Bevestigd: deze landen organiseren het WK voetbal in 2026 en 2030

Na het EK Voetbal in Duitsland van 2024 zijn alle blikken gericht op het volgende grote eindtoernooi. In 2026 staat namelijk weer het wereldkampioenschap op de agenda. Het aankomende WK telt zelfs een recordaantal van 104 wedstrijden. Je weet vast nog dat de vorige editie werd georganiseerd in Qatar. Maar welke landen mogen het WK in 2026 en 2030 organiseren?

Locaties voor het WK voetbal in 2026 is bekendgemaakt

Het organiseren van een WK vergt ontzettend veel voorbereidingen. Niet gek dat de FIFA ruimschoots van tevoren een selectieprocedure in het leven blaast. Zo werd in 2018 al bekend waar het WK in 2026 zou plaatsvinden. Vanwege de uitbreiding van het aantal deelnemende landen werden er extra strenge eisen gesteld aan het toewijzen van het gastland. Marokko en een combinatie van Mexico, Canada en de Verenigde Staten wilden beiden het kampioenschap organiseren.

Normaalgesproken wordt het WK toegekend door het bestuur van de mondiale voetbalorganisatie. Dit keer was het echter voor het eerst dat alle landen die zijn aangesloten bij de FIFA mochten stemmen. Van de 202 stemmen kreeg 65 keer Marokko de voorkeur, tegenover 134 stemmen voor het gezamenlijke bod van de andere drie landen. Hierdoor wordt het wereldkampioenschap in 2026 georganiseerd in Mexico, Canada en de Verenigde Staten.

WK van 2030 in zes verschillende landen

Hoewel het WK in 2026 niet door Marokko wordt georganiseerd, is het land samen met Spanje en Portugal verantwoordelijk voor het wereldkampioenschap in 2030. Maar daar blijft het niet bij. Het mondiale eindtoernooi wordt namelijk in zes landen over drie verschillende continenten gehouden. De eerste drie wedstrijden worden gespeeld in Uruguay, Argentinië en Paraguay.

In 1930 werd de eerste editie van het WK in Uruguay georganiseerd. Doordat het kampioenschap in 2030 zijn 100-jarige bestaan viert, heeft het Zuid-Amerikaanse land de openingswedstrijd toegewezen gekregen. Ook de huidige wereldkampioen Argentinië en tevens Paraguay mogen een duel organiseren. Hoewel het wereldkampioenschap hierdoor ‘speciaal’ moet aanvoelen, kan deze zet rekenen op veel kritiek. Het heen en weer reizen van fans en spelers levert namelijk veel uitstoot op, wat ten koste gaat van het klimaat.

Het bod van Marokko, Spanje en Portugal was overigens de enige overgebleven overweging van organiserende landen. Eerder stelde ook Saoedi-Arabië zich verkiesbaar. Zij trokken zich echter terug en vestigen nu de focus op het organiseren van het WK in 2034. Alleen landen uit Azië en Oceanië konden een bod uitbrengen, omdat het wereldkampioenschap eerder al in Amerika en Europa is georganiseerd.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.