Waalse Pijl 2024: route, favorieten en meer

Nadat de Amstel Gold Race afgelopen weekend is verreden en gewonnen door de Britse toprenner Tom Pidcock, is het alweer tijd voor de volgende heuvelklassieker: de Waalse Pijl. Op woensdag 17 april 2024 wordt de eendaagse wielerwedstrijd in Wallonië gereden. Tijd om dieper op deze race te duiken door de route, favorieten en eerdere winnaars op een rij te zetten, zodat jij helemaal bent voorbereid op de grote dag. De race wordt onder andere via de website van de NOS en NPO 1 op tv en NLZIET uitgezonden, maar ook op discovery+ en Eurosport. Zowel de mannen als de vrouwen zijn op beide kanalen te zien.

Route van de Waalse Pijl 2024

De koers start dit jaar in Charleroi. De eerste beklimming waar de renners tegenaan fietsen is de Côte d’Yvoir. Deze tocht omhoog is zo’n 2,1 kilometer en gaat met 6 procent de lucht in. Een mooie eerste uitdaging voor de pedaleurs die in het peloton nog veel meer beproevingen te verduren zullen krijgen. Er zullen namelijk drie verschillende beklimmingen op het programma staan.

Na de eerste klim vervolgen de wielrenners na 90,8 kilometer hun weg naar de Côte d’Ereffe, de tweede test van de dag. Slechts iets meer dan tien kilometer later komt de Muur van Hoei voor het eerst voorbij. Ook tussen de beklimmingen door moeten de renners alle zeilen bij zetten. De wegen in Wallonië lopen namelijk verraderlijk omhoog. Wie denkt eenvoudig vol gas te kunnen gaan, heeft het dan ook goed mis.

Na 185,7 kilometer komen de renners oog in oog te staan met de laatste loeizware beklimming. De Muur van Hoei werd al drie keer eerder getrotseerd, maar moet voor de finish nogmaals worden afgewerkt. Bij de laatste klim van de immens steile helling wordt de koers namelijk pas écht beslist. In het onderstaande Instagram-bericht wordt het parcours door middel van een video uitgelegd.

De Muur van Hoei

De wielerfan die denkt aan de Waalse Pijl, denkt direct aan de Muur van Hoei. Deze zware beklimming is een enorme beproeving voor de ervaren pedaleurs en is onlosmakelijk verbonden met de wielerklassieker. De Muur stijgt gemiddeld 9,6 (!) procent en is 1,3 kilometer lang. Timing is ontzettend belangrijk en kan de doorslag geven in de strijd om als eerste te finishen.

Winnaar tijdens de vorige editie van de Belgische wielerwedstrijd

In 2023 wist de Sloveen Tadej Pogačar de eindzege over de finish te slepen. Zoals gebruikelijk werd de eindstand bepaalt in de laatste kilometers. De prof had de perfecte timing om de sprint in te zetten en er zo met de overwinning vandoor te scheuren. Pedaleurs Mattias Skjelmose en Mikel Landa werden tweede en derde. De renner van UAE Team Emirates won eerder in 2023 al de Ronde van Andalusië, Parijs-Nice, Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. Het was voor het eerst dat de Sloveen de Waalse Pijl won.

Terug in de tijd: geschiedenis van de heuvelklassieker Waalse Pijl

Dit jaar vindt alweer de 88e editie van de heuvelklassieker plaats. De wedstrijd werd als eerst in 1936 georganiseerd, om zo de verkoop van de Brusselse krant Les Sports te stimuleren. Tientallen jaren later is er natuurlijk een hoop veranderd. Zo was er nog geen vast vertrekpunt en ook de finish was niet ieder jaar op dezelfde plek.

In 1985 werd een belangrijke knoop doorgehakt die het hele parcours omgooide. De organisatie koos er dat jaar voor om de tocht te laten eindigen op de steile beklimming, de Muur van Hoei. Een ware uitdaging voor veel ervaren renners. Door de jaren heen groeide de eendaagse wielerwedstrijd in populariteit. Er is zelfs zo veel aandacht voor de koers dat het in 2009 is toegevoegd aan de UCI World Tour.

De absolute recordhouder tijdens de Waalse Pijl is de prof Alejandro Valverde. De Spanjaard wist de tocht voor het eerst te winnen in 2006 en daar is het zeker niet bijgebleven. Nadat de renner vervolgens een aantal keer net misgreep en de winst aan zich voorbij zag gaan, was het in 2014 weer raak. Valverde zette een ongekende prestatie neer door de koers maar liefst vier keer achter elkaar te winnen. Een absolute winning streak die door nog geen enkel ander persoon is geëvenaard.

JaarWinnaarLand
2024…?…?
2023Tadej Pogačar🇸🇮 Slovenië
2022Dylan Teuns🇧🇪 België
2021Julian Alaphilippe🇫🇷 Frankrijk
2020Marc Hirschi🇨🇭 Zwitserland
2019Julian Alaphilippe🇫🇷 Frankrijk
2018Julian Alaphilippe🇫🇷 Frankrijk
2017Alejandro Valverde🇪🇸 Spanje
2016Alejandro Valverde🇪🇸 Spanje
2015Alejandro Valverde🇪🇸 Spanje
2014Alejandro Valverde🇪🇸 Spanje

Favorieten voor de overwinning van dit jaar

Een naam die tot de absolute favorieten behoort is Tom Pidcock. De Brit won afgelopen weekend al de Amstel Gold Race en zal zijn vorm door willen zetten tijdens de Belgische wielerklassieker. Tot op heden kwam de renner niet verder dan een 6e plek, maar wie weet komt daar woensdag 17 april verandering in.

Tadej Pogačar zal zijn titel niet gaan verdedigen. De prof van UAE Team Emirates zal wel meedoen aan Luik-Bastenaken-Luik, maar dus niet aan deze Belgische wielerkoers. Een andere favoriet is Marc Hirschi. De Zwitser won in 2020 nog de Waalse Pijl en werd afgelopen zondag tweede tijdens de Amstel Gold Race. Als hij zijn vorm haalt, dan maakt de prof een grote kans op de overwinning.

Ook de Deen Mattias Skjelmose behoort tot het lijstje favorieten. Hij eindigde vorig jaar nog tweede en verkeert in uitstekende vorm. Tot slot zien we ook de Belg Dylan Teuns op de startlijst terug. Hij eindigde in 2017 op de derde plek en won in 2022 de koers. Vorig jaar verscheen hij niet aan de start, maar wie weet voor welke verrassing hij in 2024 kan zorgen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.