Waalse Pijl 2023: route, favorieten en meer

Nadat de Amstel Gold Race afgelopen weekend is verreden en gewonnen door de Sloveense toprenner Tadej Pogačar, is het alweer tijd voor de volgende heuvelklassieker: de Waalse Pijl. Op woensdag 19 april 2023 wordt de eendaagse wielerwedstrijd in de Ardennen gereden. Tijd om dieper op deze race te duiken door de route, favorieten en eerdere winnaars op een rij te zetten, zodat jij helemaal bent voorbereid op de grote dag. De race wordt onder andere via de website van de NOS en NPO 1 op tv en NLZIET uitgezonden, maar ook op discovery+ en Eurosport. Zowel de mannen als de vrouwen zijn op beide kanalen te zien.

Route van de Waalse Pijl 2023

De koers van 194,2 kilometer start dit jaar in Herve. De eerste beklimming waar de renners tegenaan fietsen is de Côte de Trasenster. Deze tocht omhoog is zo’n 3,3 kilometer en gaat met 4,9 procent de lucht in. Een mooie eerste uitdaging voor de pedaleurs die in het peloton nog veel meer beproevingen te verduren zullen krijgen.

Vrijwel direct na de eerste klim vervolgen de wielrenners hun weg naar de Côte des Forges, de tweede test van de dag. Na deze twee steile hellingen omhoog blijft het even rustig voor de profs, maar schijn bedriegt. De wegen in Wallonië lopen namelijk verraderlijk omhoog. Wie denkt eenvoudig vol gas te kunnen gaan, heeft het dan ook goed mis.

Na het tamelijk ‘vlakke’ stuk, komen de renners oog in oog te staan met drie loeizware beklimmingen. De Côte d’Ereffe, Côte de Cherave en de Muur van Hoei moeten drie keer worden afgewerkt. Bij de laatste klim van de immens steile helling wordt de koers pas écht beslist. In onderstaande tweet wordt het parcours door middel van een video uitgelegd. De gehele route is daarnaast ook terug te vinden op de website van de organisatie.

De Muur van Hoei

De wielerfan die denkt aan de Waalse Pijl, denkt direct aan de Muur van Hoei. Deze zware beklimming is een enorme beproeving voor de ervaren pedaleurs en is onlosmakelijk verbonden met de wielerklassieker. De Muur stijgt gemiddeld 9,6 (!) procent en is 1,3 kilometer lang. Timing is ontzettend belangrijk en kan de doorslag geven in de strijd om als eerste te finishen.

Winnaar tijdens de vorige editie van de Belgische wielerwedstrijd

In 2022 wist de Belg Dylan Teuns de eindzege over de finish te slepen in eigen land. Zoals gebruikelijk werd de eindstand bepaalt in de laatste kilometers. Wielerprofs Aleksandr Vlasov en Alejandro Valverde deden als eerst een poging op de Muur, maar de twee werden overtroffen door de Belgische pedaleur. De voormalige renner van Bahrain Victorious bepaalde vanaf dat moment het tempo en wist zijn eerste titel van de Waalse Pijl te noteren.

Puncheurs Battle It Out On 26% Mur De Huy | La Flèche Wallonne 2022 Men's Highlights

Terug in de tijd: geschiedenis van de heuvelklassieker Waalse Pijl

Dit jaar vindt alweer de 87e editie van de heuvelklassieker plaats. De wedstrijd werd als eerst in 1936 georganiseerd, om zo de verkoop van de Brusselse krant Les Sports te stimuleren. Tientallen jaren later is er natuurlijk een hoop veranderd. Zo was er nog geen vast vertrekpunt en ook de finish was niet ieder jaar op dezelfde plek.

In 1985 werd een belangrijke knoop doorgehakt die het hele parcours omgooide. De organisatie koos er dat jaar voor om de tocht te laten eindigen op de steile beklimming, de Muur van Hoei. Een ware uitdaging voor veel ervaren renners. Door de jaren heen groeide de eendaagse wielerwedstrijd in populariteit. Er is zelfs zo veel aandacht voor de koers dat het in 2009 is toegevoegd aan de UCI World Tour. Benieuwd naar de andere grote wielerwedstrijden die binnenkort voorbij racen? Eerder publiceerden we de wielerkalender 2023, waardoor je geen enkele beklimming meer moet missen.

De absolute recordhouder op de Muur van Hoei is de prof Alejandro Valverde. De Spanjaard wist de tocht voor het eerst te winnen in 2006 en daar is het zeker niet bijgebleven. Nadat de renner vervolgens een aantal keer net misgreep en de winst aan zich voorbij zag gaan, was het in 2014 weer raak. Valverde zette een ongekende prestatie neer door de koers maar liefst vier keer achter elkaar te winnen. Een absolute winning streak die door nog geen enkel ander persoon is geëvenaard.

JaarWinnaarLand
2023…?…?
2022Dylan Teuns🇧🇪 België
2021Julian Alaphilippe🇫🇷 Frankrijk
2020Marc Hirschi🇨🇭 Zwitserland
2019Julian Alaphilippe🇫🇷 Frankrijk
2018Julian Alaphilippe🇫🇷 Frankrijk
2017Alejandro Valverde🇪🇸 Spanje
2016Alejandro Valverde🇪🇸 Spanje
2015Alejandro Valverde🇪🇸 Spanje
2014Alejandro Valverde🇪🇸 Spanje
2013Daniel Moreno🇪🇸 Spanje

Favorieten voor de overwinning van dit jaar

Dat Tadej Pogačar nu al een lekker wielerseizoen heeft is zacht uitgedrukt. De Sloveense prof was de machtigste man op het peloton van de Amstel Gold race en mocht eerder dit jaar al de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schrijven. Niet gek dat de tweevoudig Tour-winnaar tot de absolute favorieten voor de eindzege behoort.

Helaas kan de drievoudig winnaar Julian Alaphilippe door een blessure niet aan de start verschijnen. Ook is de recordhouder van deze eendaagse wielerwedstrijd—Alejandro Valverde—met wielerpensioen. Hoewel er twee concurrenten minder zijn, gaan er genoeg andere renners op jacht naar de titel.

Één van die kandidaten is de pas 23-jarige Tom Pidcock. De jonge Brit wist in 2021 als zesde te eindigen. De talentvolle pedaleur hoopt als vanzelfsprekend dit jaar een aantal plekken op te schuiven in het klassement en er met de eindzege vandoor te klimmen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.