Deze 21 landen hebben zich gekwalificeerd voor het EK Voetbal 2024

“We zijn er weer bij en dat is primaaaa, Viva Hollandia!” Middels de zege op Ierland is het Nederlands elftal erin geslaagd om zich te plaatsen voor het EK voetbal 2024 in Duitsland. Aan het Europese toernooi doen in totaal 24 landen mee. Nederland is dus een van de gelukkige teams die we op het veld gaan zien verschijnen. Maar welke landen hebben zich nog meer gekwalificeerd voor het EK Voetbal 2024? Tijd om alle elftallen op een rij te zetten.

EK voetbal 2024 vindt plaats in Duitsland

Volgend jaar is het eindelijk zo ver, dan staat het EK voetbal voor de deur. Van 14 juni tot en met 14 juli 2024 kunnen we weer genieten van het Europese voetbalspektakel. Ditmaal is het de beurt aan Duitsland om het kampioenschap te hosten. Verspreid over tien speelsteden en tien stadions worden er in totaal 51 wedstrijden gespeeld.

Al lang voor het EK werd in 2018 het gastland definitief gekozen. Door middel van een geheime stemming kreeg Duitsland de voorkeur boven Turkije. Tijdens het iconische EK van 1988 mocht West-Duitsland al eens de honneurs waarnemen. Nederland won toen voor het eerst en (tot nu toe) laatste keer het kampioenschap.

Nederland heeft een ticket voor het Europees kampioenschap

Het Nederlands Elftal kan echter op jacht naar de tweede Europese titel. Door de wedstrijd tegen Ierland heeft de ploeg van Ronald Koeman zich namelijk definitief gekwalificeerd voor het aankomende EK. Definitief, want een ticket voor het eindtoernooi lag voor de laatste speelronde binnen handbereik. Wel moest er nog worden gewonnen van Ierland of Gibraltar.

In een bomvolle Johan Cruijff ArenA moest oranje het waar gaan maken. Al in de 11e minuut kwam Nederland door een goal van Wout Weghorst op voorsprong. Hierna volgden er nog veel meer kansen, maar een tweede doelpunt bleef uit. Ook na de rust bleven de mogelijkheden zich aan Nederlandse zijde opstapelen. Hoewel de eindstand op 1-0 bleef steken, mag het Nederlands elftal zich gaan klaarmaken voor het EK voetbal van 2024.

Deze landen hebben zich gekwalificeerd voor het EK voetbal van 2024

Behalve Nederland zijn er nog veel meer landen die zich al hebben gekwalificeerd voor het EK voetbal. Spanje en Schotland waren vorige maand al verzekerd van een ticket. Ook Frankrijk kan zich na een ongeslagen kwalificatiereeks al enige tijd voorbereiden op het kampioenschap.

Van alle poules plaatsen de nummers 1 en 2 zich direct voor het eindtoernooi. Op het moment van schrijven zien we 21 landen definitief terug. De resterende drie plekken worden verdeeld met play-offs, waaraan de 12 best presterende landen van de meest recente Nations League aan meedoen. Hieronder staan alle voorlopige landen die deelnemen aan het EK voetbal in 2024.

🇳🇱 Nederland🇩🇪 Duitsland
🇦🇱 Albanië🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland
🇧🇪 België🇫🇷 Frankrijk
🇩🇰 Denemarken🇭🇺 Hongarije
🇦🇹 Oostenrijk🇵🇹 Portugal
🇷🇴 Roemenië🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Schotland
🇷🇸 Servië🇸🇰 Slowakije
🇪🇸 Spanje🇹🇷 Turkije
🇨🇭 Zwitserland🇮🇹 Italië
🇨🇿 Tsjechië
🇸🇮 Slovenië
🇭🇷 Kroatië

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.