Op deze data is El Clásico tijdens seizoen 2023/24

De Eredivisie is alweer een aantal speelrondes oud, waardoor we al meerdere prachtige matches voorbij hebben zien komen. Tevens zijn in de rest van Europa de voetbalcompetities weer begonnen. Zo ook in de Spaanse La Liga, waar verschillende topclubs weer strijden om de Primera División-titel. Uiteraard zien we dit seizoen weer FC Barcelona en Real Madrid in de altijd spannende derby tegen elkaar strijden. Maar wanneer staat de El Clásico tijdens dit seizoen 2023/2024 op het programma? We zetten de exacte data voor je op rij en vertellen je meer over de Spaanse klassieker.

El Clásico: de derby tussen voetbalrivalen FC Barcelona en Real Madrid

De allereerste wedstrijd ooit tussen de twee Spaanse topclubs werd op 13 mei in het jaar 1902 gespeeld. Real Madrid had toen nog de naam Madrid CF. Dit duel werd door de Catalanen gewonnen met 3-1. De ongekende rivaliteit tussen de twee voetbalgiganten gaat ver terug in de tijd en heeft alles te maken met de politiek. Barcelona is namelijk de hoofdstad van de provincie Catalonië. Madrid ziet deze regio als onderdeel van Spanje, terwijl veel Catalanen daarentegen geen band voelen met dat land.

De spanningen liepen hoog op in 1968, toen de twee rivalen in de finale van de Copa del Generalísimo tegenover elkaar stonden. Deze match staat ook wel bekend als ‘de finale van de glazen flessen’. FC Barcelona won de partij met 0-1. De supporters van Real waren het daar niet mee eens en besloten glazen flessen naar de scheidsrechter en Barça-supporters te gooien.

Datum van de Spaanse klassieker in seizoen 2023/2024

Maar wanneer staat de eerste competitiewedstrijd tussenbeiden op het programma dit seizoen? Lang hoeven we niet te wachten, want de eerste El Clásico wordt gespeeld op zaterdag 28 oktober 2023 om 16:15 uur Nederlandse tijd. Door de verbouwing van Camp Nou wordt de wedstrijd in het Olympisch Stadion van de stad Barcelona gespeeld. Deze dag in oktober was overigens niet de originele datum waarop de derby zou plaatsvinden. In eerste instantie zou de wedstrijd namelijk een dag later, op zondag 29 oktober, worden gespeeld. De Spaanse voetbalorganisatie heeft de match echter naar voren gehaald.

Dat kan nog wel eens nadelig uitpakken voor FC Barcelona, want zij spelen slechts drie dagen daarvoor nog tegen Shakhtar Donetsk in de groepsfase van de Champions League. De ploeg van Xavi Hernández heeft dus maar twee dagen de tijd om zich voor te bereiden op de Spaanse clash. Real Madrid speelt eveneens een belangrijke wedstrijd in de groepsfase van het miljoenenbal. Op dinsdag 24 oktober nemen zij het op tegen Sporting Braga. De Koninklijke heeft dus net één dag extra de tijd voordat zij weer oog in oog zullen staan met FC Barcelona.

De tweede editie van El Clásico in La Liga wordt overigens op zondag 21 april gespeeld in het Santiago Bernabéu Stadium. Het tijdstip wordt op een later moment nog bekendgemaakt. We houden je natuurlijk altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via je mail en onze website + social media kanalen.

Laatste editie van El Clásico

Lang geleden is het niet dat de twee Spaanse voetbalgiganten elkaar voor het laatst troffen. Op 29 juli 2023 werd er namelijk een vriendschappelijk duel gespeeld. De locatie van de wedstrijd was echter niet in Spanje, maar in het AT&T Stadium in Dallas (Texas) in de Verenigde Staten. Hoewel er veel kansen werden gecreëerd, bleven de doelpunten op het begin uit. Dit duurde echter niet lang, want Ousmane Dembélé nam op aangeven van Pedri in de 15e minuut de openingstreffer voor zijn rekening. Real kon de stand snel rechttrekken middels een penalty, maar deze raakte helaas voor hen de lat. Een terugkerende gebeurtenis in deze wedstrijd, zo bleek later.

Tot diep in de tweede helft bleef de stand gelijk. Hoewel Real Madrid met vlagen het betere spel op de mat wist te leveren, was het Fermín López (85e minuut) die de 2-0 scoorde. Niet veel later maakte Ferran Torres de score voor Barça in de blessuretijd compleet. Hierdoor won FC Barcelona met 3-0 van de Koninklijke.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.