Welk nummer zingt Joost Klein op het Eurovisie Songfestival in 2024?

Zijn naam is Klein, maar zijn droom is groot. Op maandag 11 december 2023 werd bekendgemaakt dat Joost Klein namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival mag. Hij zal volgend jaar mei naar Zweden afreizen. Een enorme eer, want zijn inzending werd gekozen uit ruim 600 inzendingen. Nu is de grote vraag: met welk nummer gaat Joost Klein naar het Eurovisie Songfestival in 2024?

Joost Klein komt uit voor Nederland bij het Eurovisie Songfestival in 2024

We hebben er even op moeten wachten, maar het hoge woord is er uit. Joost Klein zal ons eigen Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in 2024. Eerder gingen er al tal van speculaties rond. Zo zou Douwe Bob nog een poging willen wagen en zouden ook de Bankzitters het wel zien zitten om af te reizen naar Zweden voor muzikale spektakel. Joost Klein liet echter ook al die tijd weten ontzettend graag mee te willen. Zo graag dat hij maandenlang bezig was om internationaal campagne te voeren voor deelname aan het Songfestival.

Wie is Joost Klein?

Maar wie is Joost Klein eigenlijk? De 26-jarige artiest startte 12 jaar geleden een YouTube-kanaal met de naam ‘eenhoornjoost’. Hij is onder andere bekend door de nummers Wachtmuziek en Friesenjung. Ook in Duitsland en Oostenrijk is hij bekend door zijn muziek. Een groot podium is niet vreemd voor de Fries, want hij heeft meerdere uitverkochte clubtours en shows in AFAS Live op zijn naam staan. Ook Pinkpop en Lowlands zijn geen onbekend terrein.

Het Eurovisie Songfestival is een grote droom die uitkomt. Vroeger keek hij namelijk altijd samen met zijn ouders. Nu mag hij echter zelf op het grootste Europese podium schitteren. Joost voelt zich dan ook zeer vereerd en kan niet wachten om een muzikaal spektakel neer te zetten in Zweden. Hij zal er dan ook alles aan doen om het beste resultaat te behalen.

Hoe wordt de Nederlandse inzending gekozen?

De Nederlandse inzending van vorig jaar kon op veel kritiek rekenen. Veel mensen waren dan ook van mening dat de selectieprocedure dit jaar anders moest. Toch kondigde de AVROTROS in juli aan zich te blijven focussen op een interne selectie. Dit houdt in dat zowel artiest als nummer nog steeds door een selectiecommissie werd gekozen. Alle geïnteresseerde artiesten, songwriters en platenlabels konden tot en met zaterdag 30 september 2023 een nummer insturen.

Het was overigens ook mogelijk om een losse song in te sturen. Er zou dan een passende artiest gevonden kunnen worden. Alle inzendingen werden vervolgens beoordeeld, waarna een selectie van alle inschrijvingen werd uitgenodigd om het nummer live te zingen. In totaal werden er meer dan 600 inzendingen ingezonden. De omroep maakte eerder al bekend dat de artiest half december naar buiten gebracht zou worden. Dit bleek te kloppen, want op 11 december werd inderdaad via de officiële berichtgeving het nieuws over de Nederlandse inzending gedeeld.

Met welk nummer gaat Joost Klein naar het Eurovisie Songfestival?

Nu we weten wie er naar het Eurovisie Songfestival gaat, rest de vraag nog welk nummer we straks live gaan horen. Helaas blijft dit nog even geheim. Op 29 februari 2024 zullen we deze namelijk voor het eerst horen. Het nummer heet Europapa. De AVROTROS geeft alvast een beschrijving van de song. Zo zegt voorzitter Twan van de Nieuwenhuijzen hierover: “Je hoort in de song zijn bekende combinatie van feest en nostalgie. Daarbij denken wij dat Joost met zijn creativiteit een geweldige act gaat neerzetten en Nederland en Europa positief verrast.” Ook heeft het nummer volgens hem een Europese hitpotentie, waardoor de selectiecommissie voor Joost Klein heeft gekozen. We kunnen een rustig liedje of ballad dus van ons lijstje schrappen.

Andere artiesten die naar het Eurovisie Songfestival gaan

Onze zuiderburen waren er als de kippen bij. België kondigde namelijk als eerste land hun artiest aan. De omroep RTBF liet weten dat Mustii volgend jaar zal afreizen naar het Eurovisie Songfestival. Voor Cyprus zal Silia Kapsis het podium betreden. Frankrijk heeft gekozen voor Slimane Nebchi en namens Griekenland zullen we Marina Satti terugzien.

Hoewel Nederland pas in december het nieuws naar buiten bracht, zijn we nog steeds een van de eerste landen. Van veel nationale deelnemers wordt in februari of maart 2024 pas duidelijk wie er straks op het podium in Zweden mag schitteren. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.