Dit is de reden dat Australië meedoet aan het Eurovisie Songfestival

“Europe, are you ready?!” Het zijn de iconische woorden die worden gebruikt op het welbekende Eurovisie Songfestival. Tijdens dit muzikale spektakel gaan verschillende landen die zijn aangesloten bij de Europese Radio-unie de strijd met elkaar aan. De winnaar mag de volgende editie van de zangwedstrijd organiseren. Sinds 2015 zit Australië echter ook tussen de lijst met deelnemers. Maar waarom mag Australië eigenlijk meedoen? En wat gebeurt er als zij het Eurovisie Songfestival winnen?

Eerste editie van het Eurovisie Songfestival

De populaire zangwedstrijd wordt al sinds 1956 ieder jaar georganiseerd. Maar waar komt de naam eigenlijk vandaag? Het evenement is afgeleid van het Eurovision TV Distribution Network. Dit is op zijn beurt weer onderdeel van de Europese Radio-unie. Binnen deze organisatie ontstond het idee om een festival te organiseren om zo Europa meer te verenigen na de twee wereldoorlogen. Voor de eerste editie van de muziekwedstrijd werd gekeken naar het Italiaanse Festival van San Remo.

Aan het eerste Eurovisie Songfestival deden slechts zeven landen met ieder twee nummers mee, waaronder Nederland. De grote winnaar was Zwitserland. Deze internationale zangwedstrijd was het eerste grote media-evenement in Europa en bleek direct een groot succes. Sinds de opkomst van de televisie werd het muziekspektakel steeds populairder.

Welke landen mogen meedoen aan het Eurovisie Songfestival?

Hoewel er aan het Eurovisie Songfestival alleen Europese kandidaten meedoen, kan het ook voorkomen dat een land dat net buiten Europa ligt deelneemt aan de zangwedstrijd. Alle landen die actief lid van de Europese Radio-unie zijn, kunnen zich namelijk aanmelden voor het festival. Zo deden er eerder al deelnemers mee uit bijvoorbeeld Israël en Armenië.

Het aantal deelnemende landen verschilt per editie. Zo waren er 40 acts in 2022, terwijl er vorig jaar (in 2023) slechts 37 landen op het podium stonden. Deelnemen aan het Eurovisie Songfestival kost veel geld, waardoor er vaak landen zijn die zich omwille van financiële redenen terugtrekken.

De ‘Grote Vijf’ is overigens wél ieder jaar terug te zien. Dit zijn Frankrijk, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Vanwege de financiële bijdrage aan het muzikale evenement plaatsen deze landen zich iedere editie automatisch voor de finale. Luxemburg zal in 2024 voor het eerst sinds 1993 zijn rentree maken.

Australië groot fan van het Eurovisie Songfestival

Nu horen we je denken: “Maar hoe kan een land als Australië, dat aan de andere kant van de wereld ligt, meedoen aan het Eurovisie Songfestival?” In 2015 werd het 60-jarig bestaan van de zangwedstrijd gevierd. Speciaal hiervoor werd Australië eenmalig uitgenodigd om deel te nemen aan het liedjesfestijn. Zanger Guy Sebastian was de eerste artiest die het podium voor het land Down Under mocht betreden en wist in de finale op een indrukwekkende vijfde plaats te eindigen.

Maar bij een eenmalige deelname bleef het niet, want het land is sinds de eerste uitnodiging ieder jaar welkom. De reden hierachter is eigenlijk vrij simpel: Australië is groot fan van het Eurovisie Songfestival. Zo wordt het muzikale spektakel daar al sinds 1983 uitgezonden en zetten veel mensen hun wekker om niks van de zangwedstrijd te hoeven missen. Hoewel Australië tijdens hun eerste deelname direct mochten deelnemen aan de finale, moeten ze zich net als alle andere landen eerst via de halve finale kwalificeren.

Australië wint het Eurovisie Songfestival

Maar wat gebeurt er als Australië de zangwedstrijd wint? Het is gebruikelijk dat het winnende land het volgende Eurovisie Songfestival mag organiseren. Mocht Australië echter winnen, dan blijft het muzikale spektakel gewoon in Europa. Een ander land zal het Eurovisie Songfestival dan moeten hosten. Dit gebeurde in 2023 ook. Door de situatie in Oekraïne kon het land de zangwedstrijd niet organiseren. De nummer twee, het Verenigd Koninkrijk, werd aangewezen om het festival te hosten.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.