Wat is een streamingdienst?

Streamingdiensten zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wat is een streamingdienst nu eigenlijk precies, wat heb je nodig om een streamingdienst te gebruiken en wat kost het allemaal? Al deze vragen beantwoorden we in dit artikel.

Wat is een streamingdienst en hoe werkt het?

Om te weten wat een streamingdienst is, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat streaming (in het Nederlands streamen) nu eigenlijk betekent. Vroeger moest je een video- of audiobestand fysiek kopen of downloaden, tegenwoordig kun je dit soort bestanden ook bekijken, beluisteren of gebruiken zonder dat ze echt op jouw computer hoeven te staan.

De bestanden blijven namelijk op de server van een streamingdienst staan en als jij op ‘afspelen’ klikt wordt er via het computernetwerk live een digitaal audio- of videobestand verstuurd. Hierdoor kun je direct beginnen met kijken. Een groot voordeel ten opzichte van vroeger is dat je dus niet meer eerst het hele bestand hoeft te downloaden en geen grote harde schijf nodig hebt. Terwijl je er gebruik van maakt, wordt de rest van het bestand verzonden. Het audio- of videobestand ‘stroomt’ dus naar jouw computer of televisie terwijl je ernaar luistert of kijkt. Dit wordt streaming genoemd.

Video on demand-platform of streaming service

Een streamingdienst is een partij die het mogelijk maakt om video- of audiobestanden via het computernetwerk naar het gewenste apparaat te sturen. Alle content die je op de streamingdienst kunt vinden, kun je dus eenvoudig streamen naar je computer, smart TV of telefoon. Voorbeelden van streamingdiensten zijn Netflix, HBO Max, Disney+, iTunes en Spotify.

Een streamingdienst voor films en series wordt ook wel een video on demand-platform of streaming service genoemd. Iedere streamingdienst heeft zijn eigen aanbod aan entertainment, zoals films, series, podcasts, (live)programma’s, games en muziek.

TVOD- en SVOD-streamingsdiensten: wat is het verschil?

In het streaminglandschap kun je het onderscheid maken tussen twee belangrijke soorten streamingdiensten: TVOD-streamingdiensten en SVOD-streamingdiensten.

  • TVOD-streamingdiensten: TVOD staat voor Transactional Video On Demand. Gebruikers betalen voor iedere film of serie een bepaald bedrag. Vervolgens is er dan ook weer een onderscheid te maken tussen EST (electronic sell-through), waarbij je na het betalen permanent toegang krijgt tot de content, of DTR (download to rent), waarbij de content voor een gelimiteerde tijd beschikbaar blijft. Pathé Thuis is een voorbeeld van een TVOD-streamingdienst. Hier kun je films dus huren of kopen.
  • SVOD-streamingdiensten: SVOD staat voor Subscription Video On Demand. Hierbij is het mogelijk om een maand- of een jaarabonnement af te sluiten om op deze manier toegang te krijgen tot alle content die de streamingdienst aanbiedt. Alle films en series in de bibliotheek van de streamingdienst zijn zo vaak als je wilt te bekijken, maar kunnen na verloop van tijd door de streamingdienst wel uit het aanbod verwijderd worden.

Hoe werkt een streamingsdienst en wat heb je nodig?

Om gebruik te maken van een streamingdienst heb je een stabiele, betrouwbare internetverbinding nodig. Als de internetverbinding namelijk niet goed is, kan de content niet goed naar je apparaat stromen en kun je last krijgen van haperingen of onderbrekingen. Je verbinding moet dus ook snel genoeg zijn. Daarnaast heb je ook een apparaat nodig om de content op te kunnen ontvangen. Dit kan een telefoon zijn, een laptop, een tablet, een (spel)computer of een Smart TV. Hierop download je de app van de streamingdienst of open je de website, en zo krijg je toegang tot alle content.

Heb je geen Smart TV? Dan kun je ook zelf je televisie smart maken met een Google Chromecast of een Apple TV. Deze soorten mediaplayer maken het mogelijk om de content die je op je telefoon hebt naar je televisie te sturen, zonder dat er bijvoorbeeld een HDMI-kabel nodig is. Het is wel belangrijk dat je televisie een HDMI-aansluiting heeft, want hieraan moeten de Google Chromecast of de Apple TV worden aangesloten. De verbinding tussen de mediaplayer en je telefoon gaat via de wifi. Je kunt mediaplayers hier bij bol.com bestellen.

Welke streamingdiensten zijn er?

Er zijn ontzettend veel aanbieders die het mogelijk maken om films, series en andere bestanden te streamen. De meest bekende is natuurlijk Netflix, maar het streaminglandschap is veel uitgebreider en er komen steeds meer platformen bij. Bekijk ons overzicht van alle 27 streamingdiensten om te zien welke mogelijkheden er allemaal zijn op het gebied van video-content. Daarnaast zijn er ook nog aparte streamingdiensten voor muziek, games, luisterboeken en andere mediasoorten.

Wat kost een streamingsdienst?

Iedere streamingdienst vraagt een andere prijs voor een maand- of jaarabonnement. Daarnaast zijn er dus ook TVOD-streamingdiensten, die per aparte film of serie een bedrag vragen. Wij hebben de kosten van alle streamingdiensten in een overzicht gezet, zodat je snel kunt zien hoeveel je ongeveer kwijt bent en kunt vergelijken. De prijs kan variëren van €2,99 per maand tot €15,99 per maand.

Meer informatie over de streamingdiensten van Nederland

In dit artikel hebben we uitgelegd wat een streamingdienst is. Wil je meer weten over de grootste streamingdiensten van Nederland? Op onze nieuwspagina houden we je op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Je kunt je daarnaast ook inschrijven voor onze nieuwsbrief, zodat je écht nooit meer iets hoeft te missen.


Afbeelding ter illustratie

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.