Dit zijn 10 steengoede waargebeurde films die je moet zien (op Netflix, Disney+, etc.)

In sommige gevallen is er een goede portie fantasie nodig om verhalen spannender te maken, maar soms is de waarheid al interessant genoeg. Sommige gebeurtenissen zijn nu eenmaal zo bloedstollend, grappig of aangrijpend dat je het bijna niet zelf had kunnen verzinnen. Hou jij ook van dit soort op waarheid gebaseerde verhalen? In dit artikel zetten we 10 steengoede waargebeurde films op een rij die je moet zien. Je vindt ze op Netflix, HBO Max, Disney+, Videoland en Pathé Thuis.

10x Steengoede waargebeurde films

10. Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (film, 2019) – Netflix

Er zullen niet veel mensen zijn die de naam Ted Bundy niet kennen. ’s Werelds meest beruchte seriemoordenaar, die naast verschrikkelijk gevaarlijk ook hartstikke charmant was. Zo charmant dat alleenstaande moeder Liz (gespeeld door Lily Collins) voor hem valt. Jarenlang wonen ze samen en draagt hij deels de zorg voor haar dochtertje Molly. Als de lichamen van vermoorde vrouwen opduiken en Ted (gespeeld door Zac Efron) de hoofdverdachte wordt, wil Liz voor eens en voor altijd de waarheid weten. Door het gekozen perspectief kruipt deze film onder je huid. Zeker de moeite waard.

9. Judas and the Black Messiah (film, 2021) – HBO Max

Judas and the Black Messiah is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Fred Hampton. Hij was de charismatische leider van de Black Panther Party in Illinois. FBI-informant William O’Neal kreeg de taak om in deze partij te infiltreren en Hampton ten onder te laten gaan, maar worstelde met zijn geweten. Fred Hampton, de Black Messiah in dit verhaal, werd gespeeld door een fenomenale Daniel Kaluuya (Get Out), die voor deze film een Oscar voor Beste Bijrol in ontvangst mocht nemen. Het feit dat deze film waargebeurd is, maakt hem nog aangrijpender.

8. De Heineken Ontvoering (film, 2011) – Disney+

Deze waargebeurde film draait om een van de bekendste ontvoeringszaken uit de Nederlandse geschiedenis: die van ’s werelds succesvolste en rijkste bierbrouwer, Alfred Heineken. Hij wordt op een koude novemberdag ontvoerd door crimineel Willem Holleeder en zijn drie vrienden, samen met zijn chauffeur Ab Doderer. Het plot van het verhaal mag voor velen dan geen verrassing meer zijn, het sterke acteerwerk van onder andere Rutger Hauer houdt je aandacht toch wel vast.

7. Lion (film, 2016) – Videoland

Dit is een goed voorbeeld van een waargebeurd verhaal dat zo bizar is dat je het niet had kunnen verzinnen. Het vijfjarige jongetje Saroo Bierley komt per ongeluk in een trein terecht, waardoor hij duizenden kilometers verderop strandt. Na weken door de straten gezworven te hebben wordt hij opgenomen in een weeshuis, waarna een Australisch echtpaar hem adopteert. Meer dan twintig jaar later gaat hij via Google Earth op zoek naar zijn biologische familie. Deze film sleepte in 2017 sleepte maar liefst zes Oscarnominaties in de wacht en wordt met een 8 op IMDb zeer goed beoordeeld.

6. Elvis (film, 2022) – HBO Max

De meest recente film in dit rijtje is de biopic Elvis. Deze waargebeurde film van bijna 3 uur vertelt op een kleurrijke en cinematografisch verbluffende manier het waargebeurde verhaal van The King of Rock ’n Roll, Elvis Presley. Regisseur Baz Luhrmann heeft ervoor gekozen om het perspectief bij zijn mysterieuze manager te leggen, de oorspronkelijk uit Nederland afkomstige Colonel Tom Parker (gespeeld door Tom Hanks). Austin Butler mocht voor deze film in de huid van Elvis Presley kruipen en deed dit op fenomenale wijze. Niet zo gek, want voor deze rol ging hij in de leer bij Rami Malek, die in Bohemian Rhapsody op een eveneens grandioze manier de rol van Queens Freddie Mercury vertolkte—zo blijkt uit een interview met CinemaBlend.

