedstrijden in Duitsland plaatsvinden, is er geen sprake van een tijdsverschil. Op zaterdag 10 februari zullen er samenvattingen op NOS Studio Sport worden uitgezonden. Op zondag 11 februari wordt het toernooi live op tv getoond.

DatumTijd (NL)ZenderAfstandWie?
Zaterdag 10 februariVanaf 18:53 uurNPO 11.000 meter (1x)🔴 Vrouwen
Zaterdag 10 februariVanaf 18:53 uurNPO 11.000 meter (1x)🔵 Mannen
Zaterdag 10 februariVanaf 18:53 uurNPO 11.500 meter🔴 Vrouwen
Zaterdag 10 februariVanaf 18:53 uurNPO 11.500 meter🔵 Mannen
Zaterdag 10 februariVanaf 18:53 uurNPO 1Finale gemengde aflossing🟢 Gemengd
Zaterdag 10 februariVanaf 18:53 uur NPO 1Halve finale aflossing 3.000 meter🔴 Vrouwen
Zaterdag 10 februariVanaf 18:53 uurNPO 1Halve finale aflossing 5.000 meter🔵 Mannen
Zondag 11 februariVanaf 13:11 uurNPO 1500 meter🔴 Vrouwen
Zondag 11 februariVanaf 13:11 uurNPO 1500 meter🔵 Mannen
Zondag 11 februariVanaf 13:11 uurNPO 11.000 meter (2)🔴 Vrouwen
Zondag 11 februariVanaf 13:11 uurNPO 11.000 meter (2)🔵 Mannen
Zondag 11 februariVanaf 13:11 uurNPO 1Finale aflossing 3.000 meter🔴 Vrouwen
Zondag 11 februariVanaf 13:11 uurNPO 1Finale aflossing 5.000 meter🔵 Mannen

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.