Wanneer is de Waalse Pijl in 2025?

Op woensdag 17 april 2024 gaat de wielerwedstrijd Waalse Pijl van start. Tijdens de Belgische wielerklassieker kan de Muur van Hoei uiteraard niet ontbreken. Deze zware beklimming moet dit jaar vier keer worden getrotseerd. Hoewel de wielerwedstrijd nog moet beginnen, vragen veel mensen zich af wanneer ze de koers voor 2025 in hun agenda kunnen zetten. In dit artikel vertellen we je de datum van de wedstrijd volgend jaar en lees je meer informatie over de wielerwedstrijd.

Wat is de Waalse Pijl?

Dit jaar vindt alweer de 88e editie van de Belgische wielerklassieker plaats. De wedstrijd werd als eerst in 1936 georganiseerd, om zo de verkoop van de Brusselse krant Les Sports te stimuleren. Tientallen jaren later is er natuurlijk een hoop veranderd. Zo was er nog geen vast vertrekpunt en ook de finish was niet ieder jaar op dezelfde plek.

Sinds 1985 heeft de organisatie ervoor gekozen om de wedstrijd te laten finishen op de steile beklimming, de Muur van Hoei. Deze zware klim kent een stijgingspercentage van gemiddeld 9,6 procent en is een hele opgave om te trotseren. In 2024 komt de Muur van Hoei vier keer in de route voor. De vorige editie werd gewonnen door de Sloveen Tadej Pogačar.

Datum van de Belgische wielerklassieker in 2025

De Belgische wielerklassieker voor mannen en vrouwen vindt in 2024 plaats op woensdag 17 april 2024. Maar welke datum kunnen we voor volgend jaar in onze agenda noteren? Hoewel de datum nog niet is bevestigd, kunnen we een goede gok doen door alvast naar de kalender te kijken. De Waalse Pijl wordt namelijk eind april verreden en vindt plaats op een doordeweekse dag. Vrijwel altijd staat de wedstrijd voor de laatste voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik op het programma.

In 2023 vond de wielerklassieker plaats op woensdag 19 april. Dit jaar valt de koers ook in voorlaatste week van april. De kans is dus groot dat de koers in 2025 ook in de derde week van april wordt verreden. Als we de woensdag als dag aanhouden vindt de Waalse Pijl volgend jaar plaats op woensdag 16 april 2025. Uiteraard houden we je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes via onze social media kanalen en via je mail.

Waalse Pijl kijken op tv en online

Op dit moment heeft Eurosport de uitzendrechten van de wielerwedstrijd Waalse Pijl in 2024 in handen in Nederland. Hierdoor kun je op tv via deze sportzenders live kijken naar de volledige uitzending. Eurosport is samen met zenders als Animal Planet, BBC, Discovery, Discovery Science, Food Network, HGTV, Investigation Discovery, MotorTrend en TLC online te streamen op de videodienst discovery+. Ook is de wielerwedstrijd op tv om 14:00 uur te volgen op NPO 1.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.