Wanneer begint het WK Darts 2023-24?

Het wereldkampioenschap van 2023 ligt inmiddels alweer bijna een volledig kalenderjaar achter ons. Michael Smith werd toen gekroond tot winnaar na de finale tegen ‘onze’ Nederlandse Michael van Gerwen. Dartsliefhebbers kunnen nu echter weer uitkijken naar het volgende eindtoernooi! Nog niet iedereen is echter al volledige op de hoogte over de planning van dit gigantische evenement in het Londense Ally Pally, dus veel mensen vragen zich af: wanneer begint het WK Darts 2024? Hier vind je de datum dat het toernooi start, hoe de speelrondes eruit zullen zien en wanneer uiteindelijk de finale op het programma zou kunnen staan.

Op welke datum start het WK Darts 2024?

Het aftellen kan weer beginnen, want dartsfans kijken reikhalzend uit naar de start van het nieuwe wereldkampioenschap met nieuwe kansen voor een Nederlandse overwinning na de laatste keer dat Michael van Gerwen won vijf jaar geleden. Toen (bij het toernooi van 2019) en in het daaropvolgende jaar begon het toernooi op 13 december, maar bij de toernooien van 2021 tot en met 2023 was de aanvang op 15 december. Er was dus al dikke kans dat dit bij het WK Darts 2024 weer zo zou zijn en inmiddels is dit ook weer bevestigd.

Voor de oplettende lezer: ja, het wereldkampioenschap van 2024 begint in 2023. Dat klinkt inderdaad wat vreemd, maar het PDC World Darts Championship wordt altijd afgetrapt in de laatste maand van het jaar, waarna de finale volgt in de eerste dagen van het nieuwe kalenderjaar. De winnaar zal aan het einde van het toernooi dus worden uitgeroepen voor het gehele jaar 2024.

Wederom speelrondes in december 2023 en kwart/halve/hele finale in januari 2024

De eerste en tweede speelronde worden dus beiden normaal gesproken afgetrapt in december. Vorig jaar duurde de combinatie van deze twee fases in het toernooi een week. Ronde 1 was toen afgelopen na 21 december, wat ook dit keer weer het geval zal zijn. Vervolgens worden op 22-23 december enkel nog wedstrijden uit ronde 2 van het programma gespeeld. Daarna begint de kerstperiode, dus dan is er een drietal rustdagen in het schema genoteerd door de organisatie.

Hierna kunnen we ons in ieder geval klaarmaken voor ronde 3, waarvan de wedstrijden op het programma staan van 27-29 december. Die laatste dag is ook het begin van ronde 4, een set partijen die op 29-30 december plaatsvond. Na één lege dag op het programma vanwege oudjaarsdag kun je je opmaken voor een drietal aan spectaculaire dagen, want dan worden de kwartfinales gespeeld op 1 januari, de halve finales op 2 januari en ten slotte de finale op 3 januari.

Michael van Gerwen in de finale

Tijdens het vorige toernooi was ‘onze’ eigen Michael van Gerwen de grote kanshebber voor de wereldtitel en hij kwam ook vrijwel probleemloos elke ronde van het wereldkampioenschap door. Tijdens de finale stuitte hij echter op Michael Smith, de darter die al twee keer de finale van het WK had gespeeld maar nog nooit de titel in zijn zak had kunnen steken. Met onder andere een sensationele 9-darter (zie onderstaande video) bleek Smith te sterk voor MVG tijdens het kampioenschap van ’23, maar tijdens het WK Darts 2024 zal het weer ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’ zijn voor het groene gevaar uit de lage landen.


Afbeelding ter illustratie