Dit is waarom het Nederlands elftal niet meedoet aan de Olympische Spelen 2024

De Oranje Leeuwinnen zijn nog volop in de race om een ticket te bemachtigen voor de Olympische Spelen in 2024. Tijdens ’s werelds grootste sportevenement reizen 10.500 atleten naar Frankrijk om binnen 32 disciplines te strijden voor het eremetaal en de hoogste podiumplekken. Ook voetbal staat op het programma. Maar waarom doen de mannen van het Nederlands elftal niet mee aan de Olympische Spelen? In dit artikel leggen we uit hoe dat zit en zetten we alle informatie voor je op een rij.

Olympische Spelen van 2024 in Parijs

Exact 100 jaar nadat de Olympische Spelen voor het eerst hier werden gehouden, keert het grootste sportfestijn van de wereld terug naar Parijs—de iconische hoofdstad van Frankrijk. Hiermee neemt de stad het stokje over van Tokyo, dat in 2021 de thuisbasis was. De Olympische Spelen starten op vrijdag 26 juli traditiegetrouw met de openingsceremonie. Normaal gesproken wordt deze gehouden in het stadion, maar voor het eerst in de geschiedenis wordt hiervan afgeweken. De bijzondere opening van het evenement vindt namelijk plaats op de Seine.

Met meer dan 160 boten varen de atleten bijna 6 kilometer over de rivier langs alle Franse highlights, zoals het Louvre, de Notre-Dame en de Eiffeltoren. Tijdens de ceremonie wordt met behulp van een fakkel het Olympische vuur aangestoken. Deze blijft het gehele evenement branden en wordt pas bij de sluitingsceremonie op zondag 11 augustus gedoofd als teken dat het sportfestijn voorbij is.

Voetbal op het olympische programma

Tijdens de Olympische Spelen komen er 10.500 atleten binnen 32 verschillende disciplines in actie. Voetbal is een van de sporten die op het programma staan. Al vanaf 1908 is het populaire balspel een officiële olympische sport. Hoewel de spotlight in 2024 vooral gericht is op het vrouwenvoetbal, werd de sport voor dames pas in 1996 aan het programma van de Olympische Spelen toegevoegd.

Ronald Koeman met zijn Nederlands elftal niet op de Olympische Spelen

Aan de Olympische Spelen doen in totaal zestien landen mee bij de mannen en twaalf teams bij de vrouwen. Alle landen die bij de FIFA en het Internationaal Olympisch Comité zijn aangesloten mogen een ploeg inschrijven. Dit betekent echter niet dat we het elftal ook daadwerkelijk terug gaan zien op het wereldtoneel. Landen moeten namelijk strijden voor een toegangsbewijs via kwalificatietoernooien. Zo zijn de Oranje Leeuwinnen nog volop in de race om één van de twee Europese tickets te bemachtigen tijdens de Women’s Nations League.

Maar hoe zit het dan met de mannen van het Nederlands elftal? Heel simpel, de ploeg van Ronald Koeman mag niet meedoen aan de Olympische Spelen. Het zit namelijk zo. Sinds 1992 geldt er een leeftijdsrestrictie. Dit betekent dat de selectie alleen mag bestaan uit spelers van maximaal 23 jaar oud. Deze regel is ingesteld door de FIFA om de Olympische Spelen geen concurrentie met het WK Voetbal te laten vormen. Binnen het team mogen er slechts drie spelers meedoen die ouder zijn dan 23 jaar.

Hoe zit het dan met Jong Oranje?

Het grote Nederlands elftal gaan we dus niet terugzien op de Olympische Spelen, daar lopen te veel ‘oude’ spelers rond. Wel maakte Jong Oranje tijdens het afgelopen EK Voetbal onder 21 kans om een felbegeerd ticket te bemachtigen. In totaal waren er drie toegangsbewijzen te verdienen. Om zich te kwalificeren moest Nederland dus in de top drie eindigen.

Aan het Europese kampioenschap deden zestien landen mee. Het elftal van voormalig bondscoach Erwin van de Looi moest het in poule A opnemen tegen België, Georgië en Portugal. Nederland eindigde helaas met drie punten op de derde plaats. Hierdoor stopte het Europese avontuur tijdens de groepsfase en heeft het team zich niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.