Wat is een podcast? En hoe werkt het?

De laatste jaren is de podcast met een flinke opmars bezig in Nederland. Een hippe term, maar veel mensen vragen zich nog af: wat is een podcast en hoe werkt het? Op deze pagina vind je een uitleg, maar ook suggesties voor toffe podcasts om te luisteren en apps en websites die je hiervoor kunt gebruiken.

Wat is een podcast? En hoe werkt het?

Allereerst wil je natuurlijk weten wat de definitie van het woord podcast is. Volgens Van Dale is dat: “Een gemaakte geluids- of beeldopname die op internet gezet is, zodat het overal, bv. met een laptop of mp3-speler, beluisterd of bekeken kunnen worden.”

In feite is de betekenis hiervan dat er één of meer perso(o)n(en) in een opnamestudio plaats hebben genomen en met microfoons en/of camera’s een opname hebben gemaakt. Vaak wordt er door podcastmakers voor gekozen om tegelijkertijd zowel een audio-opname te maken als met de camera een beeldopname. Wanneer we spreken over podcasts, hebben we het echter doorgaans over het audiobestand dat wordt opgenomen.

Vervolgens wordt dit bestand geüpload naar online audio- of videospelers (lees hieronder verder voor voorbeelden) en kan een luisteraar met zijn of haar apparaat de opname afspelen. Dat kan bijvoorbeeld via je televisie, laptop, computer of mobiel. Het afspelen van de opname kan via de speakers van je apparaat of bijvoorbeeld via oortjes, een koptelefoon of aangesloten speakers.

Podcasts worden vaak door luisteraars gestreamd. In het kort betekent dit dat je een audio-opname niet hoeft te downloaden naar je apparaat, maar dat hij live via het internet naar je device wordt geladen. Verdere uitleg hierover vind je in het artikel: wat is streaming?

Op welke apps en websites kun je podcasts luisteren?

Er zijn heel wat apps en websites waarop je naar je favoriete podcasts kunt luisteren. Er zijn hiervoor zowel gratis als betaalde platforms en vaak is er ook een keuze beschikbaar tussen de twee opties. Doorgaans kun je door te betalen de advertenties die voor, tijdens of na de uitzending worden afgespeeld afkopen.

De die meest bekende voorbeelden van platforms voor podcasts zijn momenteel Apple Podcasts, Spotify en Podimo. Alledrie hebben ze een website en app, waardoor je zelf kunt kiezen waar je je favoriete podcasts wilt luisteren. Daarnaast zijn er nog heel veel andere opties zoals Stitcher, Pocket Casts, Overcast, Castro en Podcast Addict. Overigens is het wel van belang om te weten dat een lidmaatschap bij Podimo kosten met zich meebrengt om toegang tot het aanbod te krijgen, maar je kunt wel tijdelijk 60 dagen gratis luisteren naar alle podcasts in het aanbod van deze audiostreamingdienst.

Verder kun je dus sommige uitzendingen ook met beeld bekijken. Bij verschillende podcasts is dit mogelijk via YouTube, maar sommige makers hebben ook een eigen app gelanceerd of maken gebruik van andere beeldspelers.

Wat zijn tips voor de beste podcasts op dit moment?

Er zijn ontzettend veel podcasts gemaakt door de jaren heen, zowel door Nederlandse creators als door buitenlanders. Misschien ken je bijvoorbeeld de Nederlandse titel Man Man Man, De Podcast die al een hele tijd erg populair is. Recentelijk zijn echter ook NRC Vandaag, De Zelfspodcast, Echt Gebeurd en andere Nederlandse podcasts steeds sterker gegroeid in populariteit.

Wereldwijd worden er in verschillende talen podcasts opgenomen, maar vooral de Engelstalige podcasts komen het hoogst in de hitlijsten terecht. Het is namelijk moeilijk om een podcast te ondertitelen als iemand niet met beeld kijkt en Engels is wereldwijd een veel gesproken taal. Misschien ken je bijvoorbeeld The Joe Rogan Experience, The Daily of Crime Junkie.

Lees ook: Podcast tips – top 10 populairste aanraders 👂

Podcasts worden gemaakt door allerlei Nederlandse nieuwsorganisaties, zoals de NPO, BNR, NRC, Telegraaf en TPO. Maar ook personen als Jensen, Gijs Groenteman en en Joe Rogan zijn aan het podcasten geslagen. Deze audio-opnames kunnen gaan over allerlei verschillende thema’s, waaronder bijvoorbeeld misdaad, vogels, erotiek, Formule 1 en nog veel meer.

Meer nieuws, tips en informatie

Benieuwd welke podcasts elke maand goed beluisterd worden en wat er nieuw is verschenen? Je vindt het op Streamwijzer in het overzicht van nieuws, tips en informatie over podcasts. Veel luisterplezier!