Opgelet: bij deze Grands Prix worden de sprintraces in 2024 verreden

Het F1-seizoen ligt alweer een paar weekenden achter ons. Helaas moeten we het dus even zonder onze geliefde motorsport doen. De Formule 1-wereld ligt echter niet stil, want er komt inmiddels steeds meer nieuws over het volgende seizoen naar buiten. De organisatie heeft namelijk bekendgemaakt tijdens welke Grands Prix de sprintraces in 2024 worden verreden. In dit artikel zetten we ze voor je op een rij en leggen we je alles over het potentiële nieuwe format uit.

Meld je nu aan bij F1 TV Pro en krijg 32% korting door te kiezen voor het jaarabonnement of neem Viaplay en kijk onbeperkt naar alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

Nieuwe Formule 1-seizoen gaat van start in maart 2024

Het afgelopen seizoen van de motorsport Formule 1 zal nog lang in ons geheugen gegrift staan. ‘Onze’ Max Verstappen was heer en meester en brak record na record. Niet gek dat hij al vroegtijdig de derde wereldtitel over de finish scheurde. De laatste Grand Prix van 2023 werd in Abu Dhabi verreden. Na een bomvolle kalender hebben de coureurs een aantal maanden de tijd om op adem te komen en zich voor te bereiden voor het nieuwe seizoen.

De Formule 1 keert namelijk volgend kalenderjaar op zaterdag 2 maart 2024 terug tijdens de Grand Prix van Bahrein op het Bahrain International Circuit. Lang uitrusten van tevoren zit er echter niet in, want van 21-23 februari 2024 staan de coureurs alweer in de startblokken tijdens de testdagen in Bahrein.

Tijdens deze Grands Prix staan de sprintraces op de planning

Het begrip sprintraces is inmiddels niet meer weg te denken uit de Formule 1. In 2021 werd het format tijdens de Grand Prix van Groot-Brittanië voor het eerst geïntroduceerd. Het bleek een groot succes, want ook in 2024 staan de extra wedstrijden weer op de planning. Afgelopen seizoen werden de sprintraces tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan, Oostenrijk, België, Qatar, Verenigde Staten en Brazilië georganiseerd.

Nu is de grote vraag tijdens welke wedstrijden de sprintraces op de planning staan. In totaal staan er weer zes races op de planning. De eerste sprintrace van 2024 zal plaatsvinden tijdens de Grand Prix van China. Het Shanghai International Circuit maakt daarmee zijn comeback op de kalender. Ook in Miami wordt voor het eerst een sprintrace gereden.

Het wordt inmiddels traditie, want de derde sprintrace staat tijdens de Grand Prix van Oostenrijk gepland. Op de Red Bull Ring wordt voor de derde keer op rij een extra wedstrijd georganiseerd. Ook de overige drie sprintraces zijn geen grote verrassing. Deze worden tijdens de tweede helft van het seizoen op dezelfde circuits als vorig jaar verreden. In het schema hieronder zijn alle sprintraces van 2024 terug te vinden.

RaceCircuitDatum
🏎 ChinaShanghai International Circuit19-21 april 2024
🏎 MiamiMiami International Autodrome3-5 mei 2024
🏎 OostenrijkRed Bull Ring28-30 juni 2024
🏎 Verenigde StatenCircuit of the Americas18-20 oktober 2024
🏎 BraziliëSao Paulo1-3 november 2024
🏎 Qatar Losail International Circuit29-1 december 2024

Wijziging in regels voor de nieuwe sprintraces?

Hoewel de sprintraces een groot succes zijn, wordt er wel ieder jaar kritisch naar de extra wedstrijden gekeken. Zo werd het format al meerdere keren omgegooid. Sinds 2023 wijzigde bijvoorbeeld een aantal regels. Afgelopen seizoen werd namelijk een aparte kwalificatie georganiseerd die de startopstelling voor de sprintrace op zaterdag bepaalde. Dit fenomeen staat ook wel bekend als de sprint shooutout. Deze kortere race werd eveneens op zaterdag verreden. Ook was de uitkomst van de sprintrace niet meer bepalend voor de startgrid tijdens de Grand Prix op zondag.

Veel coureurs zijn echter niet tevreden met het format. Verstappen heeft zich al meerdere malen uitgelaten over de toevoeging van de extra wedstrijden. De voorspelbaarheid zou veel te groot zijn. Omdat de setup van de bolides niet meer mag worden aangepast, lijkt de race te veel op die van zondag. Een oplossing hiervoor zou zijn om het weekend anders in te delen. De vrijdag zou dan in het teken staan van de enige vrije training. In plaats van de kwalificatie voor zondag, wordt hierna de sprint shootout verreden.

De zaterdag start vervolgens met de sprintrace en wordt afgesloten met de kwalificatie voor de Grand Prix-startopstelling. Op deze manier kan er na de sprintrace nog aan de wagens worden gewerkt, voor de kwalificatie en grote race plaatsvinden. Andere ideeën zouden gaan over een apart sprintkampioenschap of een zogeheten Grand Slam-award. Hoe dan ook, de sprintraces keren terug in 2024. In welke vorm is alleen nog de grote vraag.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.