Waarom verwijderen streamingdiensten steeds vaker hun eigen content?

Westworld is verdwenen van HBO Max en Disney+-abonnees kunnen niet langer naar de Willow-reboot kijken. Steeds vaker snoeien streamingdiensten in hun eigen aanbod. Maar waarom doen ze dat en gaat dit ze geen abonnees kosten? In dit artikel lees je er alles over.

3 redenen waarom streamingdiensten eigen content verwijderen

De grootste reden waarom streamingdiensten ervoor kiezen om in hun eigen content te snoeien, is om geld te besparen. Dit doen videodiensten door kritisch naar nieuwe content te kijken (zo produceert Netflix minder grote blockbusters en maakt HBO Max geen Europese films en series meer), maar ook door het oudere aanbod op de schop te nemen. Daar wordt op drie manieren geld mee bespaard.

1. Licenties kosten geld

Veel streamingdiensten verwijderen content vanwege de licenties. Deze zitten natuurlijk op alle films en series die niet zelf geproduceerd zijn, maar ook als een titel voor een bepaald video on demand-platform gemaakt wordt is er vaak een extern productiebedrijf aan verbonden. Daar moeten maandelijks licentiekosten aan betaald worden.

Zo is iedere titel eigenlijk een vaste kostenpost voor de streamingdienst. Meestal betaalt zich dit wel uit; nieuwe Originals zorgen voor de komst van meer abonnees of zorgen ervoor dat oude abonnees blijven plakken. Soms is dat echter niet het geval. Neem de serie Willow op Disney+. Dit was een reboot van de gelijknamige film uit 1988 en verscheen in november 2022 op Disney+. Zes maanden later besloot de streamingdienst van The Walt Disney Company de titel uit zijn bibliotheek te verwijderen. Er werd namelijk simpelweg te weinig naar gekeken. In dat geval kost het alleen maar geld en levert het niks op.

2. Royalty’s cast en crew

Naast productiebedrijven zijn streamingdiensten ook de cast- en crewleden van een film of serie geld verschuldigd. Zolang een titel in de bibliotheek van een streamingdienst te vinden is, moeten zij een bepaald bedrag per maand afstaan aan iedereen die eraan meegewerkt heeft, de zogenoemde royalty’s. Verdwijnt de film of serie uit het aanbod, dan scheelt dit dus in de maandelijkse kosten.

3. Abonnees naar andere, eigen streamingdiensten sturen

Het laatste slimme bezuinigingstrucje met betrekking tot het verwijderen van eigen content hebben we tot nu toe alleen nog maar bij HBO Max terug gezien. Zij verwijderden een tijdje terug de succesvolle serie Westworld uit hun aanbod. Waarom? Ze verhuisden de titel naar Vudu, een kleinere streamingdienst die toevallig dezelfde eigenaar deelt. Op deze manier probeert HBO Max er dus in feite abonnees bij te krijgen, zij het op een andere streamingdienst, en zo dus extra geld te verdienen.

Streamingdiensten verkeren in zwaar weer

Dit alles heeft te maken met het feit dat streamingdiensten financieel gezien in zwaar weer verkeren. We weten natuurlijk allemaal dat Netflix de laatste tijd behoorlijk wat abonnees verloren heeft en het afgelopen jaar voor het eerst verlies maakte. Ook concurrenten als Disney+, HBO Max en Viaplay zitten in de moeilijkheden.

De aandelenkoers van Netflix kelderde het afgelopen jaar met 52 procent, maar ook Disney+ en HBO Max leverden met respectievelijk 45 procent en 63 procent behoorlijk wat in. Gezamenlijk verloren mediabedrijven in 2022 zo’n 470 miljard euro aan beurswaarde. Dit komt deels door de stijgende kosten door de inflatie en de komende recessie en ook doordat de interesse in videodiensten na de pandemie afgenomen is.

Streamingdiensten lijken hierdoor hun plannen aan te passen: steeds minder gaat het om het binnenhalen van zo veel mogelijk abonnees en steeds meer om het winstgevend maken van de huidige content. Eén manier om dit te doen is dus het bijwerken van de bibliotheek. Of dit ze op langere termijn niet óók weer geld gaat kosten (en een hele hoop abonnees), dat is nog maar de vraag. Veel kijkers zijn nu in ieder geval niet blij met de nieuwe tactiek.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.