Dit is het speelschema van Nederland bij het EK Handbal 2024

Het nieuwe jaar is nog maar net gestart of het volgende Europees kampioenschap dient zich alweer aan. Na het WK Handbal voor vrouwen is het van 10 tot en met 28 januari 2024 de beurt aan de heren. Tijdens het EK Handbal strijden 24 landen voor de felbegeerde titel. Ook ‘onze’ Nederlandse handballers hebben zich gekwalificeerd voor het eindtoernooi. Maar wie zijn de tegenstanders van Nederland en hoe ziet het speelschema van Nederland er op het EK Handbal eigenlijk uit? Alle hoogtepunten volg je in 2024 live via Ziggo Sport.

Locatie en datum van het EK Handbal 2024

In 2024 vindt alweer de 16e editie van het Europees kampioenschap handbal plaats. Van 10-28 januari 2024 om exact te zijn. Het eindtoernooi wordt georganiseerd door de Europese handbalfederatie. Drie jaar na de oprichting organiseerde de organisatie voor het eerst de Europese competitie voor landenteams. Zweden won in 1994 de eerste editie en is met vijf gouden zeges tot op heden de recordhouder. In 2022 werd het kampioenschap in Hongarije en Slowakije gehouden. Dit jaar verhuist het handbalspektakel naar Duitsland. Verspreid over meerdere steden zal de groepsfase en finales worden afgewerkt.

Speelschema van Nederland op het EK Handbal 2024

Aan de 16e editie doen in totaal 24 landen mee. Alle teams moesten zich via kwalificatiewedstrijden veilig handballen. Alleen Duitsland was als gastland al verzekerd van een plek op het Europees kampioenschap. Nederland kwam tijdens de kwalificatie terecht in groep 5. Samen met Kroatië, Griekenland en België moest het gaan strijden om een toegangsbewijs. Van iedere poule stroomden de beste twee landen door, samen met de vier beste nummers drie. De Oranje handballers hebben zich samen met de Kroaten weten te kwalificeren voor het toernooi.

Voorafgaand aan het EK zijn alle deelnemers opgedeeld in zes poules met ieder vier teams. Nederland werd tijdens de loting samen met Zweden, Bosnië en Herzegovina en Georgië ingedeeld in groep E. Van deze poules plaatsen de beste twee landen zich voor de hoofdronde van het toernooi, waar alle landen een nieuwe poule wacht. De overige landen strijden om de laatste plekken.

De Oranje handbalmannen startten hun Europees avontuur op donderdag 11 januari tegen Georgië. Twee dagen later volgde op 13 januari de wedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina. De laatste groepswedstrijd werd op 15 januari tegen huidig Europees kampioen Zweden gespeeld. Hieronder zijn alle wedstrijden inclusief tijden te vinden.

Inmiddels zijn de mannen ook voor de hoofdronde geplaatst. Daarin moeten ze met telkens een tussenpoze van twee dagen spelen tegen de Denen, Noren, Slovenen en Portugezen.

DatumWeekdagWedstrijdTijd (NL)Uitslag
11 januariDonderdag🇳🇱 Nederland – 🇬🇪 Georgië18:00 uur🟢 34-29
13 januariZaterdag🇧🇦 Bosnië en Herzegovina – 🇳🇱 Nederland18:00 uur🟢 20-36
15 januariMaandag🇸🇪 Zweden – 🇳🇱 Nederland 20:30 uur🔴 29-28
17 januariWoensdag🇩🇰 Denemarken – 🇳🇱 Nederland18:00 uur❌ 39-27
19 januariVrijdag🇳🇴 Noorwegen – 🇳🇱 Nederland18:00 uur❌ 35-32
21 januariZondag🇸🇮 Slovenië – 🇳🇱 Nederland15:30 uur❌ 37-34
23 januariDinsdag🇳🇱 Nederland – 🇵🇹 Portugal15:30 uur…?

Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.