5. The Revenant (film, 2015) – Disney+

Deze indrukwekkende film uit 2015 leverde Leonardo DiCaprio eindelijk zijn langverwachte Oscar op. Het biografische verhaal is gebaseerd op het leven van pelshandelaar Hugh Glass en speelt zich af in 1823. Als Glass in de Amerikaanse wildernis wordt aangevallen door de inheemse bevolking, weet hij te ontkomen en slaat hij op de vlucht. De film volgt zijn reis door het woeste landschap, waarbij er continu gevaar van mens, dier en natuur dreigt.

4. De Veroordeling (film, 2021) – Pathé Thuis

In De Veroordeling draait het om de bekende Deventer moordzaak uit 1999. Deze Nederlandse waargebeurde thriller vertelt dit verhaal vanuit het perspectief van televisiejournalist Bas Haan (Fedja van Huêt). Hij zet zich in voor klusjesman Michaël de Jong (Yorick van Wageningen), die aangewezen wordt als dader. De film is volledig gebaseerd op archiefmateriaal en officiële getuigenverklaringen, en is hierdoor een ijzersterke reconstructie van een van de langstlopende zaken in de geschiedenis van het Nederlandse strafrecht. Niet voor niets werd dit bekroond met vier Gouden Kalveren.

3. 127 Hours (film, 2010) – Disney+

127 Hours vindt zijn oorsprong in het verhaal van Aron Ralston. Hij kwam in 2003 vast te zitten onder een rotsblok in een verlaten berglandschap, waar hij 127 uur moest zien te overleven. Dit deed hij onder meer door zijn eigen urine te drinken. Ook de manier waarop hij uiteindelijk wist te ontkomen is gruwelijk, maar dat zullen we nu nog niet verklappen. Kijk deze film trouwens niet als je last hebt van claustrofobie, want door het geweldige acteerwerk van James Franco en de manier van filmen voelt het allemaal levensecht aan. Dat vond ook Ralston zelf, die deze film prees om zijn realisme.

2. The Conjuring (film, 2013) – HBO Max

Wat is er enger dan een horrorfilm? Een horrorfilm die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal natuurlijk! Als je hier bang voor bent, kun je The Conjuring-reeks beter links laten liggen. Deze films draaien om Ed en Lorraine Warren, twee Amerikaanse paranormale onderzoekers. In dit eerste deel van de waargebeurde reeks komen ze terecht op een boerderij in Rhode Island, waar zowel goed- als kwaadaardige geesten rondwaren. Spannend!

1. Schindler’s List (film, 1993) – Netflix

Schindler’s List mag in dit rijtje niet ontbreken. Dit is volgens kijkers een van de beste films aller tijden, met een dikke 9 op beoordelingssite IMDb. De waargebeurde film speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en draait om een hebberige Duitse zakenman (gespeeld door Liam Neeson) die tijdens het Nazi-regime zijn fabriek gebruikt als vluchtplaats voor joden. De Amerikaanse dramafilm uit 1993 werd geregisseerd en geproduceerd door de fenomenale Steven Spielberg en won maar liefst zeven Oscars.

Andere filmtips op streamingdiensten

In dit artikel hebben we de 10 steengoede waargebeurde films op een rij gezet. Wil je liever alleen de kijktips en de laatste releases van jouw favoriete videodienst bekijken? Ga daarvoor naar onze nieuwspagina en selecteer je streamingdienst. Hier vind je alle updates en nieuwtjes over de films en series op je favoriete video on demand-platform.

Om altijd op de hoogte te blijven van onze andere filmtips, kun je je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief en onze social media-kanalen in de gaten houden.


Synopsissen: Netflix, HBO Max, Disney+, Videoland en Pathé Thuis

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.