Tot deze datum kun je stemmen voor de Top 2000 in 2023

Het einde van 2023 nadert. Ook dit jaar sluiten we traditiegetrouw af met de Top 2000. Tijdens het muzikale radioprogramma op NPO Radio 2 worden de populairste nummers aller tijden gedraaid. De lijst is gebaseerd op de stemmen van luisteraars. Veel mensen vragen zich dan ook af tot wanneer ze in 2023 weer kunnen stemmen op hun favoriete platen. In dit artikel geven we antwoord op deze prangende vraag en lees je hoe de stemming in werking gaat.

Ga nu naar NLZIET en kijk 14 dagen gratis naar meer dan 200.000 programma’s, series en films van SBS, RTL, NPO en meer ✅

Ontstaan van de Top 2000

De Top 2000 klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Het jaarlijkse radioprogramma bestaat al sinds december 1999. In eerste instantie was de Top 2000 bedoeld als een eenmalige actie rondom de millenniumwisseling. Luisteraars konden nummers insturen via de post of het internet en vervolgens stemmen op hun favoriete plaat. In november werden alle liedjes bekendgemaakt en vond er nogmaals een stemming voor de volgorde plaats. Omdat de eerste editie een groot succes bleek, besloot de zender jaarlijks het kalenderjaar op muzikale wijze af te sluiten.

Tijdens de eerste editie van de Top 2000 was het alleen mogelijk om op nummers te stemmen uit een keuzelijst. In der loop der jaren zijn echter de regels aangepast. Zo konden mensen in 2005 hun favoriete platen die niet tot de keuzes behoorden opgeven voor een tiplijst. Deze werd later toegevoegd aan de stemlijst. Deze verandering zorgde ervoor dat er nieuwe en oude nummers hoger in de uiteindelijke lijst kwamen te staan.

In 2006 werd de top tien bepaald door een televisieprogramma. Veel fans konden deze manier van stemmen echter niet waarderen. Twee jaar later werd er vanwege het tienjarig jubileum ook afgeweken van het ‘normale’ stemmen. Alle stemkeuzes van voorgaande edities werden bij elkaar opgeteld. Hieruit werd vervolgens de officiële lijst samengesteld. In 2017 ging een stembus langs verschillende locaties in Nederland. Ook deze vorm van stemmen kon rekenen op kritiek, omdat er in de avond op de laatste dag niet meer kon worden gestemd.

Tot deze datum is het mogelijk om te stemmen voor de Top 2000 in 2023

Tegenwoordig kunnen mensen op minimaal vijf en maximaal 35 nummers stemmen. De keuze hierin is geheel vrij. Om fraude tegen te gaan moeten mensen wel hun gekozen nummers per e-mail bevestigen. Deze regel was sinds 2018 afgeschaft, maar is in 2022 weer teruggebracht. Vorig jaar opende de virtuele stembus op 1 december om 08:30 uur. Tot en met 7 december 15:00 uur kon iedereen op zijn favoriete platen stemmen.

De stembus opent vrijwel altijd in de eerste week van december en dat was ook dit jaar weer het geval. Op vrijdag 1 december mocht het stemmen beginnen, waarna je exact één week de tijd krijgt om dit proces te voltooien. De stembus sluit dus na vrijdag 8 december. Naar verwachting zullen de kaarten voor het Top 2000 Café kort hierna in de verkoop gaan.

Terugblik op 2022

Hoeveel stemmen er ieder jaar worden uitgebracht is onbekend. Soms wordt dit wel naar buiten gebracht. In 2016 werden er bijvoorbeeld in totaal 6,5 miljoen stemmen uitgebracht. Ook geeft de NPO op de officiële website statistieken weer en zijn deze tijdens de uitzending op tv te zien. Zo kun je zien welke leeftijdsgroep veel op een bepaald nummer heeft gestemd, worden de geografische gegevens zichtbaar en zie je de verhoudingen in geslacht.

Tevens krijg je inzicht in de hoogste binnenkomers en platen die zijn gestegen. Het nummer Fix You van de band Coldplay kwam in 2022 voor het eerst in de top vijf binnen. Naast Bohemian Rapsody stond ook het nummer Love of My Life van Queen in de top tien. De Bankzitters, Son Mieux en Goldband deden goede zaken door als hoogste Nederlandse binnenkomers de Top 2000 in te stromen. Met welke platen we 2023 gaan afsluiten, is nog even spannend. Wel belooft het gegarandeerd een muzikaal uiteinde te worden.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.