Wanneer is de prijsuitreiking van Max Verstappen in 2023?

Het zit er nu dan toch écht op. Met de laatste Grand Prix uit de Formule 1 verreden, moeten liefhebbers het een paar maanden zonder hun geliefde sport doen. Lang was het al niet meer spannend in het kampioenschap. Al bij de sprintrace van de Grand Prix van Qatar won Max Verstappen zijn derde wereldtitel. Maar wanneer mag de inmiddels drievoudig wereldkampioen zijn prijs in ontvangst nemen? Van de datum tot de locatie: we zetten alles over de prijsuitreiking van Max Verstappen voor je op een rij.

Meld je nu aan bij F1 TV Pro en krijg 32% korting door te kiezen voor het jaarabonnement of neem Viaplay en kijk onbeperkt naar alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

Max Verstappen domineert de Formule 1

Of je nu ieder raceweekend voor de buis zit of af en toe kijkt: niemand kan om de ongekende prestaties van Max Verstappen afgelopen F1-seizoen heen. Van de 22 Grands Prix pakte hij 19 keer de eerste podiumplek. De Nederlandse coureur verbrak dan ook iedere week record na record. Zo wist hij de meeste races achter elkaar te winnen en heeft hij het grootste percentage Formule 1-overwinningen binnen één seizoen behaald. Het was dan ook lang niet meer de vraag óf de coureur kampioen zou worden, maar wanneer? Met nog 6 Grands Prix op de teller was het na de sprintrace tijdens de Grand Prix van Qatar tijd om de champagne te ontkurken.

Wanneer is de prijsuitreiking van de Formule 1?

Het feest kon dus al vroeg losbarsten voor de Red Bull-coureur. Hoewel Max Verstappen dus al enige tijd de wereldtitel op zak heeft, heeft hij nog geen prijs mogen ontvangen. De bokaal wordt namelijk uitgereikt op het FIA-gala. Tijdens deze jaarlijkse prijsuitreiking is er aandacht voor alle FIA-kampioenen van het afgelopen seizoen. Hieronder vallen ook andere raceklasses, zoals de Formule E.

Vorige editie vond de prijsuitreiking plaats in Bologna, Italië. Dit jaar is Bakoe echter de aangewezen locatie voor het FIA-spektakel. Van 4 tot en met 8 december 2023 zal de hoofdstad van Azerbeidzjan in het teken staan van de autosport. Alle aangesloten organisaties bij de FIA zullen aanwezig zijn. Naast de prijsuitreiking, staan er ook belangrijke meetings op de planning met betrekking tot nieuwe regels

Waarom wordt de prijs niet direct uitgereikt?

Bij veel andere sporten worden de winnaars direct beloond met een prijs. In de Eredivisie worden de kampioenen bijvoorbeeld na afloop van de beslissende wedstrijd gehuldigd. Ook de kampioen bij IndyCar ontvangt na de race de Borg Warner-trofee. Bij de Formule 1 ligt dit anders. Maar waarom eigenlijk?

De reden hiervoor heeft alles te maken met eventuele protesten. Na afloop van een Grand Prix kan er namelijk nog bezwaar worden ingediend of technische problemen opduiken. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Sebastian Vettel en ook Nicholas Latifi en Nikita Mazepin kregen te maken met een penalty. Om misverstanden te voorkomen is daarom besloten om de kampioen tijdens een speciaal evenement te eren en de bokaal te overhandigen.

Verstappen zou dus een derde wereldtrofee aan zijn prijzenkast kunnen toevoegen. Toch ligt dit net even anders. Alle winnaars mogen hun bokaal helemaal niet houden. Aan het einde van het seizoen moeten zij deze weer bij de FIA inleveren. Er is dus maar één origineel exemplaar van de felbegeerde beker. Teams en coureurs zorgen echter voor een replica, waardoor zij de prijs toch mee naar huis kunnen nemen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.